Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praktyczny dziennik AgnesK

Recommended Posts

Nie czas jeszcze na podsumowania, ale pozwolę sobie na takie mini-podsumowanie: po 2,5 roku mieszkania mogę powiedzieć, że nie żałujemy, że mieszkamy 15 km od JG. Mamy cudowne widoki (poniżej zdjęcie ze spaceru sprzed tygodnia czy dwóch, kilkanaście minut spacerem od naszego domu), ale co najważniejsze dla nas mamy naprawdę fantastycznych sąsiadów. To się liczy chyba najbardziej, bo jak liczne przykłady z życia i forum pokazują, życie nawet w najpiękniejszej okolicy i w najpiękniejszym domu może być "średnio komfortowe" jeśli sąsiedzi zamieniają je w koszmar.

http://foto3.m.onet.pl/_m/1ce2e6380bbd8d49485e5a6c4b06f76f,5,19,0.jpg

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 527
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

528

Matrix reaktywacja :roll: :D

Nowy sezon budowlany czas zacząć.

Plan na ten rok:

w domu - drzwi na górze, szafki wiszące w kuchni

na zewnątrz - ogrodzenie

poniekąd i w domu i na zewnątrz - poprawki kominiarskie (ta cholerna wentylacja).

Ps. Dom sąsiadów już prawie odbudowany :D

• 5 months później...

W domu nie dzieje się tyle, żeby było choć raz w tygodniu o czym pisać.

Stąd tylko takie podsumowanie:

Drzwi na górze są! Wreszcie:)

Na szafki ciągle czekamy. Niby jutro maja przyjechać, ale coś mi sie wierzyć nie chce :-?

Komin podwyższony o 2 bloczki (wreszcie go widać - patrz zdjęcia). Zobaczymy w zimie jak będzie działała wentylacja. Narazie zmiana jakościowa jest odczuwalna przy paleniu kominkiem.

Od miesiąca, może dłużej Radek majstruje przy ogrodzeniu. Jest to nie lada wyzwanie, ponieważ mamy spadek nie tylko wzdłuż granicy działki, ale także wgłąb. Z ulicy ogrodzenie wydaje się stosunkowo niskie, ale patrząc od domu jest naprawdę wysokie. Zdecydowaliśmy się na sztachety dł. 110 cm, żeby patrząc na dom z daleka nie było widać tylko dachu i ogrodzenia. Do zrobienia jeszcze są bramki i brama wjazdowa (to przyszły rok), ale już mogę pokazać jak ogrodzenie wygląda na dzień dzisiejszy.

Tu dla porównania, zdjęcie bodaj z ubiegłego roku, od strony ogrodu - taka wysokość miał komin po wykonaniu przez ekipę zgodnie z projektem (ten krótszy, równy niemal z kalenicą). Jakieś 60 cm za mało :-? Wentylacja nie miała prawa działać poprawnie.

http://foto2.m.onet.pl/_m/b99b3034b3abd15e732cd573f4c8a502,6,19,0.jpg

• 3 months później...

Myślę sobie, że czas najwyższy zakończyć Dziennik Budowy naszego Pana Praktycznego.

Budujemy już 5 lat, przed nami kolejnych pięć (i oby tylko, bo przy cenach rosnących w tak zwrotnym tempie wszystko jest możliwe). Poza tym, nie chcę już czytających moje wynurzenia denerwować cenami sprzed 5-4 lat :)

Bardzo dziękuję Wam wszystkim, którzy nam dzielnie kibicowaliście, dodawaliście otuchy pełnymi ciepła komentarzami i zagrzewaliście do boju:)

Wszystkim budującym życzymy wytrwałości i wiary, że się uda, współpracy z dobrymi ekipami i dokonywania najlepszych wyborów.

Agnieszka & Co.

Ps. To nie oznacza jednakowoż, ze znikam z FM :wink: