Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzwi drewniane a może nie?

kurak

Recommended Posts

Witam dziś przywieźli drzwi zewnętrzne chłopaki wesołe uprzejme wstawili drzwi szybko ,lecz teraz jak tak na spokojne siedzę i im się przyglądam to bardziej mi te drzwi wyglądają na oklejone niż na drewniane a miały właśnie być drewniane bo takie chcieliśmy i zapłaciliśmy jak za drewniane. I tu mam pytanie jak mogę rozpoznać czy po czym poznać czy te drzwi są drewniane czy oklejone , acha jeszcze jedno u mnie montowali na samą piankę czy to jest montaż prawidłowy zewnętrznych drzwi grubości 7cm , czy zrobili mnie w hu..............a i sobie pojechali

Witam dziś przywieźli drzwi zewnętrzne chłopaki wesołe uprzejme wstawili drzwi szybko ,lecz teraz jak tak na spokojne siedzę i im się przyglądam to bardziej mi te drzwi wyglądają na oklejone niż na drewniane a miały właśnie być drewniane bo takie chcieliśmy i zapłaciliśmy jak za drewniane. I tu mam pytanie jak mogę rozpoznać czy po czym poznać czy te drzwi są drewniane czy oklejone , acha jeszcze jedno u mnie montowali na samą piankę czy to jest montaż prawidłowy zewnętrznych drzwi grubości 7cm , czy zrobili mnie w hu..............a i sobie pojechali

Nie zrobili Cię w hu..., tylko w chu...

Montaż woła o pomstę do nieba. Wołaj ich od razu na poprawkę.

A skrzydło wymontuj i na wagę. Jak lekkie to żądaj wyjaśnień, jak ciężkie, to powinieneś się jeszcze upewnić... ;-)

Na oko nie da się ocenić czy to okleina czy drewno.

Poza tym duża część drzwi "drewnianych" jest właśnie okleinowana.. chociaż ja uważam, że lepsze są z warstwami drewna.

Z założenia jest tak:

rama jest złożona z 3-4 sklejonych warst drewna - środek to klejonka z drobnych elementów (taniej i lepiej) ale przynajmniej 5mm grubości na zewnątrz skrzydła powinno być z drewna - tak robią uznani producenci, bo okleina teoretycznie może się odkleić w warunkach zewnętrznych, chociaż wszelkie wypełnienia w 99% są ze sklejki, która ma na wierzchu coś z okleiny...

Sprawdzisz to otwierając drzwi. Na bocznej krawędzi da się zuuważyć poklejone warstwy.

A montaż na pianę.. hmm.. nie ma żadnych kotew/blach po bokach? To może chociaż są dane śruby przewiercone przez ramę. Jak nie widzisz to może są pod uszczelką albo niewidoczne, pod zaczepami...