ulkap 23.11.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witajcie Planuję zrobić linię świetlną dookoła jadalni i salonu, tj. zabudowę kilka cm poniżej sufitu, w której będzie umieszczony pasek ledowy, który będzie dawał nastrojowe światło. W sumie paska będzie ok. 20 mb. Zastanawiam się, czy kupić pasek z 30 czy 60 punktami ledowymi na 1mb. Standardowo z tego co się orientuję to kupuje się 60 punktów, ale obawiam się że przy tak długim pasku może to być oślepiające. Czy macie jakieś doświadczenia? Będę wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.11.2010 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 ...Planuję zrobić linię świetlną dookoła jadalni i salonu ...pasek ledowy, który będzie dawał nastrojowe światło... ok. 20 mb. Zastanawiam się, czy kupić pasek z 30 czy 60 punktami ledowymi na 1mb. Standardowo z tego co się orientuję to kupuje się 60 punktów, ale obawiam się że przy tak długim pasku może to być oślepiające. ... 1. Przy takiej długości proponowałbym rozdzielić na mniejsze fragmenty (możesz to zrobić na jednym klawiszu lub podzielić na 2) 2. Zastosowanie taśmy 30diód/mb jest naprawde bardzo i to bardzo nastrojowe. Nie wiesz jak to sprawdzic? W sklepie gdzie będziesz to kupować poproś by włączyli Ci 5mb obok jakiegoś innego światła i sama się przekonasz (wstępnie) ile otrzymasz światła. Pamiętaj, że duza powierzchnia potrzebuje sporo swiatła. 3. Nie wiem jaki rodzaj oswietlenia będzie pełnił role głównego oswietlenia i jak duże jest to pomieszczenie ale według mnie lepszym rozwiązaniem będzie ta mocniejsza tasma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulkap 24.11.2010 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Witaj Wakmen Dzięki za szybką odpowiedź. Pasek będzie w dwóch częściach, zapalanych osobno: jedna część to jadalnia, druga to salon.Ma to być światło tylko i wyłącznie nastrojowe. Salon ma 34 m2 a jadalnia ok. 5 m2. W jadalni jest główna lampa sufitowa. W salonie 2 duże lampy sufitowe i 3 lampy stojące, każda w rogu pomieszczenia. Do tego dochodzi nastrojowe oświetlenie kominka i nastrojowe oświetlenie części telewizyjnej salonu. Więc może jednak te 30 punktów wystarczy? Boję się, że 60 punktów będzie za dużo.Masz rację, sprawdzę w sklepie i zobaczę. Raz jeszcze dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 24.11.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Ja mam w salonie w suficie podwieszanym taką tasmę 9mb,własnie tej 30diodowej i do oświetlenia nastrojowego w zupełności wystarczy.Tak to wygląda:http://images38.fotosik.pl/405/f78a726acbc6cd80med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulkap 24.11.2010 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Pięknie to wygląda! Jeśli Ty masz 9 mb i wygląda to tak jak na zdjęciu to mi w stu procentach wystarczy 30 diód na 1 mb.Gdzie kupowałaś diody? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 24.11.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Muszę odszukać jakieś inne zdjęcie jeszcze na którym lepiej to widac,bo tu jakoś zamazane,wrrr.Ledy kupowałam na allegro,tanio znalazłam,bo chyba ok.75zł za rolke czyli 5mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.11.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Co do acłości oświetlenia w jednym pomieszczeniu mieszkalnym to proponowałbym (jeżeli ma być tylko białe) wybrać ciepły biały a już wogóle nie kombinować z czymś takim jak część ciepły biały a część biały zimny.Ja zamawiając oświetlenie dla mieszkaniówki zawsze dobieram ciepły biały (świetlówki, żarówki ledowe, taśmy ledowe ... ) by później, przy załaczeniu wszystkiego, nie było dziwnych "zgrzytów" oświetlenia. Może to i szczegół ale bardzo znaczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulkap 25.11.2010 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Dziękuję Wam za cenne rady. Poszukam na allegro. Oświetlenie ciepłe musi być, bez dwóch zdań. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 25.11.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Potwierdzam,ciepła barwa jest przyjemniejsza dla oka .Ten mój pasek jest własnie w barwie ciepłej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harvesters 20.04.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Ja do siebie kupowałem taki wąż : http://www.kwazar-lighting.pl/tasma-elastyczna-led,-b.ciepla-300diod5m.-o_l_10287.html Dobra jakość, umiarkowana cena. Myślę, że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 21.04.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 A nie lepiej kupić 60/mb ale RGB i do tego sterownik? Uzyskasz prawie każdy kolor i masz możliwość ściemniania oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkamillo 23.12.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Ja mam w salonie w suficie podwieszanym taką tasmę 9mb,własnie tej 30diodowej i do oświetlenia nastrojowego w zupełności wystarczy.Tak to wygląda: http://images38.fotosik.pl/405/f78a726acbc6cd80med.jpg chcialbym samodzielnie zbudowac taki sufit. czy ma ktos moze opis jak to zrobic? wszedzie znajduje jak zrobic na calosci do stropu lub do okola, a mi chodzi wlasnie o taki jak na zdjeciu czyli dość lekki (mała grubość podwieszonego), prostokatny, z ledami do gory jak na zdjeciu i w dol na zasadzie gwiazdzistego sufitu. Jakie profile do tego idą i jak zamocować profile do sufitu i potem do karton gipsu, jak zrobic punktowe ledy w dół i ile minimalnie wysokosci trzeba zostawic, zeby wcisnac ledy (jak pisalem nie chce zeby byl ciezki - na zdjeciu wyszedl zacny ale ja ledy chcialbym pod kątem 45st. raczej zeby oswietlaly wieksza czesc sufitu. bede bardzo wdzieczny za pomoc i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.12.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 chcialbym samodzielnie zbudowac taki sufit. czy ma ktos moze opis jak to zrobic? wszedzie znajduje jak zrobic na calosci do stropu lub do okola, a mi chodzi wlasnie o taki jak na zdjeciu czyli dość lekki (mała grubość podwieszonego), prostokatny, z ledami do gory jak na zdjeciu i w dol na zasadzie gwiazdzistego sufitu. Jakie profile do tego idą i jak zamocować profile do sufitu i potem do karton gipsu, jak zrobic punktowe ledy w dół i ile minimalnie wysokosci trzeba zostawic, zeby wcisnac ledy (jak pisalem nie chce zeby byl ciezki - na zdjeciu wyszedl zacny ale ja ledy chcialbym pod kątem 45st. raczej zeby oswietlaly wieksza czesc sufitu. bede bardzo wdzieczny za pomoc i sugestie http://www.google.pl/search?tbm=isch&hl=pl&source=hp&biw=1366&bih=653&q=jak+zrobi%C4%87+sufit+podwieszany&gbv=2&oq=jak+zrobi%C4%87+sufit+&aq=0&aqi=g1&aql=&gs_sm=c&gs_upl=6l3929l0l6457l14l11l0l2l2l1l1378l2354l6-1.1l2l0 Ponadto pasek z ledami przyklejasz pionowo w tym "cofnięciu zabudowy" by świecił równolegle do sufitu. Uważaj ale przy takim oświetleniu widać wszystkie nierówności na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 05.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 A nie lepiej kupić 60/mb ale RGB i do tego sterownik? Uzyskasz prawie każdy kolor i masz możliwość ściemniania oświetlenia. to dobre rozwiązanie ale tylko z markowymi ledami... produkty tańszych firm po prostu będzie trzeba reklamować i wtedy bawic sie w reklamacje na allegro to szkoda czasu. Bo led ma świecić a nie być w drodze. paski ledowe tańszych firm wytrzymują trochę ale na polu rgb bardzo szybko polegną mówię to z doświadczenia z pracy w hurtowni elektrycznej. Jeśli RGB to tylko markowe porządne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts