agawi74 28.07.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Co do Mielna, to rzeczywiście jest pięknie - po sezonie. Ja w ogóle uwielbiam Bałtyk:) Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 28.07.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Gdy słyszę Kąty Rybackie to odżywają wspomnienia z lat dziecinnych ,kiedy to okupowałam z rodzicami prywatne pole namiotowe u państwa Pestilenz.:)Booożżżżeee,kiedy to było ?nawet miałam tam jakąś wakacyjną miłość....:)W Kołobrzegu natomiast spędzałam miesiące wakacyjne ze swoimi ,malutkimi dziećmi.Mam tam sporo rodziny i nie raz musielismy domu pilnowac pod nieobecność gospodarzy.;)Bardzo go lbię,bo ciągle tam się coś dzieje ,mawet w ubiegłym tygodniu syn się wybrał na jakiś festiwal i był bardzo zadowolony.ja Ci cośpowiem ,wszędzie jest fajnie gdzie nie trzeba pracować włącza się pełen luzzzz,a Bałtyk przyciąga jak magnes....życzę Wam udanego urlopu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_domatorka 29.07.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Aguś póki co moznapowiedzieć, że prognozy się sprawdzają. Pochmórno, przelotne opady (może moja trawka szybciej wzejdzie;) ) Trzymam kciuki, żeby od poniedzialku było słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Gdy słyszę Kąty Rybackie to odżywają wspomnienia z lat dziecinnych ,kiedy to okupowałam z rodzicami prywatne pole namiotowe u państwa Pestilenz.:)Booożżżżeee,kiedy to było ?nawet miałam tam jakąś wakacyjną miłość....:)W Kołobrzegu natomiast spędzałam miesiące wakacyjne ze swoimi ,malutkimi dziećmi.Mam tam sporo rodziny i nie raz musielismy domu pilnowac pod nieobecność gospodarzy.;)Bardzo go lbię,bo ciągle tam się coś dzieje ,mawet w ubiegłym tygodniu syn się wybrał na jakiś festiwal i był bardzo zadowolony.ja Ci cośpowiem ,wszędzie jest fajnie gdzie nie trzeba pracować włącza się pełen luzzzz,a Bałtyk przyciąga jak magnes....życzę Wam udanego urlopu:) Piękne masz wspomnienia Beauty Ja zresztą też, od lat dziecinnych poprzez licealne i do teraz. Każdą miejscowość kojarzę inaczej i z innymi osobami. I masz też świętą rację-wszędzie jest fajnie na wakacjach:cool: Aa i bardzo dziękuję za życzenia udanego urlopu i trzymaj kciuki za pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Aguś póki co moznapowiedzieć, że prognozy się sprawdzają. Pochmurno, przelotne opady (może moja trawka szybciej wzejdzie;) ) Trzymam kciuki, żeby od poniedzialku było słonecznie Dzięki Aguś od wtorku ma być podobno lepiej:yes: Qrczę, ale w tym roku mamy brzydkie lato:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Podrzucam Wam dzisiaj przepisik, który być może znacie, ale bardzo polecam jako świetną letnią przekąskę Prosciutto e melone czyli melon w szynce parmeńskiej. Melon dodatkowo jest na liściach młodego szpinaku z octem balsamicznym Prosciutto e melone Składniki: • 1 dojrzały melon • 10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej • 1 opakowanie młodego szpinaku • świeżo zmielony czarny pieprz • sól morska • 3 łyżki octu balsamicznego • 6 łyżek oliwy z oliwek • szczypta soli morskiej Wykonanie: Melona myję, obieram, kroję na ćwiartki, oczyszczam z nasion. Przekrawam na mniejsze cząstki i układam na opłukanym, osuszonym i oprószonym solą szpinaku. Przykrywam plasterkami szynki parmeńskiej, posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu polewam sosem balsamicznym i gotowe:) Foty nie moje, ale danie powinno wyglądać tak http://img593.imageshack.us/img593/3209/melont.jpg http://img27.imageshack.us/img27/866/melon01p.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 29.07.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Ale "smakowicie" wygląda:) Zapisane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Polecam bo jest pyszne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 29.07.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Wszędzie przepisy! Pysznie wygląda, muszę zbierać te kulinarne inspiracje. Jest we Wrocławiu sklep koło Rynku z włoskimi specjałami, ponoć tam mają najlepsze Prosciutto. Sprawdzę A wiesz, że mi trochę brakowało tego wątku? Dziwne to jakieś ale tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Wszędzie przepisy! Pysznie wygląda, muszę zbierać te kulinarne inspiracje. Jest we Wrocławiu sklep koło Rynku z włoskimi specjałami, ponoć tam mają najlepsze Prosciutto. Sprawdzę A wiesz, że mi trochę brakowało tego wątku? Dziwne to jakieś ale tak było. Ooo to jak masz blisko takie specjały, to na pewno znajdziesz pyszne Prosciutto:yes: Najlepsze jest oczywiście takie świeżo krojone (o ile roczna szynka może być świeża:lol2:). Przyznam, że czasami kupuję takie z folii, jak świeżego brak;) ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 29.07.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 A ja nie znoszę szynki parmeńskiej która nasiąknie melonem:sick: W ogóle szynka parmeńska gdy namoknie zaczyna śmierdzieć i smakować knurem:sick: (w końcu to surowa szynka, wysuszona;)). Przepraszam agawi za szczerość Mam nadzieję, ze się nie obrazisz:hug: Też uwielbiam prosciutto z melonem, ale NIGDY nie podaję go od razu na melonie. Zawsze obok, osobno, gdyż zanim zacznie się jeść, a w najlepszym wypadku w połowie posiłku szynka staje sie nieznośnie niesmaczna:( Też polecam to danie, nawet bardzo polecam:D Ale przestrzegam przed takim sposobem serwowania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 29.07.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Madzia cenne uwagi ja jeszcze nie jadłam WSTYD prosciutto, ot taka mało wykwintna jestem widocznie . W przyszłym roku czeka nas (mam nadzieję) parapetówka na jakieś 30-35 osób a to już dla mnie małe wyzwanie i zbieram inspiracje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Madzia, oczywiście, że się nie obrażam, no coś Ty;) :hug:Szynka parmeńska ma specyficzny zapach i smak to jedno, ale zastanawia mnie to nasiąkanie... Ja sałatki i przekąski zwykle robię w ostatniej chwili, tuż przed podaniem i nigdy mi nic nie nasiąkło... Nie wiem jak długo musiałoby leżeć na tym melonie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Madzia cenne uwagi ja jeszcze nie jadłam WSTYD prosciutto, ot taka mało wykwintna jestem widocznie . W przyszłym roku czeka nas (mam nadzieję) parapetówka na jakieś 30-35 osób a to już dla mnie małe wyzwanie i zbieram inspiracje Oj tam oj tam zaraz wstyd- jadłaś za to coś innego:yes: No parapetówka, to wyzwanie. My mieliśmy ich aż kilka w zeszłym roku:lol2: Przepisy Ci się przydadzą, a w ostatniej chwili zrobisz selekcję i coś fajnego zestawisz ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 29.07.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 W sałatkach tego zjawiska też nie obserwuję i szynkę dorzucam spokojnie;) Oczywiście zawsze tuż przed podaniem:D Lecz dobry melon, słodziutki ma to do siebie, że jest bardzo soczysty... wtedy szynka bardzo szybko nasiąka jego sokami:roll: No nie wiem, ja tak mam - nie zjem jej wtedy:( W końcu parmeńska powinna być sucha jak pieprz;) A jak wspomniałam - to danie często robię i uwielbiam:D Ale zasze podaję ładnie pokrojonego melona a obok takie gniazdka z szynki przystrojone zieleninką (np. rukolą bądź szpinakiem jak zaproponowałaś) - też się slicznie prezentują Tą zależność odkryliśmy z mężem już z dwa lata temu - i tak późno;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Tą zależność odkryliśmy z mężem już z dwa lata temu - i tak późno;) To i tak wcześniej niż ja:lol2: Zwrócę na to uwagę przy najbliższej okazji. Dzięki za przestrogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 29.07.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Madzia, porównanie do knura coś mi przypomina moi rodzice, wychowani w takich a nie innych czasach PRL-u twierdzą zgodnie, że Whisky śmierdzi myszami . A ja ten trunek bardzo lubię i szanuję i porównanie mnie bawi - bo niby jak śmierdzą myszy a co dopiero knur . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 moi rodzice, wychowani w takich a nie innych czasach PRL-u twierdzą zgodnie, że Whisky śmierdzi myszami . Tak samo twierdzi moja babcia:lol2: Za to tatuś i mężuś whisky lubią Ja nie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 29.07.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 my zawsze mamy jakąś na stole bo kiedy nie ma mąż robi <- tak mniej więcej Dla mnie to raczej wybór w przypadku jakichś okazji, kiedy nie ma wina - wódka czy whisky - wybieram to drugie. Sama uważam, że wódka jest ble i służy do upicia się albo do tortu a i tu raczej spirytus. A winko tylko wytrawne lub półwytrawne..... Tylko o co Im chodzi z tymi myszami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 29.07.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 U nas też jakaś zawsze się znajdzie:) Ja uwielbiam czerwone winko wytrawne, oczywiście włoskie lub inne południowe ale nie pogardzę też kalifornijskimi A z myszami to... nie wiem. Mój dziadek też mawiał, że whisky śmierdzi BIMBREM:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.