Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

Majeczko, ale jaki? Ja piekę szarlotkę zawsze na kruchym cieście, zapiekam dół, potem nakładam jabłka z orzechami, rodzynkami, cynamonem i górę ciasta ścieram na tarce. Wierzch można posypać lekko cukrem brązowym i... jest pychotka.:wiggle:

Chcesz przepis na kruche?

:o:o Oooo ja nigdy do szarlotki orzechów nie dodawałam...no człowiek uczy się całe życie:yes:

Też robię szarlotkę na kruchym...ale daj przepis:wiggle:

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ups nie pamietalam czy juz byl :oops: jak jeszcze na cos wpadne to wkleje :)

Kasiu, nic nie szkodzi:no: Lepiej wkleić o raz za dużo niż o raz za mało;)

Ja też jakoś dziś wymiękam http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/coffee/smileys-coffee-704647.gif ale dam radę i poczekam jeszcze na zdjęcia Karolka.

A ja uwielbiam szarlotkę ale ma alergie na jabłka :sick: na szczęście teraz nie ma mi kto jej piec to tylko czasem jabłka w sklepiku powącham :lol2:

Serio jesteś uczulona na jabłka?:jawdrop:Bidulka:hug:

:o:o Oooo ja nigdy do szarlotki orzechów nie dodawałam...no człowiek uczy się całe życie:yes:

Też robię szarlotkę na kruchym...ale daj przepis:wiggle:

Ha i jeszcze Ci powiem Maju, że można do jabłek dodać pokrojone brzoskwinie w kostkę:rolleyes: Idę po przepis;)

Szarotka dla Mai-przepis podstawowy, możesz go sobie modyfikować;)

Składniki na kruche ciasto:

• 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Ponadto:

• 1 kg jabłek
  • zmielony cynamon
  • cukier z wanilią
  • skórka otarta z 1 cytryny

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Lekko poddusić, dodają bakalie.

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, śmietanę, sól oraz skórkę z cytryny. Ciasto zagnieść, wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny, owinięte w folię spożywczą. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części.

Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki formy na tartę (lub innej o niewysokich bokach) o średnicy 25 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 160ºC przez 15 minut.

Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem lub startym na tarce . Można posypać brązowym cukrem. Piec jeszcze 60 minut w temperaturze 180ºC.

OBECNA !

Aż mi ślinka pociekła :D.

Witamy, witamy:lol2:- prawdziwy nocny Marek dopiero przychodzi o tej porze, dziewczny:p

Aguś na pewno wyjdzie:yes: Ja w sumie robię bardzo podobnie...kruche ciasto,na to jabłka ścieram na tartce,na to nakładam ubite białka na to ścieram ciasto i do piekarnika,później posypuję b.cukrem i gotowe:wiggle:

Aaa takie z pianą tez kiedyś robiłam-pycha. Ale szarlotkę robię zwykle wg powyższego przepisu;)

OOo Yokasta z ciebie to prawdziwy nocny marek :D chyba się trzeba zrzez stanowiska bo ja już drugi dzień wymiękam :lol2:

Two dasz radę:lol2:

A tak w ogóle, to właśnie wyjęłam z pieca ciasto marchewkowe i wygląda pysznie:rolleyes: Jutro powiem Wam czy było dobre:p

i koniecznie fotkę zrób, zanim goście wszystko zjedzą :D

Mnie już mąż trzeci raz woła do spania :) chyba trzeba będzie w końcu iść.

Dobrze, zrobię:yes::bye:

http://emotikona.pl/emotikony/pic/2napalony.gif jutro robię szarlotkę...mniam....

Eureka:lol2:

ej - ja też jesteM:) - żeby nie było;)

wy tu już o szarlotce... a co z marchewkowym?:o

Jesteś, jesteś, lista obecności sprawdzona:rotfl:

Madzia, no przeca pisałam, że marchewkowe wyjęłam chwilkę temu z pieca- jutro zrobię fotkę i powiem czy dobre i dam przepis:wiggle:

Oj chyba tak:yes::yes: coby mąż cierpliwości nie stracił:D

Ja też mykam Dziewczynki http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/waving/smileys-waving-170093.gif Kolorowych snów Wam życzę i udanego wekendu:hug:

Jesteś, jesteś, lista obecności sprawdzona:rotfl:

Madzia, no przeca pisałam, że marchewkowe wyjęłam chwilkę temu z pieca- jutro zrobię fotkę i powiem czy dobre i dam przepis:wiggle:

a... no to tego nie doczytałam:oops:;)

w takim razie czekam na relację:lol:

Ha.... po takim przepisie musiałam podzielić się planami na sobotę :D

Agawi, ja Was podglądam już od kilku nocy...ale zazwyczaj jak zaglądnę na forum to większość śpi i nie ma z kim gadać :p

Super sobotnie plany:wiggle: Madileo, no ładnie to tak nas podglądać i cicho siedzieć?:mad::lol2:Wpadaj, zapraszamy:yes::D- z tym , że my też jak widzisz całej nocy nie siedzimy:rotfl:

a... no to tego nie doczytałam:oops:;)

w takim razie czekam na relację:lol:

Jutro Madziulku:wiggle:

Wzajemnie dziewczynki-klubowiczki, zamykam dzisiejszą nockę:hug::goodnight:

Ja też mykam Dziewczynki http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/waving/smileys-waving-170093.gif Kolorowych snów Wam życzę i udanego wekendu:hug:

O! http://emotikona.pl/emotikony/pic/07icon_smile4.gif

Dobrej nocy Dziewczyny i miłego łykendu !

A ja idę na spacer po innych wątkach http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif