andre128 24.11.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Witam czy grubość 2 cm styropianu wystarczy dociepleni schodów strychowych dodam jeszcze że strych jest nie ogrzewany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.11.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Nie wystarczy na stryszku najlepiej zrób sobie druga klapę i ja dociepl jak największa ilością wełny. Zbyt mała grubość izolacji spowoduje że ciepło będzie tamtędy uciekało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre128 24.11.2010 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 zamierzam to docieplić jeszcze styropianem 4cm wystarczy. A ma ktoś z was pomysł jak mam to zrobić tym sterowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.11.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 2 czy 4 to zdecydowanie za mało, moje fakro termo bodajże 6cm w oryginale były kiepawe do momentu gdy nad nimi wylądował styropian w warstwie 10 cm, i nastała ciepłość przestała też wilgoć osiadać na klapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre128 24.11.2010 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 a w jaki sposób mogę to ocieplić te schody styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.11.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 na górze, na podłodze strychy robisz tzw. kontrklapę, czyli druga klapę otwieraną do góry, w formie zaleznej od schodów: jeżeli same schody po złożeniu mieszczą się w skrzynce, nie wystają ponad ppodłogę strychu to zwykła prosta klapa, jezeli elementy wystają ponad podłogę to coś w stylu skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre128 24.11.2010 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 a nie lepiej było by przyczepić na taśmę dwustronna styropian do klapy schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 24.11.2010 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Tak to się da ale tylko od części mieszkalnej a tego chyba nie chcesz robić bo od strony strychu tam się składają schody więc tylko tak jak już ktoś wyżej pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.11.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 a nie lepiej było by przyczepić na taśmę dwustronna styropian do klapy schodów pooglądaj gdzieś konstrukcję schodów strychowych to zrozumiesz dlaczego nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre128 25.11.2010 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 a z jakich dokładnie materiałów mógłbym zrobić tą drugą pokrywę na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 25.11.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 No właśnie, moje schody nożycowe wyglądają mniej więcej tak: (te po lewej stronie- metalowe)http://schody-strychowe.pl/pub/files/1249376311_schody_017.jpgGdzie mam zmieścić ten styropian ? Mam coprawda strych ocieplony wełną, ale nie za bardzo uśmiecha mi się grzanie tej dodatkoweju powierzchni. Też chciałam dociepliś te schody (mam 2 cm styropianu) ale jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 25.11.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Od strony strychu robisz taką skrzynie co by przy zamkniętych schodach przykryła te metalowe elementy schodów przykrywasz nią schody mocujesz żeby spełniała rolę drugiej klapy i mocujesz do niej ocieplenie np. 10-15 cm wełny lub styropianu. Wchodząc na strych musisz otworzyć klapę ze schodami wejść po schodach i otworzyć tą klapę z ociepleniem. Inaczej nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.11.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 dokładnie, skrzynia, prostopadłościan czy jak tam zwał, bez jednej ściany, w całości sklejony ze styropianu bądź jakaś konstrukcja ocieplona wełna czy styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 23.05.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 jakie rozmiary schodów macie? zastanawiam się nad zakupem i nie wiem czy 70x120 czy może i dobre będą 80x60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.05.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 zależy, jeśli będziesz z nich korzystał raz na pięć lat i tylko żeby wejść czy zejść to moga być małe, jeśli planujesz częstsze wchodzenie czy też wnoszenie czegokolwiek to raczej większe, ja mam oba rozmiary, na normalny strych 70x120 a na taki mały stryszek (wysokość ok. metra w najwyższym punkcie, ale szkoda mi było tego na głucho zamykać) 60x80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 25.08.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Pytanko chce zrobic skrzynke na schody strychowe ale nie mam za duzo miejsca, schody maja wymiary 68x118 a otwor jest 71,5x125 myslalem zeby zabudowac plyta osb ale jest miejsce na plyte o grubosci 12mm czy taka plyta wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 26.08.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Nie wystarczy na stryszku najlepiej zrób sobie druga klapę i ja dociepl jak największa ilością wełny. Zbyt mała grubość izolacji spowoduje że ciepło będzie tamtędy uciekało. No żeby wam czasem nie uciekło zbyt dużo tego ciepła, to zaizolujcie te schody jak najgrubszym styropianem + wełną. Dużo wełny!!! A i tak całe ciepło pójdzie przez inne kratki wentylacyjne, bo gdzieś Ujść MUSI. Albo zadusicie się w tym swoim własnym SZCZELNYM domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts