Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Anetko, też mam taką nadzieję...:rolleyes:

U mnie ciasto również już leżakuje od dawna:yes::D Ale o jaki przepis pytasz? Z tego leżakującego można upiec piernik lub właśnie wycinać foremkami.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5017428
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga a mnie się ten konik podoba :D , a co http://emoty.blox.pl/resource/smiley_img.gif .

Żebyś sobie nie pomyślała ,że tu nie ma ,ja cały czas TU zaglądam, i czekam na te zasłony :)

Edytowane przez kubel30
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5017432
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego Wy dziewczynki jeszcze nie śpicie ? :D A konika chętnie tylko ,że takich nie widziałam .

Aga miałam zwariowany tydzień i padałam wieczorami na poduszkę , wstyd się przyznać ale córka chodziła później spać ode mnie . Teraz wzięłam się za domek , muszę trochę powymyślać to mnie relaksuje , ale ten bajzel jaki przy tym robię już mniej :lol2:

Pędzę spać więc miłej nocki dziewczynki:hug::goodnight:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5017456
Udostępnij na innych stronach

Kubełko, w takim razie wyśpij się porządnie, zasłużyłaś:lol2::hug:

My też zaraz idziemy:yes: Będę zaglądać i podglądać świąteczne dekoracje:rolleyes::rolleyes:

PAAAAhttp://forum.barcis.pl/images/smilies/zzz.gif

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5017463
Udostępnij na innych stronach

Wpadł mi w łapki fajny przepis- może być to danko nawet na Wigilię:yes:

Ja osobiście zawsze robię łososia w cieście francuskim, ale ten też brzmi zachęcająco:D

 

Tarta z łososiem i porem

1 porcja gotowego kruchego ciasta lub zagnieść samemu

1 średni por (biała i bladozielona część)

2 łyżki oliwy

300 g wędzonego łososia

4 duże jajka

250 ml śmietanki

50 g ostrego, żółtego sera, startego

sól, biały pieprz, do smaku

 

Pora pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pora i smaż, aż się zeszkli. Dopraw solą i pieprzem. Łososia pokrój na kawałki. W misce ubij jajka ze śmietanką, dodaj podsmażonego pora i łososia, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwiń, przełóż do formy do tarty i poodciskaj do ścianek i dna. Obetnij zbędne kawałki ciasta. Rozłóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej, rozsyp na wierzchu ceramiczne kulki do pieczenia lub 2 garści suchej fasoli (obciążenie spowoduje, że spód tarty będzie równy). Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 10 minut; zdejmij folię z ciężarkami i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z piekarnika. Na podpieczony spód wyłóż masę śmietanowo-jajeczną z łososiem, na wierzchu posyp startym serem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 25-35 minut, aż nadzienie w tarcie się zetnie, a wierzch przyrumieni.

 

http://bi.gazeta.pl/im/3/10786/z10786303Q,Tarta-z-lososiem-i-porem.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5018544
Udostępnij na innych stronach

Boskie! A ja na diecie... O rany, ale bym taką tartę wsunęła. A u mnie licha zupa z soczewicy. :(

 

Maszenko, a po co Ci dieta?:eek: No chyba, ze chcesz się przepościć przed samym Świętami;)

 

 

Tarta wygląda bosko! Muszę się koniecznie zaopatrzyć w taką formę :wiggle:

Pysiaczku, ja mam 2 takie foremki i jestem mega zadowolona.:yes: Przydaje mi się bardzo często i np. na szarlotkę, mazurki czy właśnie tartę na słono. Polecam:D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5019118
Udostępnij na innych stronach

Maszenko, a po co Ci dieta?:eek: No chyba, ze chcesz się przepościć przed samym Świętami;)

 

Odchudzam się. Do drobinek to ja nie należę. ;) Oczywiście, w święta zjem ciasto i zjem normalne potrawy, ale odmawiam sobie chleba, makaronu, ciasta i tego typu rzeczy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5019155
Udostępnij na innych stronach

Tak jak manekiny, co nie Andżeliko?:rotfl::rotfl:

 

wiesz też pomyślałam o tych nieszczęsnych manekinach :lol2::lol2::lol2:

 

Ślinotoku dostałam . Chyba jutro jakąś tartę cebulową popełnię, dawno nie robiłam ale mnie skusiłaś.

 

Bardzo proszę upublicznić przepiski, nigdy nie jadłam tary cebulowej...mniam ,mniam, mniam....

Edytowane przez joliska
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5019157
Udostępnij na innych stronach

Na chwilkę zaczytałam się o stołach, a tu tylu gości:wiggle::wiggle:

 

 

Ślinotoku dostałam . Chyba jutro jakąś tartę cebulową popełnię, dawno nie robiłam ale mnie skusiłaś.

 

A ja nie robiłam nigdy cebulowej:oops: a pewnie pyszna jest:D

 

 

Odchudzam się. Do drobinek to ja nie należę. ;) Oczywiście, w święta zjem ciasto i zjem normalne potrawy, ale odmawiam sobie chleba, makaronu, ciasta i tego typu rzeczy.

 

Oj Maszenko, jak tylu rzeczy sobie odmawiasz, to figura będzie pewnie w szybkim tempie idealna:yes::D

 

wiesz też pomyślałam o tych nieszczęsnych manekinach :lol2::lol2::lol2:

:rotfl::rotfl: A tarta truskawkowa..., no pamiętam... ślinka mi pociekła, musisz o tej godzinie?:mad::hug:

 

Bardzo proszę upublicznić przepiski, nigdy nie jadłam tary cebulowej...mniam ,mniam, mniam....

 

Tak, tak ja też proszę:D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5019192
Udostępnij na innych stronach

Wrzucę tutaj co by przy jedzeniu zostać , Agawi mam nadzieję że mogę ? Jakby coś mogę zabrać "do siebie "

 

Ja robię zawsze proste dania z netu , minimum pracy i składników :yes: Ten przepis sprawdzony, nie dawałam mozarelli tylko zwykły ser żółty.

 

Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 g brokułów

1 cebula

1 łyżka masła

1 jajko

150 ml śmietany - ja dałam taką 30%

1/2 szklanki sera startego na tarce na dużych oczkach - ja dałam goudę holenderską i mozarellę

1 łyżka bułki tartej

świeżo zmielony czarny pieprz i sól

 

Dalej następuje : Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Przekładamy do miseczki.

 

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wody lekko posolonej i posłodzonej. Krótko gotujemy - ja gotowałam 4 minuty. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Okrągłą formę na tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 3 minuty. Ja poprzekłuwałam ciastao kilka razy widelcem.

 

W miseczce łączymy śmietanę, jajko, starty żółty ser i mozarellę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Na podpieczony spód tarty wysypujemy bułke tartą i wykładamy brokuły oraz cebulę.

 

Zalewamy sosem śmietanowo-serowym , na wierzchu układamy paski z ciasta francuskiego.

 

Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 20-30 minut.

Przed podaniem lekko studzimy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/150694-we-w%C5%82oskim-stylu/page/240/#findComment-5019223
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...