danielon 25.11.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Witam, moje pytanko to jak najlepiej szlifować krawędzie płytki do kąta 45 st. ? czy mogę szlifować taka płytke na zwyklej małej maszynce do cięcia płytek ustawiając na kąt 45? czy to wystarczy? czy potrzeba jakiegoś innego sprzętu lepszego? a drugie pytanko to czy taki kąt można szlifowac zwykłą tarczą diamentową czy są jakieś inne tarcze specjalnie przeznaczone do szlifowania czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 25.11.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 płynnietaktakmożna i lepszytaknie sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 26.11.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Zwykłą maszynką można, ale trzeba sobie odpowiedni przyrząd zrobić i to najpierw obcinasz płytkę później szlifujesz. W sprzętach z podawaniem wody na tarczę ustawia się już kąt podczas cięcia i nie trzeba innych przyrządów.Ważna sprawa - tarcza musi być dobrej jakości, bo te najtańsze to powodują wyszczerbianie płytek - szczególnie twardych (gresowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 26.11.2010 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Zwykłą maszynką można, ale trzeba sobie odpowiedni przyrząd zrobić i to najpierw obcinasz płytkę później szlifujesz. W sprzętach z podawaniem wody na tarczę ustawia się już kąt podczas cięcia i nie trzeba innych przyrządów. Ważna sprawa - tarcza musi być dobrej jakości, bo te najtańsze to powodują wyszczerbianie płytek - szczególnie twardych (gresowych). a mógłbyś mi powiedzieć jakiej firmy taka tarcza może być? jaka jest najlepsza? ile może kosztować? dzieki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 26.11.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Jeszcze nie wiem jakiej firmy. koszt to myślę ze powyżej 100 zł niestety. Mam doświadczenie tylko z tarczą Dedra sprzedaną z moją maszynką. I niestety szczerbi, ale to może być także wina nie równoległości wózka w stosunku do tarczy, tego jeszcze nie wiem, ale się dowiem jak się obrobię z pilnymi robotami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 26.11.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 My zawieźliśmy płytki gresowe do firmy która wycina różne rzeczy ze stali, kamienia, itp.Koszt to chyba 12 zł od metra bieżącego.Trochę było z tym kłopotu bo musieliśmy pozaznaczać które krawędzie są do szlifowania, zawieść i przywieść, było tego sporo a gres jest ciężki, ale daliśmy radę.Za to mamy idealnie przycięty gres jak brzytwą. Szkoda że wcześniej nie wpadliśmy żeby zawieść nieprzyklejone płytki z zaznaczonymi otworami na wieszaczki i inne duperelki które teraz trzeba założyć - a w gresie wiercić otwory nie jest łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 26.11.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Teraz to trzeba wiertło diamentowe zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 26.11.2010 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Jeszcze nie wiem jakiej firmy. koszt to myślę ze powyżej 100 zł niestety. Mam doświadczenie tylko z tarczą Dedra sprzedaną z moją maszynką. I niestety szczerbi, ale to może być także wina nie równoległości wózka w stosunku do tarczy, tego jeszcze nie wiem, ale się dowiem jak się obrobię z pilnymi robotami łooo to droga sprawa:) alee.. jeśli bedziesz miał chwilkę po dokończeniu pilnych spraw i jak się dowiesz czegoś-napisz jeśli możesz. pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 26.11.2010 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 My zawieźliśmy płytki gresowe do firmy która wycina różne rzeczy ze stali, kamienia, itp. Koszt to chyba 12 zł od metra bieżącego. Trochę było z tym kłopotu bo musieliśmy pozaznaczać które krawędzie są do szlifowania, zawieść i przywieść, było tego sporo a gres jest ciężki, ale daliśmy radę. Za to mamy idealnie przycięty gres jak brzytwą. Szkoda że wcześniej nie wpadliśmy żeby zawieść nieprzyklejone płytki z zaznaczonymi otworami na wieszaczki i inne duperelki które teraz trzeba założyć - a w gresie wiercić otwory nie jest łatwo. jest zamoty z tym docinaniem ale pięknie wygląda taki róg gdzie płyteczki są dociente równiutko na kąt 45st. zaczynam przygode z kładzeniem płytek i właśnie z tąd moje pytanko. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 05.12.2010 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam a moglibyście wkleić jaką fotke takiej tarczy do cięcia obrzeży płytek na kąt 45 stopni która nie szczerbi płytki?? może zna ktoś jakąś stronke gdzie jest pokazane takie szlifowanie?? z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 05.12.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 dedra jest dobra ale przy gresie starcza na jakieś 3 metry szlifowana ,potem jeszcze można ciąć na prost jeszcze 3 metry ,potem to już lipa , nie pamiętam dokładnie nazwy tarczy ,mam ją na robocie , ale to HUZAR lub jakos tak , tania nie jest bo kosztuje coś ze dwie stówy ale ja juz w dedry sie nie bawię , szkoda nerwów , jak chcesz spokojnie ciąc i szlifować - nie oszczędzaj , nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 05.12.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 szlifowanie i cięcie tylko na mokro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 05.12.2010 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 dedra jest dobra ale przy gresie starcza na jakieś 3 metry szlifowana ,potem jeszcze można ciąć na prost jeszcze 3 metry ,potem to już lipa , nie pamiętam dokładnie nazwy tarczy ,mam ją na robocie , ale to HUZAR lub jakos tak , tania nie jest bo kosztuje coś ze dwie stówy ale ja juz w dedry sie nie bawię , szkoda nerwów , jak chcesz spokojnie ciąc i szlifować - nie oszczędzaj , nie warto a czy szlifujesz zwykłą kątówka czy jest specjalna jakaś kątówka na ktora sie naklada ta tarcze czy szlifujesz na jakiejś maszynce? ja mam taką mała stołową maszynke Euroteka na początek czy to by wystarczylo do szlifowania i oczywiscie ta tarcza Huzar?? a ile bierze sie teraz za mb szlifowania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 06.12.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 ja kupę kasy władowałem w swoje zabawki , szlifuję na stołowych maszynkach z ustawnymi prowadnicami podającymi wodę , zwykłej kątówki używam sporadycznie , a jeśli chodzi o tarcze to tylko tego huzara czy też husarza używam mimo że drożyzna , a za metr biorę 14 - 16 zeta zależy od materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 06.12.2010 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 ja kupę kasy władowałem w swoje zabawki , szlifuję na stołowych maszynkach z ustawnymi prowadnicami podającymi wodę , zwykłej kątówki używam sporadycznie , a jeśli chodzi o tarcze to tylko tego huzara czy też husarza używam mimo że drożyzna , a za metr biorę 14 - 16 zeta zależy od materiału no patrzyłem właśnie na ceny takiego sprzętu to.. naprwade trzeba troche zainwestować ale jak chce się coś robić-trzeba mieć czym. ja dopiero co wchodzę w ten klimat. a układasz tylko płytki ? czy może kładziesz również gładzie gipsowe? ile Ty bierzesz za metr gładzi? ja że początkujący brałęm 10zł za metr. ludzie byli zadowoleni z roboty i z ceny również. musze jakiś ogłoszenia porozwieszać może jakaś "fucha" się znajdzie:) teraz sezon zimowy lipa ale może akurat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 07.12.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 dobra rada , jeżeli masz kupić tarczę za 50 czy 70 zł kup za 270 , jak pisałem wyżej nie warto oszczędzać na sprzęcie , tą jedna tarczą potniesz tyle co tamtymi siedmioma i już masz oszczędność na paliwie chociażby , nie musisz jechać siedem razy do sklepu po nowe , i oszczędzasz czas co według mnie czas jest najważniejszy , tracisz czas tracisz kasę , co do resztypytań to kłade płytki , regipsy ,szpachle [ 11 - 18 zł zależy od ścian ] ,hydrauliki trochę ,panele i prawie wszystko robię jeśli chodzi o wykończeniówkę [ i tu pewnie zaraz zacznie sie dyskusja że jak coś do wszystkiego to do niczego ] hi hi , ale ja mam to z tyłu pzdr i powodzenia ,jak by co to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 07.12.2010 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 dobra rada , jeżeli masz kupić tarczę za 50 czy 70 zł kup za 270 , jak pisałem wyżej nie warto oszczędzać na sprzęcie , tą jedna tarczą potniesz tyle co tamtymi siedmioma i już masz oszczędność na paliwie chociażby , nie musisz jechać siedem razy do sklepu po nowe , i oszczędzasz czas co według mnie czas jest najważniejszy , tracisz czas tracisz kasę , co do resztypytań to kłade płytki , regipsy ,szpachle [ 11 - 18 zł zależy od ścian ] ,hydrauliki trochę ,panele i prawie wszystko robię jeśli chodzi o wykończeniówkę [ i tu pewnie zaraz zacznie sie dyskusja że jak coś do wszystkiego to do niczego ] hi hi , ale ja mam to z tyłu pzdr i powodzenia ,jak by co to pytaj no właśnie robie teraz 2 łazienki w takim budynku 2 pietrowym z kolegą ona właśnie ma z dedry za 50zł ale racja jak kupia to kupić raz a porządnie i mieć spokoj. dzieki że powiedziałeś ile za gładź i dzieki że jak coś to mogę pisać.. ja za gładź brałem 10zl od metra.. podrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts