Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody strychowe

andre128

Recommended Posts

na górze, na podłodze strychy robisz tzw. kontrklapę, czyli druga klapę otwieraną do góry, w formie zaleznej od schodów: jeżeli same schody po złożeniu mieszczą się w skrzynce, nie wystają ponad ppodłogę strychu to zwykła prosta klapa, jezeli elementy wystają ponad podłogę to coś w stylu skrzynki

No właśnie, moje schody nożycowe wyglądają mniej więcej tak: (te po lewej stronie- metalowe)

http://schody-strychowe.pl/pub/files/1249376311_schody_017.jpg

Gdzie mam zmieścić ten styropian ? Mam coprawda strych ocieplony wełną, ale nie za bardzo uśmiecha mi się grzanie tej dodatkoweju powierzchni. Też chciałam dociepliś te schody (mam 2 cm styropianu) ale jak ?

Od strony strychu robisz taką skrzynie co by przy zamkniętych schodach przykryła te metalowe elementy schodów przykrywasz nią schody mocujesz żeby spełniała rolę drugiej klapy i mocujesz do niej ocieplenie np. 10-15 cm wełny lub styropianu. Wchodząc na strych musisz otworzyć klapę ze schodami wejść po schodach i otworzyć tą klapę z ociepleniem. Inaczej nie da rady.

• 5 months później...
zależy, jeśli będziesz z nich korzystał raz na pięć lat i tylko żeby wejść czy zejść to moga być małe, jeśli planujesz częstsze wchodzenie czy też wnoszenie czegokolwiek to raczej większe, ja mam oba rozmiary, na normalny strych 70x120 a na taki mały stryszek (wysokość ok. metra w najwyższym punkcie, ale szkoda mi było tego na głucho zamykać) 60x80

• 6 years później...
Nie wystarczy na stryszku najlepiej zrób sobie druga klapę i ja dociepl jak największa ilością wełny. Zbyt mała grubość izolacji spowoduje że ciepło będzie tamtędy uciekało.

No żeby wam czasem nie uciekło zbyt dużo tego ciepła, to zaizolujcie te schody jak najgrubszym styropianem + wełną. Dużo wełny!!!

A i tak całe ciepło pójdzie przez inne kratki wentylacyjne, bo gdzieś Ujść MUSI.

Albo zadusicie się w tym swoim własnym SZCZELNYM domku ;)