Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Narysowałem przekrój poprzeczny części fundamentowej budynku. czy widzicie w nim jakieś błędy. Proszę o komentarze. Chciał bym narysować optymalny przekrój pod względem termicznym, łatwości wykonania i kosztów.http://w627.wrzuta.pl/obraz/6Yeorok89G7/pd1

Jeśli nie widzicie obrazka to podaję link: http://w627.wrzuta.pl/obraz/6Yeorok89G7/pd1

A dlaczego wyważasz otwarte drzwi?

Ten przekrój napewno jest w kilku miejscach błedny. Brak ławy umieszczoej pod ścianą. Gina pod posadzką, za cienki chudy beton, za cienka warswa posadzkowa betonu. Po szkle w posadzce podjrzewam ze pochodzisz z oklic Krosno- Jasło

Dokładnie popieram jajmar:

- za cienka warstwa chudego betonu

- za cienka warstwa betonu w posadzce

- na prawdę szkło wychodzi taniej niż piasek pod posadzkę???

- glina pod chudym betonem to generalnie zły pomysł, choc jak dobrze zagęścisz i nie pozostawisz chudziaka na zimę, tylko zrobis stan surowy zamkniety w ciągu jednego roku, to problem wysadzenia wylewki nie wystapi,

- folię pod posadzką najlepiej zastąpić 2x parą termozgrzewalną (ot takie moje zboczenie odnośnie izolacji p.wodnej)

- ława pewnie będzie lana w ziemię sądząc po tym jaki to kloc, ale na pewno powinna być na środku ścianki fundamentowej!

- kamyki w tzw "opasce" odgranich obrzeżem do koski brukowej (krawężnik grubości 6 lub 8 cm),

- przemyśl jeszcze cokół - ta warstwa styropianu 200 jakoś mi tu nie pasuje...

Przeczytałem wasze uwagi, poczytałem i teraz wygląda to tak. http://w985.wrzuta.pl/obraz/9KsY4q8oB3X/pd2

Co wy na to? co jeszcze zmienić?

Szkło jak się załatwi można dostać za cenę transportu.

Deski grubości 32 mm na deskowanie wszystkich fundamentów zewnętrznych oraz wewnętrznych kosztowały by 3300 PLN.

Nasuwa się pytanie, ile kosztował by szalunek ze stalowych płyt?

Edytowane przez Wredak

Z tymi deskami to racja, nie pomyślałem że jako podłoga strychu.

A ten drenaż opaskowy to chyba nie ma sensu. Nie mam do czego podpiąć dreny, nie ma tam melioracji. Zaś duża fosa, która napełnia się po brzegi dwa razy w roku, jak są powodzie cofnęła by mi tą wodę rurą melioracyjną pod fundament, a do tego musiał bym rurę prowadzić przez 2 działki sąsiadujące i z nachyleniem idealnym do zamulenia...

Wiem że można wykopać studnię odprowadzającą wodę, lecz na tej nizinie u stup gór chyba jest dość wysoko tafla wody, nie wiem czy studnia to dobry pomysł, więc z tego chyba nic...

Więc pytanie czy ma sens sypać drenaż bez odprowadzenia?