Gagata 25.11.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Słuchajcie - ponieważ słyszałam SPRZECZNE opinie (...normalne....) proszę o pomoc! Czy pracując na laptopie ZAWSZE (jeśli tylko jest taka możliwość) mieć go podłączonego do sieci? Czy, wręcz przeciwnie: Rozładowywać do zera (traktować jak komórkę) i potem ładować?? Która opcja zapewnia dłuższą żywotność (lepszą kondycję) baterii? Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 25.11.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 moja toshiba ma już prawie 6 lat i z początku była używana tylko na baterii, potem ładowanie ( wtedy nie korzystałam z laptopa) ale od ok. 4 lat jest non stop podłączona pod kabel i po odłączeniu bateria trzyma ok. godziny podczas oglądania bajek przez moją córcię w trakcie podróży wię myślę że nie jest najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.11.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Mój Hp jak tylko mam możliwość jest na kablu. Słyszałam natomiast, że w wypadku używania tylko stacjonarnie należy wyjąć baterię ale nawet nie wiedziałabym jak, zresztą mój komp nie zna dnia ni godziny, gdy ze mną gdzieś w drogę się wybiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 25.11.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Nie stresuj się.Pracuj na nim jak Ci pasuje. Te nowe baterie to nie tylko akumulator. W środku jest cały komputer sterujący i kontrolujący ładowanie i pracę akumulatora. A producent już "zadbał" ,aby po określonym czasie szlag go trafił. W końcu biznes musi się kręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.11.2010 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Dziękuję Wam bardzo. Pasuje mi wersja Tediiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vieslav 28.11.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Co z tego, że masz w baterii "komputer sterujący". Załóżmy, że na chwilę odłączasz zasilanie, potem znowu podłączasz. Bateria rozładowuje się o 1%, ale układ kontrolujący nie wyłapie tego i pokazuje 100% nie ładując baterii. Po wielu takich działaniach głupieje i bateria zamiast 3 godzin trzyma 15 minut. Najlepiej jest rozładowywać raz na tydzień, dwa tygodnie do 10-20% a potem ładować do pełna. Raz na kilkanaście rozładować warto zrobić kalibracje baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 28.11.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Te akumulatory lubią być od czasu rozładowane. Ja mam tak, że tego starego używam przy ciągłym podłączeniu do zasilacza, natomiast nowy używam, gdy pracuję na lapku niepodłączony. Warto więc mieć dwa Godzina pracy na baterii to mało. Poza tym zauważyłem, że wszelakie akumulatory (do komórek, PDA i te do laptopów) ostatnimi laty - nieoryginalne - sprawują się lepiej niż te firmowe. Coś w tym jest co napisał Tedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajkowski 29.11.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 najlepiej dla baterii jest jak pracujesz tylko na kablu(z wyjętą baterią) a ją wrzucisz tylko od czasu do czasu żeby się naładowała.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 02.12.2010 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 No i jak bywa zwykle człowiek staje się głupszy proporcjonalnie do zdobywanej wiedzy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 02.12.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 moja toshiba ma już prawie 6 lat i z początku była używana tylko na baterii, potem ładowanie ( wtedy nie korzystałam z laptopa) ale od ok. 4 lat jest non stop podłączona pod kabel i po odłączeniu bateria trzyma ok. godziny podczas oglądania bajek przez moją córcię w trakcie podróży wię myślę że nie jest najgorzej u mnie dokładnie podobna sytuacja z tą różnicą , że obecnie baterię trzyma mi dosłownie 2 minuty a poza tym to musiałam ją wyciągnąć bo zauważyłam, że spowalniała mi komputer ... ot taki chochlik przedmiotów martwych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.12.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Nie porównujcie baterii w sześcioletnich laptopach do nowego sprzętu. To zupełnie nie ta technologia. Kiedyś baterie trzeba było formatować i obchodzić się z nimi jak z jajkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.12.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Laptop mam trzy letni i jak pilnowałem pracy bez kabla bateria trzymała 3 godziny. Jak przestałem pilnować to bateria trzyma 3 minuty. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 02.12.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Nie porównujcie baterii w sześcioletnich laptopach do nowego sprzętu. To zupełnie nie ta technologia. Kiedyś baterie trzeba było formatować i obchodzić się z nimi jak z jajkiem. czyli jak siądzie mi komputer (oby jeszcze śmigał przez rok) to chcesz powiedzieć, że już nie będę musiała na początku uważać na tę baterię ??? - nie znam się za bardzo stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.12.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Od roku używam bardzo intensywnie laptopa (żeby nie robić reklamy powiem tylko, że bardzo markowego). Pracuje najczęściej na kablu. Baterii nie wyjmuję, bo nie lubię niespodzianek w stylu, nagły zanik napięcia. Czasem zdarza mi się pracować na samej baterii i nie widzę, żeby czas pracy na baterii mi się jakoś skrócił. Tak więc się tym nie przejmuję. Z resztą ja podchodzę do laptopa w specyficzny sposób. Dla mnie to jest sprzęt na kilka lat. Potem trzeba kupić nowy. Z racji wykonywanego zawodu potrzebuję raczej mocnych maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niemodna 03.12.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Pracuję w firmie informatycznej, posiadamy między innymi serwis notebooków... Jeśli pracuje się na kablu, warto wyjmować baterię, dlaczego? bo aktualnie baterie posiadają układy ograniczające liczbę naładowań i rozładowań, praca podtrzymująca, kiedy bateria jest rozładowywana do 95%, a następnie ładowana do 100% - jest "liczona" jako pełen cykl, czy warto tak stracić baterię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vieslav 04.12.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) niemodna, czy istnieje inny sposób resetowania takiego układu niż zgrywanie programatorem i dłubanie we flashu? Edytowane 4 Grudnia 2010 przez vieslav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 06.12.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Pracuję w firmie informatycznej, posiadamy między innymi serwis notebooków... Jeśli pracuje się na kablu, warto wyjmować baterię, dlaczego? bo aktualnie baterie posiadają układy ograniczające liczbę naładowań i rozładowań, praca podtrzymująca, kiedy bateria jest rozładowywana do 95%, a następnie ładowana do 100% - jest "liczona" jako pełen cykl, czy warto tak stracić baterię? a powiedz mi jeszcze jaki jest przybliżony koszt nowej baterii - domyślam się ze ważne do jakiej marki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajkowski 17.12.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Jeżeli używamy laptopa tylko w domu i rzadko kiedy bierzemy go w podróż gdzie ma pracować tylko na baterii to można sobie pozwolić żeby cały czas chodził na baterii podłączony do ładowania ale jeżeli zależy nam na żywotności baterii to trzeba ja wyciągać i i zasilanie tylko z kabla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 17.12.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 HP zaleca w przypadku pracy w domu na kablu wyjęcie baterii - co też uczynilem, wkladam baterię raz na jakiś czas w celu odświeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.12.2010 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Prawdę mówiąc zupełnie nie rozumiem tego podejścia. Dla mnie więcej warta jest praca, którą mogłabym utracić w sytuacji nagłego zaniku napięcia czy wysunięcia kabla z gniazda podczas pracy bez baterii, niż nowa bateria. Z resztą pewnie prędzej kupię nowy komputer niż nową baterię. No ale jeśli ktoś używa laptopa głównie do rozrywki to może rzeczywiście warto na tej baterii oszczędzać trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts