Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do praktycznej AgnesK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agnieszko, gratulacje :D i za papierek i za najważniejszy mebel w domu, że o kominku nie wspomnę. Cieszę się z Wami :D

A dziękuję , dziękuję :D Wiele mądrego już nie napiszę, bo opijamy :wink: :D

Tym bardziej, że mój mężuś o 4 rano jedzie już - jak to on poetycko nazywa miejsce swego zesłania - do Śmierdzielewa :D

Joanko droga, na ile mi kondycyja pozwala spróbuję opisać - rury wychodzą w łązience na górze, obok komina. Panowie zrobili na nie wnękę, tzn owej wnęki nie widać, bo znajduje się ona obok komina i po prostu komin ów (ileż anafor w tej wypowiedzi :wink: ) w pokoju na górze jest szerszy niż w projekcie. Rozumiesz? A dlatego taki zabiego, żeby primo: było ładniej, secundo: rur są trzy jak zauważyłaś. Jedna rozgałęzia się na dwa pokoje nad salonem, jedna na dwa pokoje nad garażem a jedna idzie sobie do górnej łazienki. A rury idą sobie właśnie obok komina, na górę, i na jętkach są położone i tam się rozgałęziają. Nawiewy są u góry, tzn na suficie. Zdjęcia chyba nie mamy. Spróbuję przejrzeć nasze archiwum X, może coś znajdę. :wink:

a tak na marginesie ten kominek Wasz ma rozporwadzenie kanałów nawiewnych po pokojach ??????

Tak tak. Jak widać na zdjęciu 1 rura idzie na saloon na dole. Trzy idą do góry, pierwsza z nich rozgałęzia się na dwa pokoje, druga na kolejna dwa a trzecie samiutka do łazienki - żeby tam cieplej było. Sterownik ogrzewania z termometrem jest przy samym wejściu do domu. Wydaje się mi, że podaje z tego powodu temperaturę niższą o ok 1 stopień niż ta która jest na górze czy w saloonie, bo jak na sterowniku jest 21,5 st to ja wymiękam totalnie, choć ciepełko lubię. Ogrzewanie gazowe ustawione jest na 21 st, dziś rano w ogóle się nie włączyło, a jak wstałam o 8 ( :oops: ) na dworze było -5 st. Ciepło z kominka jest REWELACYJNE, zupełnie inne niż z grzejników. Inaczej odczuwa się ciepło w domu nagrzanym grzejnikami do 21 st a inaczej kominkiem.

Lecę dalej dopełniać formalności przeniesienowe :D

Już się wymeldowałam z Jeleniej :D

Witaj Agnes,

Podczytuję sobie po cichutku Twój dziennik i cieszę się, że znowu zaczęłaś pisać. Szkoda byłoby gdyby taka "kopalnia wiedzy" (mam na myśli dziennik) zniknęła z forum. Zwłaszcza, że mam zamiar (w przyszłosci ) i oczywiście jeśli pozwolisz, korzystać z Waszych doświadczeń. :oops:

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, miłego wykańczania (domu oczywiscie) :)

• 2 weeks później...

Agnes serce się raduje jak to czytam...

Zamieszkałyśmy legalnie prawie w jednakowym terminie... :lol:

Nie planuję jednak powiększania rodziny :wink: ani wymiany wozu...ale też nie zamierzam zmarnować tego sezonu budowlanego...na ile oczywiście mi kasy wystarczy...na nowy kredyt nie mam perspektyw...

Trzymam kciuki!

Aga, czyżbyście przejeżdżali koło nas i nie zajrzeli???? :o :-? Tłumaczyć mi się tu, ale już! :wink:

Dziewczyny - co do tych planów, to jest ich wiele więcej. Oby wszystko się powiodło. To będzie baaaaaaaardzo pracowity rok. :roll:

Agacka, co do kredytu, to mam nadzieję, że wszystko pójdzie gut. Ja mam umowę na uczelni pykaną na rok, dwa lata i niestety ta kończy mi się 30.09. Banki nie lubią takich sytuacji. Z drugiej strony wkład w budowę jest już tak duży, że mam nadzieję, że nie będą robić probemu z powodu 20 tys. Jeśli tak, pójdziemy gdzie indziej.