Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja podam przepis na tartę z owocami i pianką

CIASTO:

12 dkg mąki

8 dkg masła

4 dkg cukru

2 żółtka

PIANKA:

3 biała

12 dkg cukru pudru

2 dkg cukru ( ja daje tutaj na oko ;) )

1) masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, zagnieść ciasto, a gdy wszystkie składniki połączą się ciasto wsadzić do lodówki ( zamrażalnik na jakieś 15 min.)

2) schłodzone ciasto rozprowadzić po formie do tarty i upiec na jasnobrązowy kolor ( piec w temp.180 stopni )

3) po upieczeniu na wierzch ciasta kładziemy owoce ( np.maliny, truskawki, śliwki, jabłka tutaj mamy wybór zależnie od pory roku )

4) ubić pianę na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch owoców i posypać cukrem kryształem ja daję brązowy cukier może być też biały, wstawic do piekarnika ,aby pianka zarumieniła się...

Ciasto gotowe i bardzo pyszne....smacznego....

dla ułatwienia 1 dkg to 1 łyżka czyli 10ml

Edytowane przez Juszczakówka

Weri, monia- dziewczynki tak jak pisałam powyżej, sofa jest z googulkowego sklepu Maisons du Monde i niestety nie wysyłają do PL. Trzeba kombinować z prywatnym transportem. A w sklepie oprócz sofy mają piękneee rzeczy.:p Cena sofy jest bardzo normalna i absolutnie nie powala- 590.00 €:D

http://www.maisonsdumonde.com/UK/en/

Jest też takie cudo

http://img248.imageshack.us/img248/9008/sofabaroqueszezlong.jpg

Edytowane przez agawi74

Witaj Darcy- fajnie, że wpadłaś...:yes:

Sofa jest też w kolorze taupe jakby co ;)

A co do pieczenia muffinek, to Twoje nadziewane saszetki z ciasta francuskiego (czym je nadziewasz?) brzmią równie skomplikowanie co intrygująco... myślę, że muffinki przy nich to prościzna. Udadzą się na pewno- trzymam kciuki-odwagi!:D