rudzik2005 24.11.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Witam, mam taki plan na ocieplenie stropu na poddaszu nieużytkowym. dom parterowy, strop Teriva, dach kryty dachówką. Aby wykorzystać poddasze do celów magazynowych chciałbym wykonać to w następujący sposób: bezpośrednio na stropie położyć folie paroizolacyjną, potem w odstępach co np 120 cm ułożyć drewniane legary wysokości min 15cm, pomiędzy nimi dać wełnę i całość przykryć płytą OSB. Dodatkowo planuje docieplić dach miedzy krokwiami wełną grubości 15cm przykrytą folia paroizolacyjną ale bez obudowywania płytą GK. I teraz pytania: 1. czy to w ogóle ma sens, 2. czy pod płytę OSB dawać folie paroprzepuszczalną czy zrobić szczelinę wentylacyjną, 3. czy takie grubości wełny wystarczą? Wielkie dzięki za konstruktywne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saksofon 25.11.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Arturo72, czyli rozumiem że masz tak: strop betonowy, na to bezpośrednio styropian, na to płyta OSB i koniec? Można po tym chodzić, stawiać graty i się nie złamie? Jaki styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.11.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Witam, mam taki plan na ocieplenie stropu na poddaszu nieużytkowym. dom parterowy, strop Teriva, dach kryty dachówką. Aby wykorzystać poddasze do celów magazynowych chciałbym wykonać to w następujący sposób: bezpośrednio na stropie położyć folie paroizolacyjną, potem w odstępach co np 120 cm ułożyć drewniane legary wysokości min 15cm, pomiędzy nimi dać wełnę i całość przykryć płytą OSB. Dodatkowo planuje docieplić dach miedzy krokwiami wełną grubości 15cm przykrytą folia paroizolacyjną ale bez obudowywania płytą GK. I teraz pytania: 1. czy to w ogóle ma sens, 2. czy pod płytę OSB dawać folie paroprzepuszczalną czy zrobić szczelinę wentylacyjną, 3. czy takie grubości wełny wystarczą? Wielkie dzięki za konstruktywne odpowiedzi Może coś takiego ? http://www.austrotherm.pl/front_content.php?idart=988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 26.11.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 rudzik205 rób tak jak pisałeś, daj tylko wełnę z dobrą lambdą, nie daj sie wrobić w styropiany i granulat na poddaszu, styropian jest palny, ma tez inne wady, jak nasypiesz granulatu (skrawki wełny) i kiedyś będziesz chciał to posprzątać to się sporo naszuflujesz , granulat wsypany szuflą a nie maszyną do granulatu nie spełni swojej funkcji, granulat ma słabą lambde, oszczędności na tak małej powierzchni sa praktycznie pomijalne. Co innego na dużych stropodachach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek76 27.11.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Witam. Ja w UK urzywam takiej foli, jedna z najnowszych technologi, tania nie jest. Czas instalowania jest krotki U ma 0.16. Dla zaintersowanych link podaje, nie wiem czy w polsce cos takiego jest. http://www.superquilt-insulation.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 03.12.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Ja ociepliłem strop bitermem (styropapa SWISSPOR'u). Drogie to bo 270zł/m3 ale bardzo twardy. Na wierzchu warstwa papy grubości 3-4mm po której można chodzić. Położenie na tym nawet starej wykładziny PVC skutecznie ochroni przed zniszczeniem. Arkusze bitermu mają 1m2 i szybko się to układa. Papa ma zakład na dwóch bokach do zgrzania z sąsiednimi płytami. Mam położone arkusze gr. 20cm a pod spodem jeszcze zwykłe 4cm styropianu. Razem 24cm. Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 06.12.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Jeśli ten magazynek na strychu nie musi być ocieplony, to ja bym go nie ocieplał, natomiast strop, oczywiście tak. Tylko troszkę inaczej niż piszesz. Ruszt bym dał z legarów 5 x 20, pomiędzy ekofiber ( to jedyny materiał, który nie wymaga paroizolacji) dobrze ubity, a legary bym położył w takich odległościach, jak na "kanadyjczyku", przez co,bym ograniczył grubość płyty osb (przy 120 będą się strasznie uginać). Ta grubość i tym materiałem, powinna w zupełności wystarczyć, do tego, ekofiber konserwuje drewno i nie rozprzestrzenia ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 06.12.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Jeśli ten magazynek na strychu nie musi być ocieplony, to ja bym go nie ocieplał, natomiast strop, oczywiście tak. Tylko troszkę inaczej niż piszesz. Ruszt bym dał z legarów 5 x 20, pomiędzy ekofiber ( to jedyny materiał, który nie wymaga paroizolacji) dobrze ubity, a legary bym położył w takich odległościach, jak na "kanadyjczyku", przez co,bym ograniczył grubość płyty osb (przy 120 będą się strasznie uginać). Ta grubość i tym materiałem, powinna w zupełności wystarczyć, do tego, ekofiber konserwuje drewno i nie rozprzestrzenia ognia. Na wszystko, na każdą bolączkę - ekofiber, to super materiał musi być.........................., choć mnie się wydaje, że to kryptoreklama jest, ja mam wełnę, nieważne jakiej firmy, która spełnia swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 06.12.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Na wszystko, na każdą bolączkę - ekofiber, to super materiał musi być.........................., choć mnie się wydaje, że to kryptoreklama jest, ja mam wełnę, nieważne jakiej firmy, która spełnia swoje zadanie. Może nie na każdą bolączkę,ale na tą, świetnie się nadaje.....warto o nim poczytać. Co do kryptoreklamy, jak przestanie Ci się wydawać a posiądziesz wiedzę w tym temacie, to będzie bardziej cenne niż fatamorgana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don pedro 123 19.01.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Popieram, ekofiber to dobry materiał mam to u siebie w domu i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisniausia 23.10.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Witam , przepraszam jeśli gdzieś był już taki temat ale nie mogłem znaleźć . Mam dom parterowy , powierzchnia 135 m użytkowej powierzchni . stop ferta , poddasze nieużytkowe , grzeje gazem i chciałbym ocieplić strop . W sklepie budowlanym ktoś kiedyś powiedział mi że najlepszym rozwiązaniem będzie wyłożenie wełny na gołym stropie... tak też zrobiłem , zamiotłem z grubsza bo kurzu było co nie miara, rozłożyłem wszędzie 15 cm wełny isovera 0,39 - na to mam dac folie paraprzepuszczalną . I tutaj mam pytanie , czy wełna miała być rozłożona bezpośrednio na stropie ? czy powinna leżeć na jakieś folii ? nom i jeszcze jedno pytanie, Mam zamiar dokupić drugą warstwę wełny na zakładkę 15 cm i czy opłaca sie kupować ta ze współczynnikiem np.0,35 czy wystarczy mi na to poddasze 0,44 bo różnica w cenie 2x drożej Proszę jeszcze o info jaka jest różnica w grubości wełny gdybym np miał 15cm o współczynniku 0,35 to jaka grubość wełny o współczynniki 0,44 powinna być żeby uzyskać takie same właściwości ? Dziękuje serdecznie za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts