Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do praktycznej AgnesK

Recommended Posts

Bardzo, naprawdę bardzo dziękuję za te miłe opinie. Ta oblicówka, to baaardzo nieekonomiczny wydatek - o wiele taniej i (hm..) praktyczniej byłoby położyć po prostu tynk na całości, ale ponieważ 1. jest to dom o - jak to się wyraził red A. Papliński - trudnej urodzie, 2. jest to bodaj jedyne szaleństwo, na które sobie pozwoliliśmy (no może obok drzwi z naszej ulubionej firmy U.), 3. po prostu lubimy drewno (i gdzie się da do domu także powolutku kupujemy meble drewniane a nie z płyt wiórowych - droższe dlatego tyle czasu trwa meblowanie domu) postanowiliśmy zaszaleć i wydać te 6,5 tys na oblicówkę (wszystkie materiały i robocizna).

Jeśli zaś chodzi o plac zabaw, to sprawa jest seeeeehr kompliziert :wink: Plac jest w części kupiony (m.in. ślizg falisty - ta nazwa rozbraja mnie całkowicie - toż to brzmi bez mała jak słynny zwis męski :D ) a w części wykonany samodzielnie - to żeby było taniej. Z tego co się orientowaliśmy to takie ustrojstwa kosztują ok 2-2,5 tys. Nas wszyszło to ok połowę taniej. Brat Radka robi meble na zamówienie - ma odpowiedni sprzęt i niezbędną smykałkę, obok nas w Kowarach jest firma wykonująca elementy drewniane impregnowane ciśnieniowo, katalog niemieckiego Praktikera w ręku - oto recepta na sukces. Będąc w ostatni weekend w Ikei chcieliśmy dokupić jeszcze takie obręcze do podciągania się, ale niestety już nie było (sezon w pełni) - mamy nadzieję, że w najbliższym czasie uda się nam zdobyć jeszcze to ustrojstwo.

I_ska - krzaczki kupiłam przed Wigilią w tesco, chciałam żeby sobie troszkę podrosły do chwili zasadzenia ich już we właściwym miejscu, dopiero niedawno dowiedziałam się, że to taka malutka odmiana i one już wiele większe nie bedą :lol: Ano, ogrodnictwa powolutko się uczę. :wink:

Serdecznie pozdrawiam was wszystkich :D

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ivo, dzięki :D

A z tego obrazu, to...hm... rama najładniejsza :D Obraz tymczasowy ino :D Pomyślę nad ujawnieniem "cudu" onego :wink:

Ori, nawet nie wymawiaj słowa na "o" :wink: Ale skory Ty, jako plastyczka, mówisz, że fajnie to by wyglądało, to musze się nad tym poważnie zastanowić (czytaj: porozmawiać z p. Krzysztofem nt. kosztów onego przedsięwzięcia). Pan Krzysztof ma jeszcze zrobić skrzynie na kwiaty pod okna. Tak sobie myślę, że z tymi okiennicami to by wyglądało po prostu pięęknie. Chroba... Musze się poważnie nad tym zastanowić. :D

I vice versa - jesteśmy skazane na siebie :wink: :D

Twoja wypowiedź jest jednak bardziej praktyczna od mojej - jak i poprzednio :wink:

Ewa, tak się zastanawiam z tą rzeczą na "o" - Ty masz dwa okna na fasadzie, a u mnie? NIe będzie to dziwnie wyglądało, gdybyśmy dali ino od frantu na tym 1 oknie "o"? a na górze to jak? Po jednej "o" na zewnętrznej krawędzi okien?

Wiesz na górze to myślałm o takich "łamanych" na dwa skrzydłach. Aby zakryły całe okno i dało się otworzyć z dwóch stron. Obawiam się, że jednoskrzydłowe byłyby za ciężkie i obwieszałyby się... A przy dużych waitrach mogłyby uszkodzić ocieplenie :-?

A co do dołu to może weź zdjęcie waszego Praktycznego , ołóweczek i dorysuj/doklej stosowne "o". Wtedy zobaczysz czy się podoba. Mi wizja "o" pozwoliła się pogodzić z trudną urodą :lol: tego projketu. Ale faktycznie u nas łatwiej bo będzie symetrycznie na elewacji. No i na ogrodowej też rozsunęłam okna - mając miedzy innymi nadzieję na przyszłe "o" :)

Natomiast liczę, że ewentualne - a co mi tam- OKIENNICE, wyciszą dom i jeszcze lepiej poprawią izolacje cieplną (swoją drogą i tak juz bardzo dobrą :D ) . Jednak u nas to śpiew przyszłosci. Na razie ogród, plac zabaw, ładne ogrodzenie i dopiero fidrygałki na okna....

Obawiam się, że i u nas ev. "o" to kwestia przyszłości - teraz trzeba dokończyć elewację i..hm.. nie wiem czy starczy na to - dobudować wiatę na drewno. Przyszły sezon to przód ogrodzenia i różne drobne fiki-miki - no ale wreszcie nie bedą to pozycje w budżecie na kilka tysięcy (oprócz ogrodzenia) - powoli dobijamy do budowlanego brzegu :D

Witam :)

Agnes, mogę wrócić to pewnego tematu?

No dobra.

Powiedz mi, czy te rurki do rozprowadzenia ciepłego powietrza to masz twarde spiro czy miętkie :wink: ? Patrzyłem ostatnio w sklepach i szok :o . 1m twardego spiro, niby do kominków ponad 70zł :o . Tak się zastanawiam czy dać miękki. Wszak 3m kosztuje 20zł :D.

Geguś, mężuś mówi, że ocieplne (gotowe) są tylko miękkie.

Przejrzałam ostatnie dwie strony dziennika. Tu widzisz jeszcze z góry zwisające ino miękkie, przed podłączeniem:

http://foto.onet.pl/upload/28/16/_514311_n.jpg

Z tego co się swojego czasu orientowaliśmy, to najbardziej opłaca się kupować gotowe ocieplane niż bawić się w to samodzielnie. Taśma aluminiowa jest cholernie droga.

Tu masz zdjęcie, gdzie to dobrze widać. Te twarde spiro są bardziej wytrzymałe. Już teraz "z marszu" nie pamiętam do ilu stopni. Ale przy dystrybutorze muszą iść najpierw twarde, ok 1-1,5 m, dopiero potem mogą iść miękkie ocieplane.

http://foto.onet.pl/upload/49/63/_565518_n.jpg

Mam nadzieję, że pomogłam :D

Serdeczności

Agnieszka