Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z płaskim dachem i nutą modernizmu:) ZAPRASZAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 494
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam

Wszystko jest cudne i najśmieszniejsze jest to że widocznie mamy ten sam gust ;) mam tą samą sypialnię z toaletką i komodą oraz te same schody balustrada też jest szklana tylko zastanawiam się jeszczedy nad drewnianym wykończeniem balustrady (mamy małe dzieci ) a schody rzeczywiście są cudne ( wiem z doświadczenia ;) ) i oświetlenie w części salonowej i kuchni bedzie takie same :)

I mam pytanie odnośnie sufitu na piętrze. Z czego jest zrobiony, z płyt czy paneli drewnianych? i jak się go montuje ( bo nie wyobrażam sobie kłaść paneli na suficie ;)

pozwodzenia !!

Edytowane przez martisia00

Mytka, nie napiszę niczego odkrywczego - jest pięknie :)

Mam trzy pytania:

1. drewno na podłodze to dąb?

2. szare płytki w łazienkach to Bernina grey, czy coś innego (a jeśli tak to co?)?

3. w szarej łazience, po lewej stronie lewej umywalki kończy się ściana wyłożona płytkami. U mnie też płytki będą się kończyć w podobny sposób i mam problem z estetycznym wykończeniem tego łączenia. Widzę, że Wy zastosowaliście jakąś listwę. Możesz przybliżyć, co to jest i jak montowane, oraz zrobić fotkę pokazującą dokładniej ten element?

martisia00 to aż wybitnie zaskakujące, a wniosek z tego że bratnia dusza z Ciebie!;) chętnie podpatrzyłbym gdzieś Twoje wnętrza.. bardzo chętnie ..

Zrób coś z tą zachcianką;)

A w temacie sufitu na pietrze: zdecydowałem się na dość niespotykane rozwiązanie -chyba:) położyłem na suficie tą samą deskę podłogową co na podłodze.. dało to chyba fajny efekt odbitej podłogi;) Ekonomicznego uzasadnienia tego co wymyśliłem nie było zwarzywszy że jej położenie na suficie kosztowało za metr więcej, ale metrów tych nie było aż tak wiele ..więc zmieściłem tę fanaberię w zakładanym budżecie;P

a! dodam, że choć deskę kładła firma zajmująca się jej sprzedażą i montażem od nastu lat - kłaść ją na suficie zdarzyło im się po raz pierwszy ..heeee:)

Sufit przygotowałem wcześniej kręcąc płytę OSB zamiast KG, do której później klejona była deska ..

http://images40.fotosik.pl/1511/c06f9e62dc3e98de.jpg

cześć merenwen !

1. drewno na podłodze to dąb;)

2. szare płytki w łazience to NORD Ceram 60X30 Graffio Grau

3. to lista metalowa dekoracyjna (jak będziesz potrzebować mogę spróbowac poszukać producenta choć teraz za chiny przypomnieć go sobie nie mogę)

Nota bene wydaje mi się, że jedna sztuka (2,5mb) takowej mi została ..zeskładowana w tubie w garażu .

Montowana jest tak samo jak płytka ceramiczna - na kleju do kafli.

Wygląda to z bliska tak:

http://images46.fotosik.pl/1476/a93f968319a9efb0.jpg

http://images50.fotosik.pl/1528/cdaedf6bd2d011ef.jpg

Te same widac na zdjęciach 'pod prysznicem'

http://images41.fotosik.pl/1464/e4733bbc66ac83d9.jpg

Boże jak tu już pięknie, dawno mnie tu nie było.

Mam prośbę i zapytanie o szafkę pod umywalkami -wiem ,że waszego pomysłu- interesuje mnie- jak ona jest mocowana do ściany lub czy stoi na nóżkach. Może jeszcze wymiary- szerokość i wysokość. Musze rozrysować dla siebie i mam dylemat -jak to wymyślić aby było git. Aby stolarz wiedział jak wykonać.

acca5 fakt - dawno;)

ale zapewne z mojej winy;)

Szafka jest bez nóg - lubie jak coś wisi;) i ma to aspekt również praktyczny;)

Zamontowana jest łacznie na 20szt [chyba przesadziłem ale wolałem mieć pewność ze gdy dzieci siadać będą nie runie:)] kołków rozporowych bodaj 12stek ..dłuugich [pewnie 100tki]

Od środka wygląda to mniej więcej tak:

http://images50.fotosik.pl/1528/045114d93e605b4f.jpg

Górą idą cztery takie na 3 śruby, a dołem cztery na 2 śruby.

