Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety kamienne montarz

Recommended Posts

Pianka PUR jest wyłącznie produktem termoizolującym. To, że ten i ów wykorzystuje ją tak albo siak nie uczyni z niej tego, czy owego.

Czyli wg ciebie przy montażu drzwi wewnętrznych z ościeżnicami opaskowymi (np. Porta) pianka służy izolacji termicznej?

A w temacie:

Kamienny parapet lepiej zamontować na piance bo nie przeniesie ona pracy ściany na parapet i nawet jak ściana pęknie to parapet będzie cały. Przy zastosowaniu kleju mamy trwałe połączenie - pęknięcie na ścianie pod parapetem spowoduje pęknięcie parapetu.

Czyli wg ciebie przy montażu drzwi wewnętrznych z ościeżnicami opaskowymi (np. Porta) pianka służy izolacji termicznej?

A w temacie:

Kamienny parapet lepiej zamontować na piance bo nie przeniesie ona pracy ściany na parapet i nawet jak ściana pęknie to parapet będzie cały. Przy zastosowaniu kleju mamy trwałe połączenie - pęknięcie na ścianie pod parapetem spowoduje pęknięcie parapetu.

bwojtku ja bym montował na dwuskładnikowej:-), ale generalnie, to ja jestem legalista, jak producent drzwi w instrukcji mi napisze, że można takie drzwi, z taką ościeżnicą wyłącznie na piankę i nawet na jednoskładnikową, to tak zrobię. Przyznaję drzwi wewnętrzne, to nie mój resort, dlatego głosu w tych sprawach nie podnoszę.

W pytaniu pytającego rozchodziło się o parapety kamienne. Same w sobie one trochę ważą jak to normalne 3 cm. Standardowe "wydry" tak na 5 cm po bokach same tego nie utrzymają przy większej rozpiętości, a przy dodatkowym obciążeniu, to może być już bardzo różnie. Trzeba by jeszcze wiedzieć jakie głębokie, ile wejdą pod ościeżnicę, ile wyjdą poza ościeże, czy w zamyśle montującego staną się "klockiem podporowym dla okna" i takie tam duperele. Wybrałbym zaprawę,bo po pierwsze jak wyrównuję podłoże pod parapet zaprawą, to po co mieszać materiały? Pianka na mokre podłoże? Chyba, że to montaż standardowy. Pianka w dziurę jakby nie wyglądała, byle dużo. Nacisk parapetu wyrówna co będzie rosło, co wylezie na pokój to się przytnie i po sprawie. Ja bym robił na zaprawie, być może nawet na zaprawie + siatka, bo nie wiem ile cm do wyrównania, ale rozumiem pośpiech, czas, kasę i to że będzie tak jak będzie. W końcu nie mój parapet, okno i dom.

a producenci łżą jak psy pisząc na opakowaniu "pianka montażowa" :)

Panie kolego, za mojej młodości krążył taki dowcip na temat dosłowności:-). W sztachecie płota była dziura. Ktoś nad nią napisał pi...da . Nieostrożny acz dosłowny facet skorzystał... drzazga mu wlazła i skończył w szpitalu. Może z tą montażowością pianki jak z tą sztachetą dziurawą, co? A tak poważniej, posadzisz Pan okno w okiennej dziurze na samą piankę, jak ona taka montażowa? Nie? No to po się czepiać?

• 2 weeks później...
No to się TEST zaraz z nami nielegalistami rozprawi ;)

bwojtku moja odpowiedź odnosiła się do tego wpisu i braku chęci do rozprawiania się z kimkolwiek w tej sprawie:-).

W okiennym wykonawstwie liczy się skutek i czas w jakim trwają jego następstwa. Mówicie pianka. Niech będzie pianka. Gdyby te kamienne parapety były montowane u mnie miałbym też inne pomysły na taki montaż i tyle.

Edytowane przez T12345T

Dodatkowo mogę powiedzieć, że na każdym z zamontowanych przeze mnie parapetó kamiennych na piankę, 48 h po tym fakcie stanalem i przespacerowalem sie po kazdym ( 90 kg żywej wagi) i nic. Nic sie nie ugieło, nic nie popękało. Teraz w do0mu grzeję, chodziłem z kamera termowizyjna i nie ma mostków.

CZyli wszystko gra.