Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praktyczny dziennik AgnesK

Recommended Posts

Nasza cudna hurtownia dostarczyła dziś na budowę łaty a ja po pracy 2 rotowenty ( fi 200 za 370 i fi 150 za 318 - 12% upustu, lub jak wolą puryści językowi opustu :wink: )

Kominy już są oklejone klinkierem, ale trudno mi wydać jednoznaczną opinię w temacie "czy wybrałam dobry kolor klinkieru do dachówki" (oby :-? ), ponieważ połać, przez którą kominy przechodą jest jeszcze niegotowa. Jeśli coś się kolorystycznie niezgra, to najwyżej ino od strony ogrodu będzie lekko razić, bo z drogi widać jedynie mały kawałeczek jednego z kominów.

Jutro trzeba dostarczyć kit dekarski, okna połaciowe i inne takie duperelki, ale tym, mam nadzieję, zajmie się już mój mężuś, który dostał kilka dni wolnego przed 1.XI :D

• Odpowiedzi 527
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

528

Prace powoli posuwają się naprzód. Do soboty panowie mają wszystko skończyć, ponieważ 2.XI wyjeżdżają nad morze robić wykończeniówkę w jakimś pensjonacie. Wiele do zrobienia już nie ma - obróbki przy kominach i dokończenie ściany garażu. Dzisiaj rano pogoda była pod psem, więc na budowie nic się nie działo. Mimo to wszystko zdaje się przemawiać za dotrzymaniem terminu sobotniego.

Dzięki przyjazdowi mężusia udało się wywołać zdjęcia i teraz kilka powklejam. Druga część zdjęć najprawdopodobniej jutro, bo strasznie mi się zawiesza komputer przy skanowaniu.

No to do dzieła. :D

Oto widok na ściankę kolankową od wewnątrz domu:

http://foto.onet.pl/upload/27/7/_356597_n.jpg

Powoli rosną ściany szczytowe, baaardzo widoczny komin od kominka a po prawej stronie zdjęcia, w rogu wykonane "domowym" sposobem kształtki U z bloczków 6 cm. A u dołu zdjęcia główka naszego szczęścia :D

http://foto.onet.pl/upload/5/53/_356603_n.jpg

Zapomniałam napisać: na zdjęciu powyżej widać wspinającego się na górę mężusia, który - jak już pisałam - otrzymał od panów młotek i zadanie strącenia zwiechy na ziemię.

A teraz będzie kilka zbliżeń więźby. Tu widoczna m.in. bednarka perforowana wykorzystana jako wiatrownica.

http://foto.onet.pl/upload/15/61/_356611_n.jpg

To jakieś totalne szaleństwo, nie mam nawet czasu, aby zajechać na budowę. :-? Panowie mieli wczoraj wszystko skończyć, mężuś dowiózł im jeszcze wszystkie niezbędne materiały (kilka brakujących dachówek skrajnych, kilka metrów odgromu itp). Wszystko wskazuje na to, że dopiero w sobotę zawitam na budowę (no chyba że zrobi to AgaJG jadąc do pracy i zda mi relację :wink: Aga, co Ty na to? :D )

Już w "Komentarzach" pisałam, że mistrza powaliło choróbsko i do wstawienia pozostały ino 2 okna połaciowe. Panowie wczoraj przyjechali dokończyć pracę, ale wstawili ino jedno okno ponieważ było cholernie zimno i padał śnieg. Dzisiaj pewnie też ich nie ma na budowie, bo pogoda jest jeszcze gorsza :-? A ja siedzę w domu z grypą i się kuruję. :-?

• 2 weeks później...

Ona połaciowe już wstawione, te "normalne" od dzisiaj zabite dechami, za tydzień ma być wstawiana brama garażowa. W ubiegłą sobotę pożegnaliśmy się (chwilowo) z ekipą, czas więc chyba na małe podsumowanie:

1. poszło więcej kasy niż zakładaliśmy (dokładnie owo sławetne 25%),

2. nie mamy ścian działowych, które sądziliśmy, że uda nam się postawić, ale za to będzie nieplanowana pierwotnie brama garażowa (za koszt której mogliśmy zrobić ściany na dole, więc to 50% "niespełnienia"),

3. z ekipą naprawdę dobrze nam się współpracowało (mamy nadzieję, że z czasem nie wyjdą żadne błędy, w umowie mamy wpisane 2 lata gwarancji na wykonane usługi. A tak apropos - ile cm od komina min musi być więźba? Gdzieś to na forum czytałam, ino nie pamiętam gdzie, a doszło do nas, że właśnie jakiś "fachowiec" powiedział, że mamy krokwie za blisko komina. Nie wydaje nam się, ale napiszcie proszę, jeśli pamiętacie. Ja swoją drogą też poszukam na forum),

4. projekt, a właściwie już dom, podoba nam się straszelnie - jest naprawdę praktyczny a przy tym urokliwy i przestronny. To był niewątpliwie dobry wybór.

Ot takie podsumowanie półmetkowe.

Teraz pytanie za milion - czy zmieścimy się z całością w 200 tys? Musimy. I z tym optymistycznym akcentem żegnam się narazie.

(Ze zdjęć chyba nic dzisiaj nie wyjdzie, bo brak mi miejsca na moim koncie dotychasowym. Muszę sobie nowe założyć.)