AgnesK 30.07.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Bardzo, naprawdę bardzo dziękuję za te miłe opinie. Ta oblicówka, to baaardzo nieekonomiczny wydatek - o wiele taniej i (hm..) praktyczniej byłoby położyć po prostu tynk na całości, ale ponieważ 1. jest to dom o - jak to się wyraził red A. Papliński - trudnej urodzie, 2. jest to bodaj jedyne szaleństwo, na które sobie pozwoliliśmy (no może obok drzwi z naszej ulubionej firmy U.), 3. po prostu lubimy drewno (i gdzie się da do domu także powolutku kupujemy meble drewniane a nie z płyt wiórowych - droższe dlatego tyle czasu trwa meblowanie domu) postanowiliśmy zaszaleć i wydać te 6,5 tys na oblicówkę (wszystkie materiały i robocizna). Jeśli zaś chodzi o plac zabaw, to sprawa jest seeeeehr kompliziert Plac jest w części kupiony (m.in. ślizg falisty - ta nazwa rozbraja mnie całkowicie - toż to brzmi bez mała jak słynny zwis męski ) a w części wykonany samodzielnie - to żeby było taniej. Z tego co się orientowaliśmy to takie ustrojstwa kosztują ok 2-2,5 tys. Nas wszyszło to ok połowę taniej. Brat Radka robi meble na zamówienie - ma odpowiedni sprzęt i niezbędną smykałkę, obok nas w Kowarach jest firma wykonująca elementy drewniane impregnowane ciśnieniowo, katalog niemieckiego Praktikera w ręku - oto recepta na sukces. Będąc w ostatni weekend w Ikei chcieliśmy dokupić jeszcze takie obręcze do podciągania się, ale niestety już nie było (sezon w pełni) - mamy nadzieję, że w najbliższym czasie uda się nam zdobyć jeszcze to ustrojstwo. I_ska - krzaczki kupiłam przed Wigilią w tesco, chciałam żeby sobie troszkę podrosły do chwili zasadzenia ich już we właściwym miejscu, dopiero niedawno dowiedziałam się, że to taka malutka odmiana i one już wiele większe nie bedą Ano, ogrodnictwa powolutko się uczę. Serdecznie pozdrawiam was wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 31.07.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Agnes - piękna oblicówka!!! domek nabiera niepowtarzalnego wyglądu kolorek tez bardzo ładny pochwal się tym obrazem w drewnianej ramie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 31.07.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 D07- dom o trudnej urodzie... aż się prosi o artykuł pod takim tytułem. Ogromnie podoba mi się wasze "szaleństwo" zewnętrzne A jakby za czas jaki jeszcze okiennice... Nie poduszczam ino sobie głośno myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.07.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Ivo, dzięki A z tego obrazu, to...hm... rama najładniejsza Obraz tymczasowy ino Pomyślę nad ujawnieniem "cudu" onego Ori, nawet nie wymawiaj słowa na "o" Ale skory Ty, jako plastyczka, mówisz, że fajnie to by wyglądało, to musze się nad tym poważnie zastanowić (czytaj: porozmawiać z p. Krzysztofem nt. kosztów onego przedsięwzięcia). Pan Krzysztof ma jeszcze zrobić skrzynie na kwiaty pod okna. Tak sobie myślę, że z tymi okiennicami to by wyglądało po prostu pięęknie. Chroba... Musze się poważnie nad tym zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 31.07.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Aga- jako plastyk to bym z głodu padła gdybym miała z tego żyć Ale stale myślę nad przedmiotami w oknach. O tych zakazanych na "o" Gratuluje publikacji na łamach kolejnego dziecka Muratora "Zbuduj Dom" - jak zawsze w awangardzie D07 Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.07.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 I vice versa - jesteśmy skazane na siebie Twoja wypowiedź jest jednak bardziej praktyczna od mojej - jak i poprzednio Ewa, tak się zastanawiam z tą rzeczą na "o" - Ty masz dwa okna na fasadzie, a u mnie? NIe będzie to dziwnie wyglądało, gdybyśmy dali ino od frantu na tym 1 oknie "o"? a na górze to jak? Po jednej "o" na zewnętrznej krawędzi okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 01.08.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Wiesz na górze to myślałm o takich "łamanych" na dwa skrzydłach. Aby zakryły całe okno i dało się otworzyć z dwóch stron. Obawiam się, że jednoskrzydłowe byłyby za ciężkie i obwieszałyby się... A przy dużych waitrach mogłyby uszkodzić ocieplenie A co do dołu to może weź zdjęcie waszego Praktycznego , ołóweczek i dorysuj/doklej stosowne "o". Wtedy zobaczysz czy się podoba. Mi wizja "o" pozwoliła się pogodzić z trudną urodą tego projketu. Ale faktycznie u nas łatwiej bo będzie symetrycznie na elewacji. No i na ogrodowej też rozsunęłam okna - mając miedzy innymi nadzieję na przyszłe "o" Natomiast liczę, że ewentualne - a co mi tam- OKIENNICE, wyciszą dom i jeszcze lepiej poprawią izolacje cieplną (swoją drogą i tak juz bardzo dobrą ) . Jednak u nas to śpiew przyszłosci. Na razie ogród, plac zabaw, ładne ogrodzenie i dopiero fidrygałki na okna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 01.08.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Obawiam się, że i u nas ev. "o" to kwestia przyszłości - teraz trzeba dokończyć elewację i..hm.. nie wiem czy starczy na to - dobudować wiatę na drewno. Przyszły sezon to przód ogrodzenia i różne drobne fiki-miki - no ale wreszcie nie bedą to pozycje w budżecie na kilka tysięcy (oprócz ogrodzenia) - powoli dobijamy do budowlanego brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 01.08.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Aga Wasz domek wygląda coraz piekniej Bardzo się mi podoba I gratuluje 1 kwiatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 02.08.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 no i jest obraz z pewnym panem fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 02.08.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Witam serdecznie z zachodniopomorskich kresów! Pewnego pięknego lipcowego wieczoru nawiedziliśmy rzeczony domek i jego mieszkańców. I zaświadczam, że jest taki ładny jak na obrazkach, a nawet jeszcze ładniejszy! Aga, pozdrowienia dla całej Rodzinki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.08.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 No właśnie Pozdrowienia do Szczecina odsyłam Apropos odsyłania - musisz dać mi adres, żebym Wam wasze szczoteczki do zębów odesłała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 02.08.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 No właśnie Pozdrowienia do Szczecina odsyłam Apropos odsyłania - musisz dać mi adres, żebym Wam wasze szczoteczki do zębów odesłała Aga, daj spokój z tym odsyłaniem. Będziecie mieli szczoteczki dla gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.08.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Oki, zróbmy tak: albo Wy je odbierzecie, albo my Wam je przywieziemy w kolejne wakacje (i przy okazji odwiedzimy w nowym domu), ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 05.08.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Mądrala z tej Twojej córuni. Nasza jak zaczynamy rozmowy ogólno-budowlane to od razy podnosi palec wskazujący i mówi: "tylko żadnego gadania o działkach i domach, bo już nie mogę tego słuchać!!" Oj te dzieciaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 08.08.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Dzieci wiedzą co mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.08.2006 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Witam Agnes, mogę wrócić to pewnego tematu? No dobra. Powiedz mi, czy te rurki do rozprowadzenia ciepłego powietrza to masz twarde spiro czy miętkie ? Patrzyłem ostatnio w sklepach i szok . 1m twardego spiro, niby do kominków ponad 70zł . Tak się zastanawiam czy dać miękki. Wszak 3m kosztuje 20zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 09.08.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Piękne drzwi! Bardzo mi odpowiada taki styl. I dupcia Jamesa Deana też niczego sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 09.08.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Geguś, już odpowiadam - twarde spiro wychodzi ino z kominka (na poprzednich stronach zamieściłam zdjęcia, tam to dobrze widać), natomiast odcinki ocieplane sa już miękkie. Aniu - podwójne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 09.08.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Geguś, mężuś mówi, że ocieplne (gotowe) są tylko miękkie. Przejrzałam ostatnie dwie strony dziennika. Tu widzisz jeszcze z góry zwisające ino miękkie, przed podłączeniem: http://foto.onet.pl/upload/28/16/_514311_n.jpg Z tego co się swojego czasu orientowaliśmy, to najbardziej opłaca się kupować gotowe ocieplane niż bawić się w to samodzielnie. Taśma aluminiowa jest cholernie droga. Tu masz zdjęcie, gdzie to dobrze widać. Te twarde spiro są bardziej wytrzymałe. Już teraz "z marszu" nie pamiętam do ilu stopni. Ale przy dystrybutorze muszą iść najpierw twarde, ok 1-1,5 m, dopiero potem mogą iść miękkie ocieplane. http://foto.onet.pl/upload/49/63/_565518_n.jpg Mam nadzieję, że pomogłam Serdeczności Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts