Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam na imię Krystian, studiuje na Politechnice Krakowskiej, na wydziale inżynierii i technologii chemicznej. Obecnie jetem na III roku. Zamierzam pisać prace inżynierska dotycząca alternatywnych metod ogrzewania budynków, najlepiej budynków pasywnych, interesuje sie tym hobbystycznie. Związku z tym poszukuje materiałów do napisania pracy. Interesują mnie domy ogrzewane pompą ciepła, z zainstalowanym rekuperatorem jeśli bedzie posiadał GWC tym lepiej.

Na początek potrzebuje:

-projekt domu

-projekty instalacji

-rachynku za prąd w celu analizy

-dane techniczne urządzenia, ale to pewnie zdobęde od producenta.

Najlepiej gydby budynek był użytkowany już przez rok, by móć przeanalizować dokładnie koszty ogrzewania i porównać z konwencjonalnymi metodami ogrzewania.

Dokładny temat pracy jeszcze nie jest ustalony, jestem na etapie 'negocjacji' z promotorem :)

Będę wdzieczny za pomoc, jak narazie firmy do których pisałem odprawiał mnie z kwitkiem.

Pozdrawiam,

Krystian

Te same elementy składowe można zastosować w ogrzewaniu domu energooszczędnego jak i nieenergooszczędnego. Nie ma właściwie jakichś specjalnie dedykowanych systemów grzewczych domu energooszczędnego.

Piszesz, że interesujesz się tym tematem, ale z twoich wypowiedzi to nie wynika. Są tu na forum aktywni uczestnicy, którzy zbudowali dom energooszczędny i w nim mieszkają. Znajdź ich, przeczytaj ich posty, poznaj ich filozofię, poznaj ich odczucia powstałe przy eksploatacji popełnionych przez nich domów. Zobacz jakie elementy systemu grzewczego - aktywne i bierne - zastosowali w swoich domach, jakie konkretne modele urządzeń wybrali. Zrób to, a poczujesz się lepiej... To forum naprawdę pomaga...

Udało mi się znaleźć odpowiedni budynek, mimo że nie jest to osoba z forum. Ale na forum także znalazły sie osoby, które wykazały chęć udzielenia pomocy. :D

Do napisania pracy jeszcze długa droga, ale wreszcie machina ruszyła. :)

Edytowane przez krycha_6661

Panowie :D Pisząc "machina ruszyła" miałem na myśli, że mogę rozpocząć pisanie pracy :) O ile pisanie ręczne można by jeszcze w dzisiejszych czasach jakoś przełknąć (nie w moim przypadku, bo czasem nie potrafię rozczytać tego co sam napisałem) :D Ale obliczanie pewnych rzeczy samemu od dechy do dechy jest bezsensu, bo dlaczego mamy nie korzystać z programów, nad którymi ktoś pracował by ułatwić nam obliczenia.

Nie popadajmy w paranoje, liczenie choćby strat cieplnych domu samemu mija się z celem, tym bardziej że jest masa oprogramowania darmowego i płatnego, które wykona to za nas. Jednak wypada znać podstawy na jakich takie programy się opierają.