MrOnyx 25.11.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Witam! Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w temacie ścian piwnicy, która ma być zamieszkiwana. To znaczy chcę zrobić kilka pokoi w podpiwniczeniu i chcę, by było tam komfortowo. Cały budynek będzie miał trzy kondygnacje.ponadto jedno z pomieszczeń piwnicznych to będzie garaż. Chciałbym poniekąd oddzielić garaż od pokoi grubszą, docieploną (nie chcę ogrzewać garażu), wyciszoną ścianą.Ze względu na część mieszkalną - ściany piwnicy będą dosyć płytko usadowione w gruncie. A może lepiej nie robić piwnicy tylko potraktować to jako trzy kondygnacje domu i nie "zasypywać" dolnego poziomu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 03.12.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Scian piwnicy nie mozesz zrobic cienszych jak sciany parteru wiec mysle ze tak 24 cm i wiecej...zalezy co chcesz osiagnac. Jesli chodzi o dalsze pytania to musisz sobie odpowiedziec sam co bys chcial potem czy da sie wykonac i jak to bedzie wygladalo. Ja schodzilem z piwnica jak najnizej zeby jej nie bylo widac z frontu, zeby byla ukryta bo gdy jest za wysoko to budynek traci czasami na proporcjonalosci i wygladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrOnyx 11.01.2011 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedź.Dziś już wiem więcej i lepiej... Otóż chowamy piwnicę w grunt dosyć mocno - z podobnych powodów, co Twoje.Ściana parteru i piętra to będzie dopcieplone 24cm betonu komórkowego, a co dać na dół?Bo z tego co czytam to BK średnio nadaje się w ziemię. Do tego chcę dom posadowić na płycie fundamentowej i mieć w środku całkiem ciepło.Dlatego nie wiem jaką ścianę wybrać w grunt, czy to musi być 3W?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 11.01.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Najlepiej bloczek betonowy 25 i do tego ocieplenie np 12 cm styropiany twardego, jeśli masz kasę to styroduruNie zapomnij też o dobrej izolacji podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrOnyx 17.01.2011 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 o izolacji nie zapomnę - dzieki. Ja chcę mieć ciepło przez lata , teraz trudno - wydam więcej, ale się to zwróci.Bloczek betonowy - masz na myśli BK? jakiś konkretny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.01.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 DOtóż chowamy piwnicę w grunt dosyć mocno - z podobnych powodów, co Twoje. Dlatego nie wiem jaką ścianę wybrać w grunt, czy to musi być 3W?? Bloczek betonowy - masz na myśli BK? jakiś konkretny? Tylko nie schodź za głęboko co by ci się woda nie nalała. Jeżeli parter 2W to piwnicy tez 2W. Bloczek betonowy (fundamentowy) NIE BK !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts