Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do praktycznej AgnesK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak Kroyena, masz rację. Jest to pewne niebezpieczeństwo, gdy sprzedaje się znajomym cokolwiek. Mam nadzieję, że wszytko będzie gut. Ci nasi znajomi znają doskonale zalety i wady naszego mieszkania. No zobaczymy co czas przyniesie.

Joanka, chcemy w tym roku zorobić stan surowy otwarty i od marca zaczynać wykończeniówkę. Ten znajmy w pierwszej rozmowie przystał na następujący schemat płatności: styczeń 10%, początek marca 40% i koniec kwietnia umowa notarialna i 50% płatności. Nam by to super odpowiadało. Teraz trzeba ino czekać czy małżonka się zgodzi itd. Stan surowy ma być gotowy do końca września, ale coś trudno mi w to uwierzyć. Zobaczymy...

Magi i Aga - wielkie dzięki.

Agnes, mokrego drewna nie da się zastrugać. Ani czterostronnnie, ani trzystronnie, ani nawet dwu. :wink:

Jeśli więc znajdziesz producenta struganej więźby, to masz gwarancję, że będzie dostatecznie wysuszona - niekoniecznie komorowo, ale mniejsza o metodę, liczy się skutek.

Tyle, że może się okazać, że cena tej czterostronnie struganej więźby zwali Was z nóg... :(

Gratuluję tempa i jakości prac. :) Przyszli sasiedzi remontują teraz dach i tez sie zdecydowali na brąz bo ceglasta czerwień, ktora byla dotychczas strasznie im sie brudzila.

Temat drewna też przerabialiśmy i spotykaliśmy się z podobną reakcją - nieufność rozmówcy czy aby nie ma do czynienia z wariatem :) dlatego drewno na dom bedziemy sprowadzac najprawdopodobniej z firmy polecanej na forum. W przypadku samej więzby to pewnie malo opłacalne.

Pozdrawiam

Aga może ci się to na coś przyda:

My chcąc mieć gwarancję na dach i oszczędność na wydatkach zastosowaliśmy taki myk. Podpisaliśmy umowę z firmą na wykonanie dachu. Wykonawca kupował materiał , a nam odsprzedawał całość z usługą z 7% vat-em . I on rozlicza sie z US , wszystko zgodnie z prawem :lol: Pozdrawiam

Tak Ori, słyszeliśmy o takim wyjściu (chyba nawet gdzieś na forum o tym czytałam). Będziemy musieli nad tym pomyśleć. Zobaczymy co nam jeszcze w tartakach powiedzą - mówiąc wprost - czy będą chcieli sprzedać z fakturą czy bez i za ile. No i trzeba będzie pogadać z wykonawcą dachu, co on na to.

Muszę przyznać,że tak jak w tytule - jesteś praktycznie przygotowana do budowy. Ja dopiero zaczynam ( 2 dni temu zaczęly się prace wykopaliskowe :lol: ) Nie mam o wielu rzeczach pojęcia i nie mam zamiaru ich znać ,mój Henio ma mi postawić domek a ja go już urządzę...

Podziwiam Cię ,że tak skrupulatnie do wszystkiego podchodzisz....

Działeczka i domek bardzo ładny ( też się do niego przymierzałam)

Pawodzenia.... :lol: :lol: :lol:

Ew-ka, serdecznie dziękuję. Mój mąż już chyba w przyszłą środę będzie musiał jechać niestety do pracy i będę zmuszona ponownie przejąć ster. Narazie włączyłam sobie tak troszkę "wsteczny budowlany" i jest mi z tym dobrze. Cały czas staram się jednak trzymać rękę na pulsie i dyskretnie ( :wink: ) obserwować...

Skoro piszesz, że dwa dni temu zaczęliście kopać to znaczy, że jednak jest ów happy end (przynajmniej narazie biurokratyczny). :D

Aga wyceną na Brassa macie dobrą, jednak dziwne to porównanie jest . Jak robiłam wyceny na Praktycznego to różnica miedzy tymi dachówkami była mniejsza na całości najwyzej 600zł na korzyść Euronitu.

Sprawdź punkt po punkcie czy oni w obu przypadkach podają to samo , moze Euronit "zapomiał" o blachach do obróbki przy rynnach (nie mylić z blachami do ewentualnej obróbki przy bokach dachu bo tam możecie zastosować dachówki boczne- droższe rozwiazanie ).

I zapytaj się czy udzielaja gwarancji materiałowych jeśli zastosujecie inne materiały niz z tej samej firmy np membrane dachową ...

Udanego dachowania ;)