tola 11.10.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Aga, hortensje zaczynając od dołu owijasz włókniną, robisz taki kokon do góry, tak, aby całość gałązek była owinięta. Ale na samej górze zostawiasz puste, ewentualnie możesz tam położyć uschnięte kwiaty hortensji, lub gałązkę świerku.To ma znaczenie wczesną wiosną, kiedy nocą mróz, w dzień słońce i ciepło.Chodzi o to, by był przewiew i żeby gałązki się nie "zaparzyły" kiedy słońce mocno podnosi temperaturę, a nocą przychodzi mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 11.10.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 jesień (życia) Nie no, nie wytrzymam:rotfl: Ty chyba Becia chcesz w tyłek dostać:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 11.10.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) No w tyłek to powinnam dostać ,może wreszcie zachce mi się chcieć:lol2: Edytowane 11 Października 2011 przez Beauty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 11.10.2011 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Pysiaczku cieszę się, że Ci wianek przypadł do gustu:D Ja też mówiłam, że nie wyjdzie, ale jakoś wyszedł- trochę koślawy ale zawsze- więc Tobie też wyjdzie:) Stolik jeszcze jest niestety niepomalowany:no: Zrobiło się zimno i nie mam kiedy, a chciałam malować na zewnątrz... A Twój stoliczek jak- domaga się malowania czy nie? Beatko, jaka tam zdolniacha...http://www.matrax.net/forum/images/keny/co_jest.gif A za tą jesień życia to Ci zaraz przyłożę http://www.matrax.net/forum/images/keny/kijemgo.gif Moniu- bardzo, bardzo Ci dziękuję Toluś- już rozumiem, o co kaman:cool: Wielkie dzięki za instrukcję Magda dobrze prawihttp://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/good.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 11.10.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Aga, nawet mój Marek zauroczony Twoimi sofkami i mówi, że też takie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 11.10.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 O Mamooo jakie cudne hortensje!!!!!!!!! Powiem Wam, ze widziałam ostatnio taki rozrośnięty i bardzo obficie kwitnacy krzew, aż zagadnęłam właścicielkę, która z uśmiechem opowiedziała mi jak o nie dba Okaz był zaledwie 5 letni a ja bym mu dała z 15 bo tak pięknie się rozrósł i miał tyyyle kwiatów ! Pani powiedziała, że zawsze na wiosnę i jesienią podsypuje hortensjom świeżego mocno kwaśnego torfu i świeżej kory, a na jesień sypie jesienny nawóz, by były lepiej odporne na przemarzanie. Bardzo pilnuje by zawsze były dobrze podlane a na zimę okłada krzaki świerkowym/sosnowym stroiszem. Moja babcia pewnego roku zawiedziona słabym kwitnieniem (po przemarzaniu pąków) zawzięła się, jesienią obskubała hortensji wszystkie liście, związała gołe pędy, w środek napchała liści, wszystko obwiązała włókniną, na wiosnę najpierw usunęła liście, potem stopniowo włókinę i podobno hortensja kwitła fantastycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 11.10.2011 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 moniu-ogromnie się cieszę i cóż hmmm nie będzie mi przeszkadzało jak zamówicie sobie takie same:lol2: arco- a to ciekawe historie opowiadasz... Czyli jest jednak szansa na duży okaz:D Bardzo mnie to cieszy. No zobaczymy jak moje przetrwają pierwszą zimę... Ja w każdym razie co 4 tyg od wiosny do jesieni sypałam im specjalny nawóz i sporo podlewałam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.10.2011 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Na razie mamy masę innych wydatków, a obecna sofa całkiem niezła Jeśli jednak będę wymieniać za rok lub dwa, to bardzo możliwe, że na takie . Jaka jest cena takiej sofy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 12.10.2011 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 . Jaka jest cena takiej sofy? Moniu, wyślę Ci na priv;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 12.10.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witam serdecznie! Przybiegłam tu zachęcona wzmianką w wątku Juszczakówki na temat wianka z hortensji Wianek piękny. Ja ostatnio też robiłam wianek z hortensji, ale u mnie wyszedł wybitnie zielony (jakiś taki miałam odcień kwiatów), a twój cudnie kolorowy. Przy okazji pooglądałam trochę wnętrz. Są bardzo ładnie urządzone, schody i balustrada przepiękne. I trafiłam na przepis na Cannelloni. Wczoraj po raz pierwszy w życiu robiłam ten makaron. Wyszedł rewelacyjnie, a robiłam go z przepisu na opakowaniu makaronu, bardzo ubogim w składniki w stosunku do twojego przepisu. Już się szykuję na przygotowanie tej wersji, zwłaszcza, że lubię szpinak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 12.10.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witam serdecznie! Przybiegłam tu zachęcona wzmianką w wątku Juszczakówki na temat wianka z hortensji Wianek piękny. Ja ostatnio też robiłam wianek z hortensji, ale u mnie wyszedł wybitnie zielony (jakiś taki miałam odcień kwiatów), a twój cudnie kolorowy. Przy okazji pooglądałam trochę wnętrz. Są bardzo ładnie urządzone, schody i balustrada przepiękne. I trafiłam na przepis na Cannelloni. Wczoraj po raz pierwszy w życiu robiłam ten makaron. Wyszedł rewelacyjnie, a robiłam go z przepisu na opakowaniu makaronu, bardzo ubogim w składniki w stosunku do twojego przepisu. Już się szykuję na przygotowanie tej wersji, zwłaszcza, że lubię szpinak Pozdrawiam Witam Cię serdecznie Nata21 http://www.polishbikers.com/images/smilies/rozne/welcome.gif Bardzo mi miło, że do mnie wpadłaś i bardzo dziękuję za tyle komplementów:) Podziwiam, że przekopałaś tyle stronek, które napaplałyśmy z dziewczynami;) Odnośnie mojego wianka, to mi też część z hortensji zzieleniało na krzaczku, te bardziej różowe zakwitły niedawno i dlatego są jeszcze ładne. Jeżeli chcesz mieć bardziej różowe lub niebieskie, to należy je ściąć jak są jeszcze ładne na krzaczku, bo później tracą kolor;) Cannelloni wypróbuj koniecznie w kilku wersjach z róznymi nadzieniami, choć przyznaję, że mnie najbardziej smakują z ricottą i szpinakiem. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 13.10.2011 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 agawi ja po prośbie Muszę dziś zrobić pizzę - masz jakiś sprawdzony przepis na spód ciasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 13.10.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 (edytowane) Pysiaczku ja mam dwa;-) jedno troche grubsze a jedno cieniutkie jak z włoskiej pizzerii;-) ale jestem bardzo ciekawa jaki przepis ma Agawi;-) my uwielbiamy pizze, a szczegolnie moj synek niejadek. Edytowane 13 Października 2011 przez psosin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 13.10.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 psosin a podasz przepis na ciasto na cienkim spodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 13.10.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 nie wiem czy moge tutaj? Agawi jakby co to usunę Pysiaczku to przepis z jakiegos bloga, nie pamietam skąd. Robiłam juz wiele razy (własciwie to ostatnio raz w tygodniu)Z tego przepisu wychodza 2 blachy bardzo cieniutkiego ciasta lub jedna troszke grubszego. Ja zazwyczaj robie 2 blachy własnie. Bo my pasibrzuchy jestesmy;-) 1/2 kg mąki torebka suchych drożdzy instant 3 łyżki oliwy łyzeczka soli około szklanki ciepłej wody Wyrabiam mąkę+sól+drożdże+woda. Wody tyle aby ciasto było plastyczne. Gdy jest już gładkie dodaję oliwę i znowu wyrabiam. Ma byc błyszczące i nie kleic sie do miski. Postawic w ciepłym miejscu do wyrosniecia. W miedzyczasie robie sos (przecier pomidorowy z kartonika+szczypta cukru+sol+oregano+bazylia+czasami czosnek). Nastawiam piekarnik na 300st (albo na najwyzsza temp jaka masz najlepiej nie mniej nicz 260st). Na ta plaską blache z piekarnika klade papier do pieczenia i na to rozciagam ciasto. Potem smaruje troszke oliwą, na to sos pomidorowy i dodatki (pieczarki, szynka, papryka salami, suszone pomidory kto tam co lubi, najlepeiej nie za duzo róznych składników. Ja zazwyczaj robie połowe taką, połowe inną, bo kazdy lubi cos innego. Wkładam do piekarnika na około 12 minut. W ostatniej minucie otwieram piekarnik i posypuje serem (tak dopiero teraz) poto zeby ser sie tylko lekko rozpuscił. Smacznego;-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 13.10.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Dzięki! Właśnie dziś wyczytałam, żeby ser dać na sam koniec Ale nie wiedziałam, że to piec w tak wysokiej temperaturze To jest myśl! Dzięki za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 13.10.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Moj niejadek tez lubi pizze ! ;)ale zje tylko w knajpie, jak robie w domu to mowi ze nie lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 13.10.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Anetko musisz załatwić karton z knajpy i pakować mu w to pizzę domową i mówić, że zamówiłaś z miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 13.10.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Anetko musisz załatwić karton z knajpy i pakować mu w to pizzę domową i mówić, że zamówiłaś z miasta nie przejdzie...zamawialismy do domu ale on uparcie wtedy, ze nie lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 13.10.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 az to knajpowy chłopak ci rosnie! moj tylko w pizzy zje przecier pomidorowy, szynke i pieczarki i duuuuuuuuzo sera mu daje;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.