Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga a jakiś sprawdzony przepis na roladę masz?

Bo ja to nie wiem jak zrobić takie cienkie biszkopty, żeby dało się je zawijać :oops:

Pysiaczku mogę Ci podać przepis na roladę biszkoptową:yes:

Ciasto musi być cienkie, żeby dało się zwinąć- pieczone koniecznie na papierze:D

Na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki mąki

- 3 płaskie łyżki cukru

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka kropel aromatu waniliowego

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Na końcu wmieszać delikatnie(!) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę (tą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać ciasto. Piec około 10-15 minut w temp. 170oC. Upieczony, gorący biszkopt przełożyć papierem do góry na lnianą ściereczkę. Usunąć papier, zwinąć ciasto ze ściereczką w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Następnie trzeba zrobić krem wg uznania- może to być bita śmietana lub świąteczne jabłka z cynamonem, rodzynkami i orzechami:)

Wystudzony biszkopt odwinąć delikatnie ze ściereczki. Wyłożyć masę, wyrównać. Zwijać biszkopt w roladę lekko dociskając. Delikatnie owinąć roladę w ściereczkę i tak wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawać z lodówki.

No tak wszystkie coś już pitraszą , pieką , lukrują a ja nic . Nadrobię w piątek i sobotnie przedpołudnie , wtedy mam wolne .

Aga śliczne pierniczki , że Ci się chciało tak stroić ;)

W tamtym roku piekłam pierniczki i na każdym pisaliśmy kolorowym lukrem nasze imiona. Zabawy co niemiara :yes:

Jeszcze raz pięknie :)

No tak wszystkie coś już pitraszą , pieką , lukrują a ja nic . Nadrobię w piątek i sobotnie przedpołudnie , wtedy mam wolne .

Aga śliczne pierniczki , że Ci się chciało tak stroić ;)

W tamtym roku piekłam pierniczki i na każdym pisaliśmy kolorowym lukrem nasze imiona. Zabawy co niemiara :yes:

Jeszcze raz pięknie :)

Dzięki Kubełko:hug:Ja u Ciebie, Ty u mnie:cool: Właśnie mi się już nie chce kończyć tych pierniczków- więcej się na to nie piszę :bash:Z imionami fajny pomysł:yes:

Zdążysz jeszcze, zdążysz mnóstwo czasu zostało. No chyba, że będziesz lukrować pierniczki:lol2::lol2:

"Amokowe" lukrowanie wyszło pięknie :yes:....mi to zajęcie jak na dzień dzisiejszy wcale się nie podoba :lol2:, ale lukier całkiem smaczny ;)

Jakby kto pytał dzieła sztuki wkleiłam :lol2:

Dzięki:D Twoje dzieła już widziałam- cudo!:lol2: Ja już skończyłam, uff mam dość do następnych Świąt:yes::D

o! jak nalot to za mało zrobiłaś http://emoty.blox.pl/resource/102.gif

Słońce Ty mnie nawet nie wkurzaj bo oberwieszhttp://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/snowball.gif

Pokazałam tylko 1/3 kolekcji, to chyba starczy...?http://forum.barcis.pl/images/smilies/oczko.gif