andre128 24.11.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 witam mam takie pytanie na co lepiej zamontować parapet wewnętrzny kamienny na piankę czy klej (zaprawa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 24.11.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Pianka PUR jest wyłącznie produktem termoizolującym. To, że ten i ów wykorzystuje ją tak albo siak nie uczyni z niej tego, czy owego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.11.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Pianka PUR jest wyłącznie produktem termoizolującym. To, że ten i ów wykorzystuje ją tak albo siak nie uczyni z niej tego, czy owego. Czyli wg ciebie przy montażu drzwi wewnętrznych z ościeżnicami opaskowymi (np. Porta) pianka służy izolacji termicznej? A w temacie: Kamienny parapet lepiej zamontować na piance bo nie przeniesie ona pracy ściany na parapet i nawet jak ściana pęknie to parapet będzie cały. Przy zastosowaniu kleju mamy trwałe połączenie - pęknięcie na ścianie pod parapetem spowoduje pęknięcie parapetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.11.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Pianka PUR jest wyłącznie produktem termoizolującym. To, że ten i ów wykorzystuje ją tak albo siak nie uczyni z niej tego, czy owego. a producenci łżą jak psy pisząc na opakowaniu "pianka montażowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 24.11.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Czyli wg ciebie przy montażu drzwi wewnętrznych z ościeżnicami opaskowymi (np. Porta) pianka służy izolacji termicznej? A w temacie: Kamienny parapet lepiej zamontować na piance bo nie przeniesie ona pracy ściany na parapet i nawet jak ściana pęknie to parapet będzie cały. Przy zastosowaniu kleju mamy trwałe połączenie - pęknięcie na ścianie pod parapetem spowoduje pęknięcie parapetu. bwojtku ja bym montował na dwuskładnikowej:-), ale generalnie, to ja jestem legalista, jak producent drzwi w instrukcji mi napisze, że można takie drzwi, z taką ościeżnicą wyłącznie na piankę i nawet na jednoskładnikową, to tak zrobię. Przyznaję drzwi wewnętrzne, to nie mój resort, dlatego głosu w tych sprawach nie podnoszę. W pytaniu pytającego rozchodziło się o parapety kamienne. Same w sobie one trochę ważą jak to normalne 3 cm. Standardowe "wydry" tak na 5 cm po bokach same tego nie utrzymają przy większej rozpiętości, a przy dodatkowym obciążeniu, to może być już bardzo różnie. Trzeba by jeszcze wiedzieć jakie głębokie, ile wejdą pod ościeżnicę, ile wyjdą poza ościeże, czy w zamyśle montującego staną się "klockiem podporowym dla okna" i takie tam duperele. Wybrałbym zaprawę,bo po pierwsze jak wyrównuję podłoże pod parapet zaprawą, to po co mieszać materiały? Pianka na mokre podłoże? Chyba, że to montaż standardowy. Pianka w dziurę jakby nie wyglądała, byle dużo. Nacisk parapetu wyrówna co będzie rosło, co wylezie na pokój to się przytnie i po sprawie. Ja bym robił na zaprawie, być może nawet na zaprawie + siatka, bo nie wiem ile cm do wyrównania, ale rozumiem pośpiech, czas, kasę i to że będzie tak jak będzie. W końcu nie mój parapet, okno i dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 24.11.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 a producenci łżą jak psy pisząc na opakowaniu "pianka montażowa" Panie kolego, za mojej młodości krążył taki dowcip na temat dosłowności:-). W sztachecie płota była dziura. Ktoś nad nią napisał pi...da . Nieostrożny acz dosłowny facet skorzystał... drzazga mu wlazła i skończył w szpitalu. Może z tą montażowością pianki jak z tą sztachetą dziurawą, co? A tak poważniej, posadzisz Pan okno w okiennej dziurze na samą piankę, jak ona taka montażowa? Nie? No to po się czepiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 03.12.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 ja montowalem 3 cm granit na pianke. Parapet ani drgnie i jest cieply, nie przenosi zimna. Jest osadzony rowniutko co do milimetera, nic sie nie rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.12.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 i tak należy montować parapety, kamienne, z konglomeratu czy innePiana w zupełności wystarczy - zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.12.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 i tak należy montować parapety, kamienne, z konglomeratu czy inne Piana w zupełności wystarczy - zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne No to się TEST zaraz z nami nielegalistami rozprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.12.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 a co mi tam niech się rozprawia, może nawet pluton egzekucyjny... a ja i tak będę trzymał się tego co powiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 03.12.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 A nie, właśnie, że nie:-). Nie moje parapety więc róbta co chceta, o! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.12.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 A nie, właśnie, że nie:-). Nie moje parapety więc róbta co chceta, o! Zabarwienie twojej wypowiedzi sugeruje, że robimy źle. Wytłumaczysz dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.12.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) No to się TEST zaraz z nami nielegalistami rozprawi bwojtku moja odpowiedź odnosiła się do tego wpisu i braku chęci do rozprawiania się z kimkolwiek w tej sprawie:-). W okiennym wykonawstwie liczy się skutek i czas w jakim trwają jego następstwa. Mówicie pianka. Niech będzie pianka. Gdyby te kamienne parapety były montowane u mnie miałbym też inne pomysły na taki montaż i tyle. Edytowane 4 Grudnia 2010 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.12.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Gdyby te kamienne parapety były montowane u mnie miałbym też inne pomysły na taki montaż i tyle. Strzelaj! Chętnie się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.12.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Strzelaj! Chętnie się uczę. Pif, paf:-). Mam ścianę wentylowaną 3W, za dużo pisania. Może kiedyś przy okazji:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 05.12.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Wszystkie parapety- marmur wewnątrz i piaskowiec na zewnątrz mam zamontowane na pianie montażowej i żaden ani drgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.12.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 a poprawnie to ustalające kliny montażowe powinny być wyjęte po montażu czy zostają na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.12.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 zostają tylko te pod parapetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 05.12.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Dodatkowo mogę powiedzieć, że na każdym z zamontowanych przeze mnie parapetó kamiennych na piankę, 48 h po tym fakcie stanalem i przespacerowalem sie po kazdym ( 90 kg żywej wagi) i nic. Nic sie nie ugieło, nic nie popękało. Teraz w do0mu grzeję, chodziłem z kamera termowizyjna i nie ma mostków.CZyli wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiw86 06.12.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 90kg zywej wagi? to chyba stare zdjecie masz albo w ciuchach:P hehe pozatym parapety nie do spacerów ale tez mam na pianke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts