Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

Ale fajnie się tu zrobiło, wiosennie :wiggle:Te sadzonki Agi na stole z zeszłego roku przypomniały mi jak to pięknie jest u niej wiosną i latem :D

narendil ja mam deski tarasowe na balkonie :) Mam modrzew i jest on taki no drewniany w odcieniu, że tak powiem. Można bejcować na jaki się chce kolor potem :)

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też bym chciała i to w dodatku nie z tych ryflowanych desek z DHLu, tylko takie zwykłe, jak kiedyś. Czy one nie są bardzo śliskie jesienią i zimą? Tego się boję.

Myślę, że są wtedy bardzo śliskie:yes: Ja właśnie też teraz zaczynam robić taras... jeszcze nie wiem z jakiego drewna, ale na pewno ryflowane:yes: Ono jest świetne,bo latem można biegać na boso - nie nagrzewa się tak jak gładka powierzchnia, a zimą jak wyżej;)

Cześć dziewuszki- ale naklepałyściehttp://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_impossible.gif:hug:

Odpiszę później lub nawet wieczorkiem, bo mam dzisiaj mega migrenęhttp://emoty.blox.pl/resource/dobani.gif

Oho! Chyba za dużo się piję po tych nocach, co Prezeska? :lol2:

Trzymś się Aguś :hug:

Aga (dżaga):pPozwolę sobie :p postawić diagnozę, to nie migrena .Coś czuję, ze cierpisz na bóle miesiączkowe . Jeżeli wykluczyć wady anatomiczne , to obstawiam : nadmiar prostaglandyn, a co za tym idzie również nadmierna czynność skurczowa macicy i trudności w opróżnianiu macicy z krwi. Zmniejszony przepływ krwi przez macicę wywołuje niedokrwienie mięśniówki, co wyzwala produkcję hormonów tkankowych i powoduje dolegliwości bólowe. :p:P:P Edytowane przez doctor.jk
.

Aleście naplotkowały http://mp3car.pl/forum/images/smilies/szok.gif

I vice-versa Aguś:p:lol2:

Aga zdjęcie ogrodowo - kwiatowe z zeszłego roku boskie - w pierwszej chwili myślałam że to inspiracja :o:jawdrop:

Dzięki Aga- to była tylko pierwsza część kwiatków:wiggle:

Czytała jak pisałyście u Beatki o tym - ja na kwestię brudzenia -odwracam głowę i udaje że nie słyszę :lol2:

A ja się troszkę martwię, bo takie jasne niestety są kłopotliwe. Wiem, ze kilka dziewczyn ma te z Libetu- Marjelka, Psosin. Ja jeszcze nie wiem, będę szukać czegoś bardziej południowego:rolleyes:

Dziś widzę przejdę lekcję pod tytułem kostka/taras :popcorn::popcorn::popcorn: czytam dalej...........

A Ty Aguś jaką kostkę planujesz?:popcorn:

Witam Nocowiczki z rana, ale nagadałyście, ze połapć się nie mogę, cytaty czytam, a nie wiem gdzie oryginał. ?

:lol2::lol2:

Majeczko ja mam drewniany taras, na żąden inny bym go nie zamieniła, chociaż, żeby było taniej z modrzewia go robilismy. :) Jak dla mnie rewelacja :)

U nas drewniany nie pasuje do charakteru domku:no: Ale z drewnem jest co jakiś czas praca niestety- płytki są mniej kłopotliwe.

Mam kostkę libet jasną, no brudzi sie, ale każda sie brudzi tak naprawdę. Wiosna i jesienia trzeba umyć i już :) ja nie jestem pedantką, drobne ślady po błotnistych oponach mi nie przeszkadzaja (mamy dojazd bita drogą). Jak sie wysuszy to zmiatam :)

Alu, ja też wielką pedantką nie jestem, ale błota na naszej widać multum- szczególnie jesienią i wiosną. Wjazd do domu też mam asfaltowy. JAsnej bym chyba nie odważyła się zrobić:no:

Kurczę - na pewno da się ukopać sadzonkę! Nigdy tego nie robiłam, a to jest świetny pomysł:)! I pewnie teraz jest najlepsza pora na sadzonkowanie:). Spróbuję, a jeśli się uda - wyślę Ci ze dwie jako tantiemy od pomysłu :lol2:

A dla mnie?:rolleyes::rolleyes:

Na młodą trawkę na pewno nie! wapno się sypie jak ziemia jest zakwaszona:yes:. ja pewnie powinam co roku wapnować, bo ze świerków ciągle mi się igły sypią :/

Tak, tak wapnowanie tak jak już pisałam - co 3-4 lata, bo można trawę łatwo spalić.

Staram się ale na razie kiepsko mi idzie - różaneczniki na ten przykład bardzo słabo mi kwitną. W zeszłym roku podsypywałam azofoski i specjalnego nawozu do różaneczników. Może za mało? W tym roku spróbuję mniej sypać ale częściej - może ten nawóz się wypłukuje w tych moich piaseczkach?

Nihiru, różaneczniki należy wsadzać do kwaśniej ziemi (spory dołek należy odgrodzić folią). Najlepiej rosną w półcieniu, nawożenie co 4 tyg - lubią sporo wody i mało wietrzne miejsca.;)

Roślinki to nie moja bajka, ale o deskach tarasowych chętnie poczytam.

Na balkon się nadają? I mogą być niebrązowe?

