Alex G 24.11.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Proszę o pomoc i radę od czego powinnam zacząć. Mam wybetonowany podjazd i istniejące ogrodzenie. Zamierzam zrobić podjazd z kostki i wymienic ogrodzenie na nowe. Ale co najpierw? Wymienić ogrodzenie a potem położyć kostkę? Czy najpierw kostkę a potem ogrodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 24.11.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Najpierw kostkę, bo ma się większe pole manewru w ustalaniu poziomów. Ci od płotów nie zawsze pamiętają że plac trzeba wyprofilować odpowiednimi spadkami, i dlatego czasem wychodzi "zong":) Można tez jednocześnie wykopać pod kostkę i metr fundamentu pod płot. Wszystko zależy ile jest tu do skuwania. Na połozenie kostki trzeba 10-15 cm luzu poniżej punktu zero.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 24.11.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 U mnie robili najpierw ogrodzenie a teraz robią kostkę. Ja bym optowała za taka kolejnością. Nie wiem jakie będziesz miał ogrodzenie, bo czasami furtka musi wyjść 50cm w bok niż się pierwotnie planowało bo akurat tak wypada z długości przęseł, murku, lub co tam zastosujesz. Podobnie z brama wjazdową, śmietnikiem, itd. Z kostką można potem sobie dojść jak tylko się będzie chciało - jest większa elastyczność, a nawet takie "esy-floresy" na kostce są milej widziane niż takie ułożenie w prostej lini - choć to już rzecz gustu. Przynajmniej u mnie tak było, że by ogrodzenie jakoś estetycznie i proporcjonalnie wyglądało to musiałam furtkę i bramę lekko przesunąć. Ponadto potem kostka się dojeżdża (obrabia) do ogrodzenia a nie ogrodzenie stawia na kostce. Jak teraz zrobisz kostkę a potem ogrodzenie to i tak będzie musiał potem ktoś obrobić kostkę przy ogrodzeniuOczywiście tak czy inaczej ogrodzeniowcy muszą zachować odpowiednie spadki - u mnie nie dali plamy w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 24.11.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 U mnie zrobili ogrodzenie na gotowo kilka miesięcy temu. Teraz kładą kostkę. Poniżej wady i zalety takiej kolejności:wady:- małe pole manewru dla auta z kostką (do mnie przyjechała 25-tonowa wywrotka i trzeba było jednocześnie zamówić dźwig, żeby mógł wory z kostką przenieść za ogrodzenie)zalety:- to, o czym pisze justkaaa: ogrodzenie "robi" za murek oporowy dla kostki (chyba że wzdłuż przyszłego ogrodzenia położysz tymczasowo krawężniki)- kostka leży za ogrodzeniem, a to już jakaś przeszkoda dla złodzieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 29.11.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Jak złodziej będzie bardzo chciał to i płot mu nie przeszkodzi:) , a tak poważnie ja też bym najpierw ogrodzenie stawiał, a co do manewrów auta z kostką - to co on się w bramę nie zmieścił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bekaert 01.12.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 również zalecam ogrodzenie, zarówno ze względu na szerokości przęseł jak i wybór bramy (przsuwna lub skrzydłowa) inaczej powinno się układać kostkę bo później śmiesznie i kiepsko w użytkowaniu bramy - za mały lub za duży prześwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 01.12.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Krzysztof, auto miało naczepę kilkunastometrową i nijak nie można było wymanewrować, żeby zrzucić kostkę pod dom. Zresztą i tak nie chcieliśmy, żeby nam zalegała na podjeździe, tylko za pomocą dźwigu przenieśliśmy wory z naczepy na trawnik. http://img257.imageshack.us/img257/6721/dsc02031k.jpgUploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 01.12.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Margoth, a to nie mógł ci tego dostarczyć samochód z HDS-em? U mnie dostawca miał dużego HDS-a i kostke zostawił za ogrodzeniem. Żadnego dźwigu nie potrzebowałam. Swoją drogą u Ciebie to przed kostka było juz ładnie przed domem. Schody, wycieraczka, krawężniczki W zasadzie można normalnie było funkcjonować. U mnie to zupełnie inna bajka. Księżycowy krajobraz. Przez moja dzialke mogłby przebiegać odcinek rajdu przeprawowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 02.12.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Najlepsza w/g mnie jest konsultacja z wykonawcami ogrodzenia i podjazdu oraz z inwestorem. Sprawdzone i spraktykowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 05.12.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Najpierw kostkę, bo ma się większe pole manewru w ustalaniu poziomów. Ci od płotów nie zawsze pamiętają że plac trzeba wyprofilować odpowiednimi spadkami, i dlatego czasem wychodzi "zong":) Można tez jednocześnie wykopać pod kostkę i metr fundamentu pod płot. Wszystko zależy ile jest tu do skuwania. Na połozenie kostki trzeba 10-15 cm luzu poniżej punktu zero. Pozdrawiam. Widze, że fachowiec blechert to kostke położyłby nawet przed wybudowaniem domu, byle tylko ciepłego klienta znaleźć. Nie słuchajcie głupich porad i zróbcie najpierw ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 05.12.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Justkaaa, ale co ja bym zrobiła z tą kostką za płotem? Ona tak leży u mnie do dzisiaj, bo spadł śnieg i z roboty nici. A przynajmniej mamkostkę na oku, do wiosny... Tam, skąd braliśmy kostkę, nie mieli HDS-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 05.12.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Justkaaa, ale co ja bym zrobiła z tą kostką za płotem? Za płotem z punktu widzenia dostawcy, tzn na terenie działki, na posesji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 11.12.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Margoth - ok już rozumiem. Inaczej trochę sobie to wyobraziłem. Trochę przez pryzmat swojej działki gdzie jeszcze szczere pole i drogi nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 17.12.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Najczęstszy problem przy wykonaniu ogrodzenia jest jego poziom. Oczywistym jest że ogrodzenie powinno być budowane pierwsze. Zwróćcie uwagę na wysokość drogi podczas planowania fundamentów, ogrodzenia i podjazdów. W Polsce jest tak że gdy przychodzi czas na modernizację drogi lub wykonanie nowej nawierzchni droga się podnosi. Zazwyczaj trochę wyrównają jakimś zdzierakiem i kładą nową warstwę na poprzednią. Tak samo w przypadku drogi nieutwardzonej. Trochę wykorytują nasypią kruszywa i położą dwie warstwy asfaltu co podnosi drogę o 20cm. Przychodzi deszcz, roztopy śniegu i często będziemy zalewani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 17.02.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 pracuje jako brukarz i doradzam pierwsze ogrodzenie poniewaz ogrodzenie mniej wiecej dostosuje Pan do drogi zeby czasem to jakos dziwacznie nie wyszlo, a pozniej brukarz juz dostosuje spadki kostki do drogi i ogrodzenia, malo teraz kiedy spotyka sie dostawce kostki bez hds (takiego mini dzwigu przy ciezarowce do rozladowania kostki)bez urazy ale to glupota jak dostawcy puszczaja auta z kostka i klient musi sie martwic o dzwig zeby kostke zdjac, przeciez nie bedzie jej rozladowywal recznie z auta.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts