Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperator - nagrzewnica wstępna

Recommended Posts

Uzysk z GWC mozna łatwo policzyć z niektórych programów.

Jeden z takich programów ma REHAU, gdzie dobiera długość i rodzaj ułożenia kolektora ziemnego, pokazuje także ilość kWh jakie uzyskujemy dzięki GWC

I tak dla przeciętnego domku ok. 150-160mkw uzysk jest na poziomie ok. 1400-1800Kwh rocznie.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cytat piwopijcy z innego wątku :

Podczas mrozow przy -27*C z GWC dawalo mi z GWC 0*C i teraz 80% odzysku (podobno wiecej, ale nie szalejmy) z wywiewanego powietrza o temp. 20*C daje nam obliczeniowo 16*C.

Bez GWC mialbym obliczeniowo nawiew do domu o temp. 10,6*C.

Oczywiscie zmienia sie to wraz ze wzrostem temperatur zewnetrznych, roznica jest mniejsza.

Przy -20*C na zewnatrz mamy nawiew 12*C a z GWC uzyskamy podobnie jak w poprzednim przypadku, ok. 16*C.

Ja się aż tak dobrze na tym nie znam, ale tez mam wrażenie, ze GWC daje korzyści ...

Teraz jednak to już .... hmmm u mnie "po piwie" ;)

pozdrawiam, majki

Ja nie mam GWC, czy będę żałował, pokaże zima.

No to najwyżej na wiosnę zaczniemy razem kopać GWC ;) :)

pozdrawiam, majki

/edit/

Ciągle gdybam ;) :

http://www.aqua-air.pl/download/bip_aqua-air_instrukcja.pdf

Ta najmniejsza, daje przy temp. zasialnia 35/45 i -15oC wlotowego powietrza +14oC ...

Kurcze, a jakby samemu taką nagrzewnice zmajstrować ... ?

pozdrawiam, majki

Edytowane przez majki

nic staś nie olałem, chyba zapomniałem o tym, w zasadzie obaj piszemy to samo tylko ja walę z grubszej rury :), uzysk z gwc jest ale obniża sprawność reku więc sporo tracimy, zmierz sobie temperaturę na wyrzutni albo lepiej w tym kanale a zobaczysz ile ciepła w zimie marnujesz, robiłeś to?

te programiki do liczenia uzysku można o dupę rozbić, jeżeli jednak do obliczeń potrzebują temp powietrza wywalanego z reku do wyrzutni to cofam co powiedziałem, nie widziałem jednak takich

Edytowane przez kangaxx

Nie jestem zwolennikiem REHAU, ale chodzi o sam program.

Fajnie on wylicza korzyści z GWC (obojętnie jakie by nie było).

Pewien duuuży hipermarket w pewnej miejscowości zamontował GWC, solary, elektrownie wiatrowe, fotowotaiki.

Po roku liczyli, liczyli i sztab ludzi podjął decyzje o opłacalności TYLKO GWC, więc w następnych TESCO budowali tylko GWC, a Ty twierdzisz, że kilkadziesiąt osób, które zajmują się tylko tą tematyką się mylą.

Teraz nie tylko Tesco budują w każdym nowopowstałym markecie GWC do tego doszły Intermarsche, biedronki.

A logiką jest, że jeśli mamy wymiennik GWC to sprawność rekuperatora musi spaść.

niech sobie siedzi nawet tysiąc "fachowców" z kalkulaorami i niech sobie liczą, ale jeśli wylicza że piec co ma sprawność większą niż 100%, ba nawet 99 to będę twierdził że się mylą, liczyć można na różne sposoby czego dowody ustawicznie spotykamy w sklepach, uzysk z gwc liczony w relacjach bezwzględnych jest spory i wcale nie mówię że nie, jeśli jednak połączymy z tym reku to z całego ciepła które da nam gwc do domu doleci może z 15% bo resztę reku wywali ci na zewnątrz, wiec to co wyliczają pomnóż razy te 15% i wtedy zobaczysz jaki jest realny koszt i ilość każdego kw energii z gwc które dostarczysz do domu, całe szczęście ze gwc wcale dużo nie kosztuje,

powtarzam raz jeszcze, gwc jest zajebisty latem, zimą przydaje się do ratowania skóry zamarzającym rekuperatorom i jako dawca symbolicznej ilości ciepła do domu

no to kicha będzie, prawie całe ciepło które ona wytworzy reku wywali na zewnątrz, jedynym sensownym rozwiązaniem jest taka automatyka która w momencie włączenia nagrzewnicy włączy też bajpas by ciepło nie szło przez wymiennik, w tym czasie wymiennik rozmrażałby się (o ile potrzebuje tego), zauważ że nie ma modulacji obrotów wentyli bo chodzą sobie jak powinny, dodaj do tego jeszcze zabezpieczenie przed zamarzaniem samej nagrzewnicy, taka opcja mimo że prosta i skuteczna bo oszczędniejsza od zwykłego wstępnego grzania prądem jest niestety niedostępna w aplikacjach firmowych

nie ważne czy nagrzewnica czy gwc, zainstalowanie tego przed reku obniża sprawność tegoż której pogorszenie rekompensuje swoim działaniem i jakkolwiek montażu gwc nie neguję to nagrzewnica jest porażką, ale że rozmrozić reku trzeba to człowiek używa tego co ma pod ręka czekając na skutek, nie zastanawia się przy tym nad przyczyną,

przyczyną rozmrożenia wymiennika przez nagrzewnicę wstępną jest robienie z reku inwalidy do tego stopnia, że jego drastycznie ograniczona przez grzałką sprawność nie jest w stanie zamrozić wody, i jeszcze co za to płacić? gwc nawet najgorszy jest lepszy od takiej opcji mimo że robi dokładnie to samo co nagrzewnica

Ale zamontowanie nagrzewnicy za reku spowoduje dogrzanie powietrza nawiewanego do pomieszczen i nieuposledza pracy reku.

Jesli mamy sprawne reku, ktore radzi sobie z odszranianiem wymiennika bez użycia nagrzewnicy wstepnej, to zastosowanie nagrzewnicy wodnej za reku podniesie temp. powietrza nawiewanego do pomieszczen, i o to niektorym z nas chodzi. Reku robi swoja robote, a nagrzewnica swoja, jesli zamienimy ta kolejnosc to uposledzamy oba te urzadzenia.

• 3 months później...

witam wszystkich

pytanie co do wspomagania reku :

czy ktoś z was rozważał opcję wspomagania/podgrzewania powietrza wtłaczanego do budynku poprzez nagrzewnicę/grzałkę elektryczna - np na prąd stały z małej turbiny wiatrowej umieszczonej na dachy budynku - taki przykład tylko ( zimą zasila grzałkę za reku a latem C.W.U. ) jak wieje to grzeje - ciepła nie odbiera jak nagrzewnice wodne jedynie współdziała jak jest zasilana i ma temp. wyższą niż powietrze obiegające ???

pytanie poza omawianymi sprawami ( temat o nagrzewnicy wstępnej) ale ... jeśli nie podejmujemy tego tematu to zawsze mogę "korektorem" wyczyścić post'a :D