krycha_6661 25.11.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Witam! Mam na imię Krystian, studiuje na Politechnice Krakowskiej, na wydziale inżynierii i technologii chemicznej. Obecnie jetem na III roku. Zamierzam pisać prace inżynierska dotycząca alternatywnych metod ogrzewania budynków, najlepiej budynków pasywnych, interesuje sie tym hobbystycznie. Związku z tym poszukuje materiałów do napisania pracy. Interesują mnie domy ogrzewane pompą ciepła, z zainstalowanym rekuperatorem jeśli bedzie posiadał GWC tym lepiej. Na początek potrzebuje: -projekt domu -projekty instalacji -rachynku za prąd w celu analizy -dane techniczne urządzenia, ale to pewnie zdobęde od producenta. Najlepiej gydby budynek był użytkowany już przez rok, by móć przeanalizować dokładnie koszty ogrzewania i porównać z konwencjonalnymi metodami ogrzewania. Dokładny temat pracy jeszcze nie jest ustalony, jestem na etapie 'negocjacji' z promotorem Będę wdzieczny za pomoc, jak narazie firmy do których pisałem odprawiał mnie z kwitkiem. Pozdrawiam, Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 25.11.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Przeczytaj ten dział szczegółowo, porozmawiaj z aktywnymi użytkownikami tego działu; będziesz miał dużo większy ogląd na sprawę i będziesz wiedział jakie pytania zadawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krycha_6661 25.11.2010 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Czy ja napisałem coś nie wyraźnie? Prosze o kontakt w celu otrzymania materiałów dotyczących istniejacego już budynku. Poszukuje materiałów, nie musze zadawać pytań na forum, bo interesuję się ekologicznym budownictwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 25.11.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Z takim podejściem to chyba nie uzyskasz tutaj pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.11.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 No cóż takich teraz mamy studentów.Żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krycha_6661 25.11.2010 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Wydaje mi się że prośba o udostępnienie konkretnych materiałów jest dość precyzyjna i widoczna dla aktywnych użytkowników forum. Nie szukam wiedzy na forum, tylko konkretnych danych, które wykorzystam w swojej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.11.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Za moich czasów jak się żebrało o dane to się wysyłało konkretne zapytanie do konkretnej osoby, która mogła mieć te dane, a nie umieszczało ogłoszenie w takiej formie... Szukaj dalej, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krycha_6661 26.11.2010 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Wysłałbym, gdybym tylko znał kogoś kto taka instalacje posiada, jak pisałem firmy odsyłaja mnie z kwitkiem. Mam nadzieje że sie uda, prędzej czy później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 26.11.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Te same elementy składowe można zastosować w ogrzewaniu domu energooszczędnego jak i nieenergooszczędnego. Nie ma właściwie jakichś specjalnie dedykowanych systemów grzewczych domu energooszczędnego.Piszesz, że interesujesz się tym tematem, ale z twoich wypowiedzi to nie wynika. Są tu na forum aktywni uczestnicy, którzy zbudowali dom energooszczędny i w nim mieszkają. Znajdź ich, przeczytaj ich posty, poznaj ich filozofię, poznaj ich odczucia powstałe przy eksploatacji popełnionych przez nich domów. Zobacz jakie elementy systemu grzewczego - aktywne i bierne - zastosowali w swoich domach, jakie konkretne modele urządzeń wybrali. Zrób to, a poczujesz się lepiej... To forum naprawdę pomaga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 29.11.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 ja takie mam wrażenie, że ty nie prosisz tylko żądasz:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krycha_6661 01.12.2010 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Udało mi się znaleźć odpowiedni budynek, mimo że nie jest to osoba z forum. Ale na forum także znalazły sie osoby, które wykazały chęć udzielenia pomocy. Do napisania pracy jeszcze długa droga, ale wreszcie machina ruszyła. Edytowane 2 Grudnia 2010 przez krycha_6661 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 02.12.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Ja tam sam pisałem pracę dyplomową, a nie przy pomocy jakiejś machiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.12.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Ja tam sam pisałem pracę dyplomową, a nie przy pomocy jakiejś machiny. Czyżby? Zatem męczyłeś się bez pomocy komputera czy choćby maszyny do pisania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krycha_6661 03.12.2010 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Panowie Pisząc "machina ruszyła" miałem na myśli, że mogę rozpocząć pisanie pracy O ile pisanie ręczne można by jeszcze w dzisiejszych czasach jakoś przełknąć (nie w moim przypadku, bo czasem nie potrafię rozczytać tego co sam napisałem) Ale obliczanie pewnych rzeczy samemu od dechy do dechy jest bezsensu, bo dlaczego mamy nie korzystać z programów, nad którymi ktoś pracował by ułatwić nam obliczenia. Nie popadajmy w paranoje, liczenie choćby strat cieplnych domu samemu mija się z celem, tym bardziej że jest masa oprogramowania darmowego i płatnego, które wykona to za nas. Jednak wypada znać podstawy na jakich takie programy się opierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts