michal328i 25.11.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Witam wszystkich speców ! Przychodze do was z poradą, czytałem już kilka tematów na ten temat ale jest u mnie troche inna sytuacja.Mieszkam na 1 piętrze, w starej kamienicy ale jest problem z głosnością od dołu, wygłuszenie jest tragiczne i właśnie sie za to zabrałem, chciałem zasięgnąc opinii specjalistów. Strop jest na belkach 20cm co ile są niewiem musze to zmierzyć ale około 50-60cm , belki są wzmacniane profilami, między nimi jest wata 10cm i jakieś 10cm luzu a dalej jest sufit podwieszany.Na belkach leżą deski i na nich była tylko położona mata pod panele(ta zielona) na to panele. Panele zdemontowałem wraz z matami, moge podnieśc wszystko o jakieś 10mm. Planuje na deski położyc folie i solidnie ją przykleić, dalej jakieś cienkie 2mm wygłuszenie na nie OSB3 10mm, wygłuszenie i na nie panele lub zamiast wygłuszenia i paneli pianka i wykładzina podłogowa bo i tak ma być docelowo ? Dodatkowo pod spodem chce poprzyklejać tą gąbka akustyczną do folii która podtrzymuje wate i na góre sufitu podwieszanego, jeśli jescze będzie trzeba to wymienie wieszaki podtrzymujące sufit na elastyczne aby nieprzenosiły drgań. Czy da to jakieś efekty ? Lub jak to zrobić jescze lepiej? Desek raczej niemam zamiaru zdejmować bo wchodzą pod ściany i niechce za mocno ingerować w konstrukcje domu.Co sądzicie o matach Arbiton pod panele czy one mogą coś pomóc ?Dziękuje z góry za wszelką pomoc i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 25.11.2010 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Znajdź specjalistę w tej tematyce i zamów projekt, bez tego, będziesz miał ruletkę (wyjdzie albo i nie). Kwestie akustyki są wyjątkowo indywidualna sprawą każdej konstrukcji i nawet jak, ktoś podzieli się z Tobą swoim pozytywnym doświadczeniem, to nie oznacza to, że z sukcesem przeniesiesz te doświadczenia do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.11.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Przy takich sprawach to nawet projekt może nie pomóc bo dochodzą odczucia subiektywne. Na szczęście problem jest łatwiejszy niż wygłuszenie hałasu od góry. U siebie pomiędzy belki o wysokości 26cm wsypałem granulat wełny do pełnej wysokości i przykryłem OSB + podłoga i uczciwie przyznaję, że żadnych hałasów nie słychać poza stukaniem spowodowanym zabawami dzieci, ale to stukanie słychać na dole, a nie na górze. Do góry z dołu żadne dźwięki nie dochodzą.Swoją drogą jak zacząłem czytać, że ktoś przychodzi do mnie z poradą to się zainteresowałem jakąż to poradę otrzymam, a tu klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts