Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobra girls, wnętrzarsko chwilowo przestój, to wracamy do kulinariów:D

Ostatnio furorę zrobiły cukiniowe placki Madzi Zet, przyznam, że nigdy takich nie robiłam. Ale za to robiłam cukiniowe roladki, które też są pyszne- można je komponować z dowolnym nadzieniem. Foty nie są moje- ostatnio nie zrobiłam, ale wstawiam poglądowe, żebyście wiedziały mniej więcej o co biega:)

 

Faszerowane roladki z cukinii

 

Składniki:

3-4 małe cukinie

sól

dowolne nadzienia:

suszone pomidory, ser mozzarella, bazylia

ser gorgonzola

ser feta, pieczona papryka

farsz z białego sera i szpinaku

koperek, pietruszka, pieprz, oliwa

 

Przygotowanie:

Młode cukinie pokroić w cienkie podłużne plasterki. Zblanszować we wrzącej, osolonej wodzie, lub zgrillować smarując oliwą, do uzyskania jasno-brązowych pasków z rusztu. W tak przygotowane wstążki zawijać farsz lub różne produkty, komponując wg. uznania. Skropić oliwą z oliwek, popieprzyć, ewentualnie udekorować koperkiem lub pietruszką. Można je podawać na zimno lub zapiec w piekarniku.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na weekendowy deser polecam bardzo cytrynowe ciasteczka, które mogą przybierać różne kształty i można je przełożyć marmoladą:D

Kruche ciasteczka cytrynowe

Składniki:

 

  • 0.5 kg mąki
  • 30 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 15 dkg cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • marmolada

Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny i ucierać przez kilka minut do uzyskania jednorodnej masy. Następnie połączyć ją z mąką (zmieszaną z proszkiem do pieczenia) i wyrobić na gładkie, miękkie, ale spójne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką, wykrawać foremkami i piec w temp. 180ºC aż do delikatnego zrumienienia spodu. Po wystygnięciu można przekładać marmoladą.

 

http://bi.gazeta.pl/o/a/kuchniaphoto/18556/18556595_1269375248835.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a już nie mogę się go doczekać to sobie chociaż u Ciebie wcześniej popatrzę :wiggle:

 

Jesteś niemożliwa:rotfl::rotfl:

 

 

Pokaż później ciasteczka :D Też robisz takie serduszka? :)

 

Dobrze, cykne fotkę, ale nie będzie serduszek... Mam inne foremki do wycinania, użyję wszystkich oprócz tych najbardziej świątecznych:D Aaa i robię bez marmolady- zawsze to mnie kalorii:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałyście to macie! Ciasteczka cytrynowe w pełnej krasie, jeszcze ciepłe:D

Teraz niech Wam ślinka na noc ciekniehttp://www.polishbikers.com/images/smilies/podstawowe/tongue.gifhttp://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/run.gif

 

http://img849.imageshack.us/img849/4469/dsc02687w.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też się poczęstuję ... hymm dobre , pyszne ale jak masz ochotę to ja wczoraj robiłam czekoladowe . Niestety jak moje łasuchy się dorwały to zostało parę sztuk w miseczce , ale podzielę się bo też pychota:D . Zdjęć brak :( , ja idę na łątwiznę i nie robię takich pięknych kształtów , robię rulonik i ciach nożem w kółeczka :popcorn:

 

Muszę kupić cytrynkę bo takich jeszcze nie robiłam :popcorn:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kubełku częstuj się:D Ja z kolei czekoladowych chętnie spróbuję :yes:

Zapraszam do skorzystania z przepisu, bo są szybkie i pyszne. Mnie foremki ułatwiają życie, ale może Twój sposób w rulonik jest lepszy?;)

 

Anju dzięki:D i naprawdę piekłam przed północą, plotkując jednocześnie z dziewczynami na forum:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aga lojalnie uprzedzam, ze kradne przepisy do siebie:yes::D, zeby potem nie fruwac po forum w poszukiwaniu tego wlasciwego...;)

ciasteczka wygladaja super, roladki tez, juz mi sie tego troche uzbieralo nic tylko gotowac, jeszcze jakbyscie mnie mogly tak pasja kulinarna zarazic to byloby perfekt:D:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze a z tych co mogą z kuchni nie wychodzić , na raz mogę w trzech garnkach mieszać tak więc Anetko zarażaj się ... uff dobrze ,że mi przy tym nie idzie w biodra . Ja dziś znów zrobiłam ciasteczka czekoladowe ale dodałam do nich kwasku cytrynowego ( bo nie miałam cytryny) , czyli ratuj się czym się da:D pełna improwizacja.

 

Dziewczynki zapraszam zaraz na ciasteczka do kawusi :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...