Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agawi - całe lato było czarodziejskie - między czerwcem a wrześniem ANI RAZU nie musiałam podlewać ogródka:). Kto by w to uwierzył?:)

 

Ogród podziwiam - od wielu lat interesuję się ogrodnictwem, ale dopiero jak mam własny, to widzę jak trudne jest dobranie roślin. Tak żeby dobrze się czuły na stanowisku i ładnie rosły, i żeby ładnie się ze sobą komponowały i jeszcze żeby czas kwitnienia tak dobrać, żeby przez cały rok rabata ładnie wyglądała.

 

Kanapę wstawisz do pokoju i jest: nie musisz się martwić, że Ci wyrośnie pod sufit albo odwrotnie - że padnie po dwóch sezonach:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Anetko:D U nas też było suchy wrzesień i nawet teraz nie pada:no: Uratowało nas automatyczne podlewanie- to jedna z najlepszych rzeczy, którą mamy:yes::D

 

Tak myślałam że jakiś udział miało tu automatyczne podlewanie ale Ty moja droga nie bądź taka skromna ogród dopieszczony że hej!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja teraz z innej bajki po prośbie przychodzę :)

Zbliżają się urodziny mojego synia i co raku zamawiam torcik u jednej pani bo wszyscy go uwielbiają i zawsze jest go mało. Nie wspomnę ze płacę za samo upieczenie spore pieniążki :( I tak sobie pomyślałam ze mam listę składników które zawsze na torcik kupuję może nasza agawi dałaby radę rozgryźć jak z tych składników zrobić masę bo biszkopt to może dam radę ale o masach nie mam pojęcia niestety. Spróbowałabym na próbę sama zrobić a jak nie wyjdzie to trzeba bedzie znowu zamówić.

Podaję składniki może coś się da wymyśleć?

 

Tort czekoladowy z orzechami

15 jaj

1 kg cukru

1/2 kg maki

dżem wiśniowy

cytryna

100 g spirytusu

20 dkg orzechów włoskich

kakao

2 olejki rumowe

1 masło

2 margaryny Bielskie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beatko, tak panelowa. Ale nie jestem pewna czy trzypanelowa... jutro spytam małża:)

Jeżeli chodzi Ci o konkretną firmę, to muszę pogrzebać w papierzyskach:yes:

 

 

:mad:

 

Pieknie proszę:)Mnie się podoba ten kolor firmy Bryza

http://www.e-kuhn-panele.pl/img/140685/products_thumb/zdjecie1_226.jpg

z sumie najbardziej mi pasuje ,ale ona jest trzypanelowa .M mwi ,że czytał różne opinie na ten temat,że się wyginają . Z firmy Gamrat z kolei mają dwa kolory ,które ewentualnie mogłabym brać pod uwagę -ciemny dąb i mahoń,ale żaden nie jest idealny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nihiru witam u siebie- chyba po raz pierwszy i dziękuję :welcome:

Podoba mi się Twoja teoria o kanapie wyrastającej do sufitu:lol2:

Zgadzam się z Tobą, że tworzenie i pielęgnacja ogrodu to wielka sztuka, które trzeba uczyć się latami:)

 

Pysiaczku dziękuję:hug:

Niestety lada dzień ma się ochłodzić i obawiam się, że kwiatki przestana kwitnąć:( ale i tak jestem wdzięczna tegorocznej aurze za tak piękną końcówkę lata i początek jesieni:yes::D

 

Anbama- dzięki:hug:Automat mamy tylko do trawy. Resztę roślinek podlewamy ręcznie:yes:

Co do tortu to daj mi chwilkę, muszę pomyśleć:D Prawdę mówiąc nie robię ich za często...

Zuzanko również bardzo dziękuję! Taki komplement z Twoich ust:hug:

Nie bądź taka skromna- jestem pewna, że z Twoim wyczuciem smaku będziesz miała piękny ogród i to już niedługo :yes:Trzymam kciuki:D

 

Beauty, więc się dowiedziałam. Na pewno nie mamy trzy-panelowej. Nasza składa się z paneli ok. 10-12 cm, które się łączy ze sobą bokami na zasadzie wsunięcia. Na razie nic nam się nie wygięło.:D Nie mogę znaleźć faktury za nią, a tym samym firmy. Podobna jest do tej z Gamrat, tylko szukaliśmy koloru RAL 8019 (tak jak obróbki blacharskie).

