Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

Sharlotko, będę pamiętała o Tobie jakby co:yes:;)

Pysiaczku, dzięki.:D Już wróciłam do domku i zaraz pstrykną fotę na tle tamtej ściany w sypialni. A o szafkach będzie zaraz:)

Amtla dzięki i w takim razie czekam z tą zmianą:lol2:

Dorfi- dziękuję:hug:Jeszcze trzeba trochę poczekać, bo łóżka chyba jednak w tym tygodniu nie będzie:bash:

Tolu, nie ma mowy- tapeta zostaje bo jeszcze nie zdążyła mi się znudzić:D

Zuzanka- dzięki tylko utwierdzacie mnie w wyborze:yes:

Mrówko- kolejny głosik za:wiggle:

Yokasta- dzięki:hug:tym bardziej się cieszę, bo pisałaś, że takich nie lubisz;)

Listwy są dość wysokie, ale 10 cm chyba nie mają- 8 lub 9 :) O lampkach będzie za chwilkę:D

Kubełko- nie strasz mnie z tym lądowaniem lamp na podłodze:lol2: powiem lubemu, żeby uważał:D:D

Andżeliko- Ty to poetką powinnaś zostać, pięknie napisałaś:D Dzięki:hug:

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale Aguś czego nie lubię? Listwy wolę białe ;) wiadomo, ale takie ciemne wysokie wyglądają 0912830921 razy lepiej niż klasyczne niziutkie.

A lampki lubię :D chyba nie pisałam, że nie :oops: bo nie wiem o co chodziło :lol2:. Czekam na fotki :wiggle:.

Łóżkiem się nie przejmuj, do nas wczoraj facet z dzwiami przyjeżdża. Mąż ogląda i mówi "prosze poczekać, pojde po zonę". Ja przychodzę a tam moje piękne pokojowe drzwi z 6 szybkami zamieniły się w paskudne drzwi łazienkowe z jedną szybą i tulejami wentylacyjnymi :mad: dzisiaj jedziemy wyjaśniać. Ehhh życie !

Ale A lampki lubię :D chyba nie pisałam, że nie :oops: bo nie wiem o co chodziło :lol2:. Czekam na fotki :wiggle:.

No właśnie yokasiu pisałaś o lampkach kiedyś, że tego typu nie lubisz- tak mi się zdawało:hug:

O mamuniu, ale numer z tymi drzwiami:jawdrop: Zaraz pędzę poczytać co u Was, bo nic dzisiaj jeszcze nie zdążyłam- mało casu kruca bomba:bash:

Aaa i idę cyknąć tą fotkę:)

O MarJelka przyszła w trakcie przeprowadzki:lol2::wiggle:

Dzięęęęki- zaraz wstawię fotkę:)

Yokasia, no mam nadzieję, ze nadrobię:lol2: w sprawie lampek, to też z reguły wolę drewniane i takie w większości mam, nigdy nie przypuszczałam, że kupię takie chromowane. A jednak, bo w sypialni takie pasują:yes::D

Piękne wnętrza i dodatki... ale czytając ciągle wpada mi oko słowo ,,nakastlik", coby nie wydać się zbyt głupawą poszłam po pomoc do wujka googla i co czytam:

Tego wyrazu nie znalazłam w żadnym dostępnym mi słowniku polszczyzny ogólnej (ani dawnej, ani współczesnej), natomiast zetknęłam się z nim w relacjach repatriantki ze Wschodu. Było to określenie szafki, a raczej skrzynki, pudełka do przechowywania (i przewożenia) nocnego naczynia, czyli nocnika (por. urynalik). Wyraz pochodzenia niemieckiego: nacht + kasten ‘skrzynia, pudło’. W polszczyźnie o zasięgu regionalnym, rzadki, wyszedł z użycia wraz z desygnatem. — Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9191

pozostałe wyjaśnienia takie zwyczajniejsze :lol2:

jak to słowa zmieniają znaczenie ;)

Piękne wnętrza i dodatki... ale czytając ciągle wpada mi oko słowo ,,nakastlik", coby nie wydać się zbyt głupawą poszłam po pomoc do wujka googla i co czytam:

Tego wyrazu nie znalazłam w żadnym dostępnym mi słowniku polszczyzny ogólnej (ani dawnej, ani współczesnej), natomiast zetknęłam się z nim w relacjach repatriantki ze Wschodu. Było to określenie szafki, a raczej skrzynki, pudełka do przechowywania (i przewożenia) nocnego naczynia, czyli nocnika (por. urynalik). Wyraz pochodzenia niemieckiego: nacht + kasten ‘skrzynia, pudło’. W polszczyźnie o zasięgu regionalnym, rzadki, wyszedł z użycia wraz z desygnatem. — Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9191

pozostałe wyjaśnienia takie zwyczajniejsze :lol2:

jak to słowa zmieniają znaczenie ;)

może być i tak...

„Nakastlik oznaczał pierwotnie (i oznacza najczęściej w dalszym ciągu) małą szafkę nocną stojącą przy łóżku w sypialni. (...) Dawniej na południu Polski na oznaczenie tej szafki używano wyłącznie wyrazu nakastlik, nie znając formy ogólnopolskiej. Wyraz ten był tak powszechny, jak nazwy innych sprzętów domowych, np. stół i krzesło. (...) Dziś forma nakastlik znika z wielu względów. (...) desygnat należy właściwie do minionej epoki (...). Poza tym wyraz nakastlik brzmi dość obco. Ludziom nieznającym języka niemieckiego z niczym się nie kojarzy. Jest odczuwamy jako wyraz gwarowy i świadomie unikany. Używa go bez obaw tylko starsze pokolenie. (...) Jednakże formy, która byłaby odpowiednikiem polskiego nakastlika, próżno szukać w literackim języku niemieckim. (...) w mowie potocznej Austriacy używają formy Nachtkastl. Ona też jest podstawą wyrazu polskiego'' (J. Waniakowa, O pewnym regionalizmie południowopolskim (nakastlik) [w:] Materiały XVII konferencji młodych językoznawców-dydaktyków, red. A. Otfinowski. Bydgoszcz – Wenecja, 22–24 maja 1990, s. 179–180).

:D

Edytowane przez Juszczakówka

A teraz będzie gwoźdź programu czyli... kosmiczne szafki nocne:lol2::lol2: Wiem, że nie wszystkim się spodobają, ale miały być właśnie lekko odlotowe i wyróżniające się:yes: Będą podobne do tych;)

http://www.chandeliersandmirrors.co.uk/images/super/Estevez_1000.jpg