Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do praktycznej AgnesK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Tydzień nieobecności na Forum i tyyle zaległości :o

Ewciu, dawaj przepis na ten smalec, może to wzmocni siły organizmów nadwyrężonych działaniem bakterii i wirusów?

Wieczorkiem opiszę w dzienniku co się u nas zmieniło i powklejam troszkę zdjęć.

Do wieczora :D

Aga, w przyszłą sobotę będzie montowana brama garażowa. Będzie jeszcze piękniej. :D

Jak zdrowie, hm, ja podejrzewam swoich studentów już o jakiś spisek :wink: Chyba sama sobie zafunduję kurację Rybomunylem. A właśnie jak z tą przerwą po Rybomunylu, ile ona musi trwać miniumum? Moja glizdeczka jak narazie (i oby tak dalej) łapie ino katary i trwa dalej :D

Mamy wątpliwości odnośnie odległości krokwi od komina. Będę jutro dzwoniła w tej sprawie jeszcze do kb (dzisiaj nie udało mi się jej złapać), zobaczymy co powie.

No własnie. U nas w projekcie są podane odległości od krawedzi zew. Ten komin, który był już w proj ma 12 cm od krokwi, no ale przekrój krokwi został zwiększony :-? Ten doprojektowany komin wyszedł z jednej strony...o zgrozo...ok 3 cm od jętki (krokiew jest trochę dalej). Wczoraj, gdy zagadnęłam na ten temat męża, powiedział mi, że swojego czasu rozmawiał na ten temat z mistrzem i ów twierdził, że jest gut, bo zachowana jest wymagana odległość od krawędzi wew. przewodów. Pogadam jutro na ten temat z kb i poproszę o zajęcie stanowiska w tej sprawie.

Tak Aga, czytałam, dzięki. Niestety to ten wątek i jeszcze inny utwierdziły mnie w przeświadczeniu, że coś jest nie tak. Pluję sobie w brodę, że gdy była jeszcze ekipa nie spytałam o to, choć mi tak jakoś podejrzanie blisko się to wydawało. :-? No nic to. Nie będę o tym myślała teraz przed nocą, bo znowu nie zasnę do rana :-? Jutro napiszę, co mi kb powiedziała.

Agnes, bądź dobrej myśli. Byle kasy starczyło :) . Trzymam kciuki za Waszą budowę.

Agnes, znajomi mieli bodajże 5cm i kominiarz kazał im obić jętkę

blachą, a ja mam 10 czy 12cm ( muszę dzisiaj zmierzyć), ale tak myślę

czy nie możnaby pomiędzy komin a jętkę włożyć wełny do obudowy kominków, ona jest do temp. 600 czy 700 st.C a w kominie na poddaszu

takiej temp. napewno nie ma i to powinno moim zdaniem być wystarczjące

tylko co na to kominiarz i pani kb ? :roll: :o :-?

AgnesK a gdzie była wasza KB jak ten problem powstawał? Przecież musiała wpisać w dziennik prawidłowość więźby dachowej by móc kłaść dachówkę. Niech teraz radzi co robić...

U nas pani KB kazała na wcześniejszym etapie właśnie stawiania wieźby przesunąć jedną krokiew bo za blisko dodatkowego komina wypadała.... Będzie dobrze, są jak czytam różne obejścia tego problemu , kciuki trzymam za was

Właśnie skończyłam rozmowę z panią kb. Wie o sprawie i powiedziała, że na wiosnę, gdy znowu ruszą prace rozwiążemy problem. Ona ma się zastanowić i naradzić z mistrzem co bedzie lepsze czy ta folia do izolacji kominków czy może wymian. Rozmowa była konkretna i przyznam, że mnie uspokoiła. A panowie na etapie więźby przesuwali krokwie no i zrobili to na ile było możliwe.

Nic to, ja w każdym razie jestem uspokojona. :D

Aga - Twój dzielny i kochany mężuś - całą zimę będzie nabierał sił w objęciach dwóch ślicznotek :lol: Pomyśl ,że zima przeleci ani sie obejrzymy i trza będzie myśleć o wykończeniówce- to będą dopiero decyzje ....więc teraz nogi na stół , w jednej łapce winko w drugiej gazetka i odpoczywać - dość naganiałas sie przez to budowanie :wink: