arkadio 123 25.11.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 takich z lat 50tych, bardzo kruchych. bede rozbieral stary garaz i chcialbym je w ten sposob wykorzystac. Jakie zadanie ma ta wartswa - przepuszczac wode czy tez byc zbita? prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 25.11.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 W latach pięćdziesiątych pustaki robili na bazie żużla. To się rozpada na pył, więc może być kiepskim materiałem na podbudowę. Podbudowa powinna być z kamienia łamanego lub gruzu betonowego bez cegły lub suchego betonu. Wszystko trzeba ubić ciężką maszyną. Ta warstwa musi mieć 20 cm. Betonu starczy 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio 123 27.11.2010 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.11.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Podbudowa powinna być z kamienia łamanego lub gruzu betonowego bez cegły lub suchego betonu. A czy podbudowa może być z rozdrobnionego gruzu ceglanego? Mam go dużo i nie chciałbym płacić za wywózkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio 123 02.12.2010 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 ceglany gruz albo ten moj pustak z 50tych, ubity i na niego jakby polozyc folie ochronna? prosimy o poradzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 16.12.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 gruz ceglany, czy z pustaków żuzolwych się nie nadaje. Traci właściwości i jest niestabilny. Folia ochronna nic nie da. Materiał na podbudowę musi być trwały i dać się zagęścić (zastabilizować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.12.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 gruz ceglany, czy z pustaków żuzolwych się nie nadaje. Traci właściwości i jest niestabilny. Folia ochronna nic nie da. Materiał na podbudowę musi być trwały i dać się zagęścić (zastabilizować) ...a gruz ceglany z dużą domieszką tynku piaskowo-wapiennego i piasku nadaje się? Przecież u mnie całe podłoże pod "chudziakiem" w domu opiera się na takim materiale (ubite zagęszczarką) i nic się nie "obsuwa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.12.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Przecież u mnie całe podłoże pod "chudziakiem" w domu opiera się na takim materiale (ubite zagęszczarką) i nic się nie "obsuwa". A kiedy zaglądałeś tam ostatni raz, że wiesz że nic się nie obsuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.12.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 (edytowane) A kiedy zaglądałeś tam ostatni raz, że wiesz że nic się nie obsuwa Bo z powodu "chwilowego" braku "kasy" dom w stanie surowym stoi już dwa lata i "chudziak" jest na wierzchu. A jeździ się po nim sporo z różnymi ciężarami (cały ten parter służy za magazyn różnych ciężkich materiałów). Edytowane 19 Grudnia 2010 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.12.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 też się nie nadaje, to ze jest to zajeżdżone, nie oznacza, ze jest stabilne. Mozna spróbować dodać do tego cementu, wymieszać i zrobić z tego coś w rodzaju stabilizacji, ale nie ma gwarancji, że bedzie to trwałe. Raczej tylko przez jakiś czas i to niezbyt długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 23.12.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Ja tam na swój podjazd dawałem wszystkiego rodzaju gruz: pustaki keramzytowe, beton, cegłę czerwoną i białą, pustaki żużlowe, suporeks. Śmigałem po tym 2 lata, samo osiadło i się ubiło, w tym roku dałem na tłuczeń i ubiłem, niezauważyłem żeby coś siadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.12.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 też się nie nadaje, to ze jest to zajeżdżone, nie oznacza, ze jest stabilne. W końcu to tylko kostka (dom na tym stać nie będzie). Więc jeśli nawet gdzieniegdzie "siądzie", to już samemu wyjmie się te kilka kostek i poprawi Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 03.01.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 życzę skutecznego wyjmowania samodzielnego i podnoszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 26.04.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Raczej nie stosowałbym innych materiałów niż zalecane. Jeżeli materiał użyty na podbudowę będzie się z czasem kruszył się i rozpadał nie pozostanie to bez wpływu na samą nawierzchnię. Jest tu już parę takich postów, że „kostka kiepska... bo się zapada” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts