jupiter1000 24.11.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Witam Panowie, jak to podczas budowy bywa budowlańcu przed wylewka zapomnieli zamontować mi w podłodze rury fi100 służącej jako dopływ powietrza do kominka. Aby rozwiązać ten problem wymyśliłem, że dopływ można by było doprowadzić górą z sąsiedniego pomieszczenia aby nie nie dziurawić wylewki w której i tak się nie zmieści rura o wymaganym przekroju bo jest ogrzewanie podłogowe. Szczegóły rozwiązania w załączniku (DopływPowietrza.jpg-17KB), wypowiedzcie się proszę czy można to tak wykonać i czy tego rodzaju rozwiązanie będzie wystarczające jeżeli chodzi o zapotrzebowanie kominka w powietrze... http://malecki.na8.pl/wp-content/gallery/wizualizacja-sypialni-i-lazienki/DoplywPowietrza.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 25.11.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Jeżeli estetycznie zabudujesz rurę to myślę że będzie OK. Nie rozumiem tylko po co ten odcinek pionowy miedzy ścianami? Z rurą trzeba iść najkrótszą trasą, by mieć najmniejsze opory na przepływie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 25.11.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Ja bym robił zbliżoną średnicą, jak średnica komina, albo nawet odrobinę większą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 26.11.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 średnica rury dopływu powietrza powinna być zbliżona do przekroju kanału dymowego. Do którego odprowadzone sa spaliny z kominka.W praktyce robi się nawiew fi 150 lub fi 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgluza 03.12.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 WitamW praktyce jeśli nie posiada Pan doprowadzenia powietrza z zewnątrz to nastąpi zasysanie powietrza przez wentylację, więc w najlepszym wypadku będzie dmuchać zimne powietrze , w gorszym w zależności od umiejscowienia kanału wentylacyjnego może zasysać dym z kanału dymnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.12.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) Ja bym robił zbliżoną średnicą, jak średnica komina, albo nawet odrobinę większą. Zbliżoną średnicą do komina czy czopucha ? Bo jam będę miał komin fi20 więc sobie tego nie wyobrażam. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 04.12.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 110 wystarczy bez problemu nie przesadzajcie koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.12.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 110 wystarczy bez problemu nie przesadzajcie koledzy Może starczyć dla wkładu kominkowego o małej mocy. Moim zdaniem najlepszy będzie nawiew fi 150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 05.12.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Może starczyć dla wkładu kominkowego o małej mocy. Moim zdaniem najlepszy będzie nawiew fi 150. Moim skromnym zdaniem to nie ma co przesadzać. 110 max. Dlaczego? Wyjaśnię na swoim przykładzie. Kominek z płaszczem wodnym, doprowadzenie powietrza do kominka rurą fi 110. Na niej dmuchawa ze sterowaniem. Wkład w kominie do odprowadzania spalin fi 200. Kominek ma wszystkie żaluzje w obudowie zamknięte na amen - nie ma możliwości zaciągania powietrza z pomieszczenia w którym jest palone. Gdy rozpalam, dmuchawa zaciąga mechanicznie powietrze - szyber na rurze fi 200 max otwarty. Palenie ciągłe, przedmuchy mechaniczne przez 5 sek raz na 15 min a przez cały czas kominek sam zaciąga tyle powietrza ile potrzebuje. Szyber zamknięty i tylko 1/3 przekroju jest do dyspozycji dymu. Nigdy nie słyszałem i nie czułem w rurze jakiegoś specyficznego dźwięku szumu. Oczywiście gdy ktoś nawet ma otwarte żaluzje w obudowie kominka dla powietrza to sam wpuszcza tyle powietrza na ile rozszczelnił ale i tak większość będzie zaciągana taką rurą pod kominkiem. Co do zależności mocy kominka do przekroju to jest w ty sporo prawdy ale trzeba wiedzieć również, że kominek bardzo rzadko pracuje na max swoich możliwości. Większość inwestorów kupuje bardzo często przewymiarowany a bo to cena już nie jest tyle droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 07.12.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 W sprawie szumu -- podejście powinno sie robić pod chudym betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.12.2010 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 W sprawie szumu -- podejście powinno sie robić pod chudym betonem I w psychice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 08.12.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 110 wystarczy bez problemu nie przesadzajcie koledzy W większości przypadków wkłady kominkowe z zamkniętą komorą spalania mają właśnie taką średnicę dolotu powietrza a nie 20cm zalecaną dla wylotu spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 09.12.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 I w psychice W psychice, to napewno mają szumy Ci co nie zrobili doprowadzenia i teraz muszą na detoks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Ja bym robił zbliżoną średnicą, jak średnica komina, albo nawet odrobinę większą. Nię przesadzasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts