Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A dlaczego Wy dziewczynki jeszcze nie śpicie ? :D A konika chętnie tylko ,że takich nie widziałam .

Aga miałam zwariowany tydzień i padałam wieczorami na poduszkę , wstyd się przyznać ale córka chodziła później spać ode mnie . Teraz wzięłam się za domek , muszę trochę powymyślać to mnie relaksuje , ale ten bajzel jaki przy tym robię już mniej :lol2:

Pędzę spać więc miłej nocki dziewczynki:hug::goodnight:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpadł mi w łapki fajny przepis- może być to danko nawet na Wigilię:yes:

Ja osobiście zawsze robię łososia w cieście francuskim, ale ten też brzmi zachęcająco:D

 

Tarta z łososiem i porem

1 porcja gotowego kruchego ciasta lub zagnieść samemu

1 średni por (biała i bladozielona część)

2 łyżki oliwy

300 g wędzonego łososia

4 duże jajka

250 ml śmietanki

50 g ostrego, żółtego sera, startego

sól, biały pieprz, do smaku

 

Pora pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pora i smaż, aż się zeszkli. Dopraw solą i pieprzem. Łososia pokrój na kawałki. W misce ubij jajka ze śmietanką, dodaj podsmażonego pora i łososia, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwiń, przełóż do formy do tarty i poodciskaj do ścianek i dna. Obetnij zbędne kawałki ciasta. Rozłóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej, rozsyp na wierzchu ceramiczne kulki do pieczenia lub 2 garści suchej fasoli (obciążenie spowoduje, że spód tarty będzie równy). Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 10 minut; zdejmij folię z ciężarkami i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z piekarnika. Na podpieczony spód wyłóż masę śmietanowo-jajeczną z łososiem, na wierzchu posyp startym serem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 25-35 minut, aż nadzienie w tarcie się zetnie, a wierzch przyrumieni.

 

http://bi.gazeta.pl/im/3/10786/z10786303Q,Tarta-z-lososiem-i-porem.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Boskie! A ja na diecie... O rany, ale bym taką tartę wsunęła. A u mnie licha zupa z soczewicy. :(

 

Maszenko, a po co Ci dieta?:eek: No chyba, ze chcesz się przepościć przed samym Świętami;)

 

 

Tarta wygląda bosko! Muszę się koniecznie zaopatrzyć w taką formę :wiggle:

Pysiaczku, ja mam 2 takie foremki i jestem mega zadowolona.:yes: Przydaje mi się bardzo często i np. na szarlotkę, mazurki czy właśnie tartę na słono. Polecam:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak manekiny, co nie Andżeliko?:rotfl::rotfl:

 

wiesz też pomyślałam o tych nieszczęsnych manekinach :lol2::lol2::lol2:

 

Ślinotoku dostałam . Chyba jutro jakąś tartę cebulową popełnię, dawno nie robiłam ale mnie skusiłaś.

 

Bardzo proszę upublicznić przepiski, nigdy nie jadłam tary cebulowej...mniam ,mniam, mniam....

Edytowane przez joliska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na chwilkę zaczytałam się o stołach, a tu tylu gości:wiggle::wiggle:

 

 

Ślinotoku dostałam . Chyba jutro jakąś tartę cebulową popełnię, dawno nie robiłam ale mnie skusiłaś.

 

A ja nie robiłam nigdy cebulowej:oops: a pewnie pyszna jest:D

 

 

Odchudzam się. Do drobinek to ja nie należę. ;) Oczywiście, w święta zjem ciasto i zjem normalne potrawy, ale odmawiam sobie chleba, makaronu, ciasta i tego typu rzeczy.

 

Oj Maszenko, jak tylu rzeczy sobie odmawiasz, to figura będzie pewnie w szybkim tempie idealna:yes::D

 

wiesz też pomyślałam o tych nieszczęsnych manekinach :lol2::lol2::lol2:

:rotfl::rotfl: A tarta truskawkowa..., no pamiętam... ślinka mi pociekła, musisz o tej godzinie?:mad::hug:

 

Bardzo proszę upublicznić przepiski, nigdy nie jadłam tary cebulowej...mniam ,mniam, mniam....

 

Tak, tak ja też proszę:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzucę tutaj co by przy jedzeniu zostać , Agawi mam nadzieję że mogę ? Jakby coś mogę zabrać "do siebie "

 

Ja robię zawsze proste dania z netu , minimum pracy i składników :yes: Ten przepis sprawdzony, nie dawałam mozarelli tylko zwykły ser żółty.

 

Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 g brokułów

1 cebula

1 łyżka masła

1 jajko

150 ml śmietany - ja dałam taką 30%

1/2 szklanki sera startego na tarce na dużych oczkach - ja dałam goudę holenderską i mozarellę

1 łyżka bułki tartej

świeżo zmielony czarny pieprz i sól

 

Dalej następuje : Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Przekładamy do miseczki.

 

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wody lekko posolonej i posłodzonej. Krótko gotujemy - ja gotowałam 4 minuty. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Okrągłą formę na tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 3 minuty. Ja poprzekłuwałam ciastao kilka razy widelcem.

 

W miseczce łączymy śmietanę, jajko, starty żółty ser i mozarellę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Na podpieczony spód tarty wysypujemy bułke tartą i wykładamy brokuły oraz cebulę.

 

Zalewamy sosem śmietanowo-serowym , na wierzchu układamy paski z ciasta francuskiego.

 

Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 20-30 minut.

Przed podaniem lekko studzimy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...