Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do praktycznej AgnesK

Recommended Posts

Aga My po sopie więc przyjedziemy na taniec :)

A kto będzie przy rurce? :wink: :D Od kaloryfera oczywiście :D

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zazdroszczę Wam, że tam będziecie :(

Nie smuć się Tomku może kiedyś zawitasz w nasze strony ( z tego co pamiętam to obiecywałeś :o :roll: ).

Obiecywałem i słowa dotrzymam. Komturowe słowo :D

Wydaje mi się, że może być za dużo brązu - połowa domu bedzie w brązowej oblicówce, dlatego dół chciałąbym zrobić w czymś innym. A dom jest dość mocno wyciągnięty w górę, dach mam mały spadek, więc trzeba zrobić coś, co poprawi optycznie jego proporcje. Narazie taki nieotynkowany wygląda jak budynek geesowski :D

Zastanawiam się, czy taki soczysty żabio-zielony nie będzie za ciemny do drewnianych i klinkierowych elementów? Budynek ma dość prostą bryłę, więc obawiam się, czy nie będzie wyglądał trochę ponuro.

W takim podobnym kolorku domek ma jolly, więc dla porównania:

http://212.244.189.200/pics/jolly/261005/11730030m.jpg

Mnie tam się elewacje beżowo-piaskowe zdecydowanie bardziej podobają. Chociaż ostatnio widziałam połączenie jasno-miętowego tynku i piaskowego klinkieru i wyglądało to naprawdę ładnie.

Kominki bardzo przyjemne :) .

Zdrówka dla wszystkich! :D

Maggie, serdecznie dziękuję za to zdjęcie. Przekonało mnie do.. piaskowego. Faktycznie ta zieleń przy bązowym dachu nadto przyciemnia dom.

A jeśli chodzi o zdrówko, to glizdeczka już jutro idzie do przedszkola :D 6 dni i po ospie :D Zdusiłyśmy gadzinę w zarodku, zanim zdołała się dobrze rozhulać :D

Aga, dzięki serdeczne za miłe słowa. Oj, był bój o rurę :wink: :D

Obiecuję, że jaknaszybciej postaram się zebrać rodzinkę do odwiedzin u Was. Może przy okazji mistrza wyrwę na poważną rozmowę? :wink:

Witaj Joannko :D

Nie mamy podłogówki, mamy piec ariston z otwart ą komorą spalania, co pociąga za sobą konieczność wykonania dopływu powietrza z zew. To rozwiązanie zdecydowanie odradzam. W mrozy tej zimy, jak już pisałam, zatykałam dopływ pow. bo po podłodze ciągnęło zimno nie do wytrzymania. :-? Wybierzcie lepiej więc piec z zamkniętą komorą.

Trudno mi powiedzieć ile kosztowało samo c.o. ponieważ firma od razu robiła nam rozprowadzenie wody. Za całość zapłaciliśmy ok 21.000, (rury i zawory Herz, grzejniki Brugmann). C.O. włączało się nam tylko rano przy największych mrozach, poza tym dom jest w 80% ogrzewany kominkiem (jak Radek jest na wyjeździe, nie sposób utrzymać ognia cały czas w kominku, bo nie ma mnie długo w domu).

A jak u Was prace? Jakie plany na ten rok?

Pozdrowienia serdeczne

Aga

Maggie, dgp jest grawitacyjne, mimo, że długość przewodów wskazywałaby na konieczność zastosowania turbiny. Niepotrzebnie! Ciepełko pięknie rozchodzi się po domu. Znajomi, których rodzice mają turbinę twierdzą, że słyszalny jest wyrażny szum, często dokuczliwy. Rury idą do góry (na którymś zdjęciu w dzienniku widać to) a następnie rozprowadzane są na jętkach i schodzą w dół do pokoi, ich wylot jak najbliżej okna. Do góry idą trzy rury A, B, C (jeśli podzielisz sobie już rury, tak jak Twój projekt tego wymaga, to zwróć uwagę, żeby przewody były w miarę równe) rura A idzie w rawo, rura B w lewo (staram się opisowo w miarę :wink: ), po ok metrze obie rozgałęziają się na dwa ramionka tak żeby był nawiew do wszystkich 4 pokoi na górze. Rura C idzie samotnie do łazienki. Tam ma być cieplutko, dlatego ona się nie rozgałęzia. I faktycznie najcieplej jest z tej rury właśnie. Wiem co się pisze na forum o ujściach dgp w łazienkach. Mają chyba tylu samo zwolenników, co przeciwnikó. My należymy do tych pierwszych. :D

Doprowadzenie powietrza do kominka idzie w wylewce.

Kiedy ruszacie z budową?

Pozdrowieni serdeczne

Aga