Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A dlaczego Wy dziewczynki jeszcze nie śpicie ? :D A konika chętnie tylko ,że takich nie widziałam .

Aga miałam zwariowany tydzień i padałam wieczorami na poduszkę , wstyd się przyznać ale córka chodziła później spać ode mnie . Teraz wzięłam się za domek , muszę trochę powymyślać to mnie relaksuje , ale ten bajzel jaki przy tym robię już mniej :lol2:

Pędzę spać więc miłej nocki dziewczynki:hug::goodnight:

Wpadł mi w łapki fajny przepis- może być to danko nawet na Wigilię:yes:

Ja osobiście zawsze robię łososia w cieście francuskim, ale ten też brzmi zachęcająco:D

Tarta z łososiem i porem

1 porcja gotowego kruchego ciasta lub zagnieść samemu

1 średni por (biała i bladozielona część)

2 łyżki oliwy

300 g wędzonego łososia

4 duże jajka

250 ml śmietanki

50 g ostrego, żółtego sera, startego

sól, biały pieprz, do smaku

Pora pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pora i smaż, aż się zeszkli. Dopraw solą i pieprzem. Łososia pokrój na kawałki. W misce ubij jajka ze śmietanką, dodaj podsmażonego pora i łososia, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwiń, przełóż do formy do tarty i poodciskaj do ścianek i dna. Obetnij zbędne kawałki ciasta. Rozłóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej, rozsyp na wierzchu ceramiczne kulki do pieczenia lub 2 garści suchej fasoli (obciążenie spowoduje, że spód tarty będzie równy). Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 10 minut; zdejmij folię z ciężarkami i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z piekarnika. Na podpieczony spód wyłóż masę śmietanowo-jajeczną z łososiem, na wierzchu posyp startym serem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 25-35 minut, aż nadzienie w tarcie się zetnie, a wierzch przyrumieni.

http://bi.gazeta.pl/im/3/10786/z10786303Q,Tarta-z-lososiem-i-porem.jpg

Boskie! A ja na diecie... O rany, ale bym taką tartę wsunęła. A u mnie licha zupa z soczewicy. :(

Maszenko, a po co Ci dieta?:eek: No chyba, ze chcesz się przepościć przed samym Świętami;)

Tarta wygląda bosko! Muszę się koniecznie zaopatrzyć w taką formę :wiggle:

Pysiaczku, ja mam 2 takie foremki i jestem mega zadowolona.:yes: Przydaje mi się bardzo często i np. na szarlotkę, mazurki czy właśnie tartę na słono. Polecam:D

Tak jak manekiny, co nie Andżeliko?:rotfl::rotfl:

wiesz też pomyślałam o tych nieszczęsnych manekinach :lol2::lol2::lol2:

Ślinotoku dostałam . Chyba jutro jakąś tartę cebulową popełnię, dawno nie robiłam ale mnie skusiłaś.

Bardzo proszę upublicznić przepiski, nigdy nie jadłam tary cebulowej...mniam ,mniam, mniam....

Edytowane przez joliska

Na chwilkę zaczytałam się o stołach, a tu tylu gości:wiggle::wiggle:

Ślinotoku dostałam . Chyba jutro jakąś tartę cebulową popełnię, dawno nie robiłam ale mnie skusiłaś.

A ja nie robiłam nigdy cebulowej:oops: a pewnie pyszna jest:D

Odchudzam się. Do drobinek to ja nie należę. ;) Oczywiście, w święta zjem ciasto i zjem normalne potrawy, ale odmawiam sobie chleba, makaronu, ciasta i tego typu rzeczy.

Oj Maszenko, jak tylu rzeczy sobie odmawiasz, to figura będzie pewnie w szybkim tempie idealna:yes::D

wiesz też pomyślałam o tych nieszczęsnych manekinach :lol2::lol2::lol2:

:rotfl::rotfl: A tarta truskawkowa..., no pamiętam... ślinka mi pociekła, musisz o tej godzinie?:mad::hug:

Bardzo proszę upublicznić przepiski, nigdy nie jadłam tary cebulowej...mniam ,mniam, mniam....

Tak, tak ja też proszę:D

Wrzucę tutaj co by przy jedzeniu zostać , Agawi mam nadzieję że mogę ? Jakby coś mogę zabrać "do siebie "

Ja robię zawsze proste dania z netu , minimum pracy i składników :yes: Ten przepis sprawdzony, nie dawałam mozarelli tylko zwykły ser żółty.

Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 g brokułów

1 cebula

1 łyżka masła

1 jajko

150 ml śmietany - ja dałam taką 30%

1/2 szklanki sera startego na tarce na dużych oczkach - ja dałam goudę holenderską i mozarellę

1 łyżka bułki tartej

świeżo zmielony czarny pieprz i sól

Dalej następuje : Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Przekładamy do miseczki.

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wody lekko posolonej i posłodzonej. Krótko gotujemy - ja gotowałam 4 minuty. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

Okrągłą formę na tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 3 minuty. Ja poprzekłuwałam ciastao kilka razy widelcem.

W miseczce łączymy śmietanę, jajko, starty żółty ser i mozarellę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Na podpieczony spód tarty wysypujemy bułke tartą i wykładamy brokuły oraz cebulę.

Zalewamy sosem śmietanowo-serowym , na wierzchu układamy paski z ciasta francuskiego.

Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 20-30 minut.

Przed podaniem lekko studzimy.