Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele dachowe na tzw. rabek stojący

homer76

Recommended Posts

• 2 weeks później...
A co sądzicie o Blachotrapezie?

Podoba mi się to że w ich blachach na rąbek można zamówić wersje większymi przetłoczeniami co trochę je usztywni.

jeden wykonawców zaproponował mi Blachotrapez. cenowo jest atrakcyjny podobnie jak bud mat, pruszyński, balex-metal jesli porównamy blachy z pokryciem poliestrowym. Nie wiem co się kryje za pojęciem "SUPERIOR HB" u Blachotrapez-a. Ja zdecydowałem się zakupić Plannja emka click z powłoką z blachy SSAB Hart Coat 50

http://www.plannja.com.pl/klienci-indywidualni/produkty/panel-dachowy-zatrzaskowy/plannja-emka-click-500/

niestety z dniem dzisiejszym wycofali tańsza opcję HC 25 Satyna. Dobra stron tego to cena HC 50 ktora jest tyko o 1 zł/m2 wyższa od HC 25.

Porównując do tańszych rozwiązań może dałem się ponieść marketingowi ale zapłacę za lepszą blachę ( różnica na całym dachu wyniesie mnie ok 1500 zł za materiał) i zdecydowanie sprawdzoną ekipę. Najtańsi byli w stanie wykonać poszycie za 50% ceny tych z polecenia ( przed negocjacjami)

Wziąłem sobie do serca powyższe wpisy na temat precyzyjnego przygotowania rusztu drewnianego i obróbki okien ( nie montuje się podobno standardowych kołnierzy do okien połaciowych tylko wyrabia z blachy płaskiej).

Odnośnie falowania myślę, ze i tak nie da się tego uniknąć w pewnym stopniu. Zobaczcie na fotki plannja - przykładowe dachy tez maja pofalowania.

ps. Odnośnie cen nie sugerujcie się cennikiem oficjalnym ze strony producenta. Trzeba pytać w hurtowniach gdzie się zaopatrujecie i u wykonawców. ceny są inne.

• 11 months później...
blacha jest idealnie prosta jednak po przykręceniu do dachu sytuacja zmienia się diametralnie. Za tydzien będę montował blachę plannja trend to zrobię pare fotek dla potomności ku przestrodze :) z góry zakładam mizerny efekt choć będę robił co umiem żeby jakoś ograniczyć falowanie. Przede wszystkim to idealnie wyprostowany dach. Edytowane przez jarekpolak

• 6 months później...
  • 1 month później...