Zaraz wkleję Ci nasze stare fotki, jak ona wygląda:yes: Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam...

 

Olalla dziękuję i witam serdecznie :welcome: W takim razie z niecierpliwością czekamy na Twoją galerię:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nihiru witam u siebie- chyba po raz pierwszy i dziękuję :welcome:

Podoba mi się Twoja teoria o kanapie wyrastającej do sufitu:lol2:

Zgadzam się z Tobą, że tworzenie i pielęgnacja ogrodu to wielka sztuka, które trzeba uczyć się latami:)

 

 

Kurczę - zawsze podziwiam ludzi, którzy w gąszczu postów są w stanie zauwazyć kto jest nowy, a kto nie:), przyznam się że ja sama czasem nie bardzo pamiętam gdzie już się odzywałam a gdzie jeszcze nie:)

 

a jeszcze wracając do ogrodu: obecnie stosuję u siebie metodę prób i błędów; czyli wertuję poradniki szukając roślin które znoszą cień, suszę oraz ubogą i kwaśną glebę, kupuję, wsadzam i patrzę co przeżyje:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posiedziałam troszkę w internecie i znalazłam taki przepis na masę czekoladową do tortu

1/2 kg masła

4 jaja

20 dkg cukru

5 łyzek kakao

cukier waniliowy

spirytus do smaku

czyli w wersji mojej pani zamiast samego masła masło i dwie margaryny zamiast cukru waniliowego 2 olejki rumowe . Nie wiem czy to się trzyma kupy dla mnie to czarna magia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurczę - zawsze podziwiam ludzi, którzy w gąszczu postów są w stanie zauwazyć kto jest nowy, a kto nie:)

 

:lol2: To mnie rozbawiłaś:lol2: Ja wychodzę z założenia, że lepiej przywitać się o jeden raz za dużo niż o jeden za mało. W Twoim przypadku nihiru nie byłam pewna:D

 

wertuję poradniki

Czyli nie tak do końca metodą prób i błędów:) Poradnik prawdę Ci powie:D Ja często studiuję internet- tez kopalnia wiedzy:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posiedziałam troszkę w internecie i znalazłam taki przepis na masę czekoladową do tortu

1/2 kg masła

4 jaja

20 dkg cukru

5 łyzek kakao

cukier waniliowy

spirytus do smaku

czyli w wersji mojej pani zamiast samego masła masło i dwie margaryny zamiast cukru waniliowego 2 olejki rumowe . Nie wiem czy to się trzyma kupy dla mnie to czarna magia?

Anetko, sorki, ze to tak długo dzisiaj trawa, ale coś się dzieje z netem. Co chwila rozłącza i jedna odpowiedz piszę pół godziny!!!:mad::mad: moja rada, do kremu nie dawaj samego masła, tylko pół na pół z miksełkiem, bo krem będzie za ścisły. Ja lubię dodać też rozpuszczoną gorzką czekoladę (2 tabliczki) zamiast kakao. Jest wykwintniejszy :) Aaa i z 1/2 kostki masła to wyjdzie Ci baaardzo mało tego kremu...

Ja znam taki przepis na krem czekoladowy :stirthepot:

 

1,5 półtorej kostki masła lub miksełka

8 żłótek

1 1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

amaretto do smaku lub inny alkohol

 

Jajka ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy powoli masło porcjami, ubijamy. dodajemy ostudzoną czekoladę i alkohol. Wszystko miksujemy, schładzamy i przekładamy biszkopt.:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aga tam jest 1/2 kg masła tak się zastanawiam czy to nie za duzo?

Masa z samych żółtek Ci się nie waży bo cus takiego wyczytałam w necie?

A biszkopty nasączasz samym alkoholem czy jakąś miksturkę robisz?

 

Możesz zrobić z 1 kostki masła i 6 żółtek, ale mniej nie radzę, jeśli chcesz przełożysz cały tort:)

Masa żółtkowa nigdy mi się nie zważyła. Biszkopt nasączam woda z cytryną i cukrem i alkohol:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...