Co do wymiarów: szer. 59cm, wysokość 54cm -> 2 szuflady po 25cm wysokości + blat gr. 4cm.

Edytowane przez Mytka

..no to jak już poodpowiadałem na co trzeba , muszę się Wam pochwalić pewnym istotnym faktem z życia naszej rodziny!:)

AD 2012 dnia dzisiejszego tj 21 kwietnia syn nas zaczął ot tak chodzić :) :) po prostu ruszył i tak mu chyba zostało;)

A skoro już śpi ..tata się chwali:P

http://images46.fotosik.pl/1476/67af343f731eff4f.jpg

http://images35.fotosik.pl/1286/f0dc8fb68a89da3b.jpg

czy opisujesz te szafkę? na fotce jest jakaś bardzo długa- podwójna?

jak tu nie trafić w rury zakryte tynkiem od umywalek? Sztuka !

czy w garderobie drzwi od szaf sa otwierane? na boki i maja normalne zawiasy?

Ale synek fajowy- prawdziwy facet, teraz to tylko oczy dookoła głowy należy mieć i do tego należy go nauczyć schodzenia ze schodów - najlepiej tyłem na czworaka- najlepiej dzieciom to wychodzi- polecam moje tak się nauczyły przy mojej pomocy i same- schodziły tyłem ze schodów

Edytowane przez acca5

..pisząc o szerokości myslałem o głebkości;) długość 226cm ale ta wynika z 'rozplanowania wizualnego łazienki' i ma charakter myślę indywidualny

Tak - rury dobrze jest sobie obfotografować, a najlepiej zrobić w miarę dokładny szkic jak biegną , tak by potem w odpowiednim miejscu zrobić w szafce miejsca do kotwień;)

Zapewne najlepiej mieć na uwadze juz przy okazji kładzenia wod-kan, że taka szafka wisieć kiedyś będzie:)

Tak - mają zwykłe zawiasy (otwierane na boki) + cichy domyk.

Nie wiem skąd, ale już czworakując tak się właśnie nauczył:)

może miał to zapisane w DNA ;)

Edytowane przez Mytka

CUDNOSCI!!!Gratuluje wyczucia smaku!!!!Widzialam kawalek salonu ,lazienke,schody czy mozna sie wprosic do kuchni:lol2:

I jesli moge zadac pytanie dotyczace zaluzji-czy sa dreniane ,jak sie sprawuja i ewentualnie gdzie kupowane-sama jestem na etapie podjecia decyzji -co zawiesic w oknach.

POZDRAWIAM SERDECZNIE

Witaj

Wiele słów zachwytu już było tu napisane. przyłączam się do każdego. Macie niepowtarzalny dom, przykuwający wzrok na długo i zapadający na równie długo w pamięć :)

Przy okazji, jeśli padło już pytanie o żaluzje, to i ja bardzo prosiłabym o podanie producenta oraz nazwy :)

Czy nie będzie przesadą jeśli poproszę o zdjęcia żaluzji, a dokładnie miejsca w którym są zamontowane ? :)) Ze zdjęć wyczytałam, że nad oknem jest jakaś biała "skrzyneczka" ??? hmmm

• 3 weeks później...

Witam Barbara74 :)

Ściana przy wannie -a pisze to z doświadczenia- prawie w ogóle się nie zachlapuje. Malowałem ją -jak całą resztę- tikkurilą bodaj Super White.

Z tym, że w strefach mokrych stosowałem dodatkowo Tikkurilla Moisture Stop;)

Co do tafli szkła to ma ona szerokość 120cm, przy wysokości jakieś 255cm:) W ścianę przyległą i podłogę wpuszczone zostały ceowniki, dzięki czemu wpuściliśmy taflę w nie na około cm. Całość więc jest stabilna;) gr szkła chyba 12mm