Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wy nie macie litości, teraz o foremkach zaczęły :cry: ja pewnie będę robiła wszystko naprędce 2 dni przed świętami :sick:

Ja nie zaczęłam:no: Na Święta muffinek nie robię. Piernik już sobie leżakuje, więc mam z głowy:wiggle:

yokasia zagnieć ten piernik, robi się szybciutko, a potem tylko upiec i gotowe:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym ozdoby już chciała :yes: piernik mam w planach na....nie wiem kiedy, bo znów tydzień minął i nie zdążyłam, w przyszłym tygodniu zagniotę, składniki już czekają.

Ty się najpierw kochana przeprowadź, a potem będą ozdoby:D

Piernik jeszcze zdążysz, tym bardziej, że wszystko już do niego masz:rolleyes: A może teraz?:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te otworki mają 5cm u góry i u dołu, czy zwężają się w dół?

Muszę kupić sobie jakąś dobrą, nową formę. Myślałam o silikonowej, bo ponoć dobra, ale jakoś nie mam przekonania.

Moniu, 5 cm jest na dole i to jest standard, na gorze mają 6cm, a wys to 2,5. Takie też są papilotki. Jeżeli kupisz inne foremki, może być Ci trudno znaleźć odpowiednie papilotki:rolleyes: Silikonowych nie miałam, na pewno się w nich nic nie przypala, ale wbrew panującej opinii nie są wieczne i też się niszczą:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A teraz pomysł na ... weekendowe żarełko:rolleyes: Znacie Quesadillę?

 

 

Quesadilla z kurczakiem

 

Składniki:

4 pszenne tortille

1 pojedyncza pierś z kurczaka, upieczona lub ugotowana lub ok. 150 g resztek gotowanego kurczaka

150 g ostrego sera, startego na tarce

1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej

1/2 średniej zielonej papryki, pokrojonej w kostkę

1/2 średniej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

1 łyżka oleju

szczypta mielonej papryki

sól, pieprz

Do podania: kwaśna śmietana, świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli (ok. 2 min.). Dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, aż papryka zmięknie. Dopraw solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Przełóż do miski.

Kurczaka pokrój w drobne paski lub kostkę.

Na blacie ułóż tortillę. Posyp serem (ok. 1/4 porcji), połową porcji kurczaka, papryką z cebulką. Posyp znów 1/4 porcji sera i przykryj drugim plackiem. Powtórz z pozostałymi tortillami.

Rozgrzej dużą, sucha patelnię, Ułóż na niej "kanapkę" z tortilli i smaż bez tłuszczu przez 3-4 minuty na średnim ogniu, aż ser zacznie się topić, a brzegi tortilli zaczną się rumienić.

 

 

http://bi.gazeta.pl/im/3/10725/z10725433Q,Quesadilla-z-kurczakiem.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...