Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopływ powietrza do kominka

Recommended Posts

Witam Panowie, jak to podczas budowy bywa budowlańcu przed wylewka zapomnieli zamontować mi w podłodze rury fi100 służącej jako dopływ powietrza do kominka. Aby rozwiązać ten problem wymyśliłem, że dopływ można by było doprowadzić górą z sąsiedniego pomieszczenia aby nie nie dziurawić wylewki w której i tak się nie zmieści rura o wymaganym przekroju bo jest ogrzewanie podłogowe.

Szczegóły rozwiązania w załączniku (DopływPowietrza.jpg-17KB), wypowiedzcie się proszę czy można to tak wykonać i czy tego rodzaju rozwiązanie będzie wystarczające jeżeli chodzi o zapotrzebowanie kominka w powietrze...

http://malecki.na8.pl/wp-content/gallery/wizualizacja-sypialni-i-lazienki/DoplywPowietrza.jpg

DopływPowietrza..JPG

Witam

W praktyce jeśli nie posiada Pan doprowadzenia powietrza z zewnątrz to nastąpi zasysanie powietrza przez wentylację, więc w najlepszym wypadku będzie dmuchać zimne powietrze , w gorszym w zależności od umiejscowienia kanału wentylacyjnego może zasysać dym z kanału dymnego.

Pozdrawiam

Może starczyć dla wkładu kominkowego o małej mocy.

Moim zdaniem najlepszy będzie nawiew fi 150.

Moim skromnym zdaniem to nie ma co przesadzać. 110 max.

Dlaczego? Wyjaśnię na swoim przykładzie.

Kominek z płaszczem wodnym, doprowadzenie powietrza do kominka rurą fi 110. Na niej dmuchawa ze sterowaniem. Wkład w kominie do odprowadzania spalin fi 200.

Kominek ma wszystkie żaluzje w obudowie zamknięte na amen - nie ma możliwości zaciągania powietrza z pomieszczenia w którym jest palone.

Gdy rozpalam, dmuchawa zaciąga mechanicznie powietrze - szyber na rurze fi 200 max otwarty.

Palenie ciągłe, przedmuchy mechaniczne przez 5 sek raz na 15 min a przez cały czas kominek sam zaciąga tyle powietrza ile potrzebuje. Szyber zamknięty i tylko 1/3 przekroju jest do dyspozycji dymu.

Nigdy nie słyszałem i nie czułem w rurze jakiegoś specyficznego dźwięku szumu.

Oczywiście gdy ktoś nawet ma otwarte żaluzje w obudowie kominka dla powietrza to sam wpuszcza tyle powietrza na ile rozszczelnił ale i tak większość będzie zaciągana taką rurą pod kominkiem.

Co do zależności mocy kominka do przekroju to jest w ty sporo prawdy ale trzeba wiedzieć również, że kominek bardzo rzadko pracuje na max swoich możliwości. Większość inwestorów kupuje bardzo często przewymiarowany a bo to cena już nie jest tyle droższa.

• 4 weeks później...