Niektórzy mają, więc pewnie tak. Tylko jak to drewno wymagają co rocznego impregnowania. Ale wyglądają pięknie, wiec warto:wiggle:

Aguś przyleciałam z rana napisać jeszcze coś odnośnie naszej nocnej rozmowy o dachach...chyba musiałam być już nieźle śpiąca,skoro w ogóle nie zajarzyłam o co chodzi:o My żeśmy rozważali dachówkę...ale to jest straszne obciążenie i dlatego sobie na nią nie możemy pozwolić:sick::sick: Dlatego też deskowaliśmy cały dach i papowaliśmy,żeby nie było tak słychać deszczu no i żeby nie było tak gorąco;) Może wtedy ta blacha nie taka straszna:bash::bash:

Ech i znowu wróciły myśli o dachówce...no piękna jest:rolleyes::rolleyes::rolleyes:......tylko dlaczego tak bardzo ciężka:cry::cry::cry:

Aaa no widzisz Maju- szkoda:spam::bash:W takim razie pozostaje Wam blacha lub gont. Nie martw się fajna blacha też wygląda ładnie.:rolleyes:

Ale fajnie się tu zrobiło, wiosennie :wiggle:Te sadzonki Agi na stole z zeszłego roku przypomniały mi jak to pięknie jest u niej wiosną i latem :D

DZięki kochana:hug: Już nie mogę się doczekać tych kwaitków w tym roku...:wiggle:

Myślę, że są wtedy bardzo śliskie:yes: Ja właśnie też teraz zaczynam robić taras... jeszcze nie wiem z jakiego drewna, ale na pewno ryflowane:yes: Ono jest świetne,bo latem można biegać na boso - nie nagrzewa się tak jak gładka powierzchnia, a zimą jak wyżej;)

A mnie się te ryflowane podobają:wiggle: I jeszcze jak są praktyczniejsze, to w ogóle bym się nie zastanawiała:no:

No i znowu dylemat - estetyka czy praktyka :lol2:

U mnie oczywiście, bo u Ciebie ryflowane nawet bardziej pasują:).

Nihiru praktyka:lol2::lol2:

Agusia odpoczywaj :hug: i oby szybko przeszło :yes:

Aga współczuję migreny. Odpoczywaj kochana! :hug:

Oho! Chyba za dużo się piję po tych nocach, co Prezeska? :lol2:

Trzymś się Aguś :hug:

o! współczuję, odpoczywaj http://www.bandyci.org/img/glaszcze.gif

Aga (dżaga):pPozwolę sobie :p postawić diagnozę, to nie migrena .Coś czuję, ze cierpisz na bóle miesiączkowe . Jeżeli wykluczyć wady anatomiczne , to obstawiam : nadmiar prostaglandyn, a co za tym idzie również nadmierna czynność skurczowa macicy i trudności w opróżnianiu macicy z krwi. Zmniejszony przepływ krwi przez macicę wywołuje niedokrwienie mięśniówki, co wyzwala produkcję hormonów tkankowych i powoduje dolegliwości bólowe. :p:P:P

Aga, jak się czujesz? :hug:

Współczuję, bo doskonale znam ten ból...

Agawi, przytulam :hug:

Aguś :hug:

mam nadzieję, że juz lepiej.

wpisuję sie tylko w tym wątku, niestety nie mam czasu na więcej, ale staram sie podczytywac/ ogladac zdjęcia. jedna noga jestem z Wami ;)

buziaki

Dzięki dziewuszki- jesteście kochane Aga, pysiaczek, Marjelka, słońce, narendil, tola, edi:hug:już jest trochę lepiej, ale dzisiaj jestem cały dzień na Ibupromie.:sick:

Doctorku- niestety pudło, ale Twój wywód...:o:o i ja Ci dam dżaga:no::lol2:

Muszę Wam powiedzeć, że na migreny cierpię od liceum, to raczej jest dziedziczne- jestem meteopatką i takie zmiany pogodowe jakie są teraz- z zimnego na ciepłe to raj dla mojej głowy:mad::mad:

Największy spokój z migrenami mam zimą, najgorzej jest wiosną:sick: Także to dopiero początek karuzeli w tym roku:(

No dobra- koniec użalania się- idę do Was, bo mam takie zaległości, żehttp://mp3car.pl/forum/images/smilies/szok.gifhttp://mp3car.pl/forum/images/smilies/szok.gif

Aga, Tobie ibuprom pomaga? Czy bierzesz coś jeszcze?

Przepraszam, jeśli to zbyt osobiste pytania, ale taka wiedza jest dla mnie cenna ;)

Też jestem meteopatką. I, poza zimą (pod warunkiem, że są mrozy), jako tako jest jeszcze latem - zanim pojawią się letnie burze. Ale, takie życie.

Głowa do góry, nawet ta boląca, i do przodu!

Mam taką nadzieję;)

Taka np. mi się podoba:rolleyes:

http://static.e-dach.pl/articles/2947_dach-zdjecia_1_jpg_zdjecia-artykul-ahi-roofing-art.jpg

Co myślisz Aguś...dziewczynki:confused:

Yhyyyy fajna:wiggle: Ona ma taką posypkę chyba?

Aga, Tobie ibuprom pomaga? Czy bierzesz coś jeszcze?

Przepraszam, jeśli to zbyt osobiste pytania, ale taka wiedza jest dla mnie cenna ;)

Też jestem meteopatką. I, poza zimą (pod warunkiem, że są mrozy), jako tako jest jeszcze latem - zanim pojawią się letnie burze. Ale, takie życie.

Głowa do góry, nawet ta boląca, i do przodu!

Narendilku to współczuję :hug: I witam w klubie. Jeżeli chodzi o proszki, to zwykle nie pomaga nic, jeżeli już to właśnie ibuprom:yes: Lekarz mi mówił, że niektórzy stosują w migrenach betablokery, ale ja nie korzystałam, bo jakby nie było to leki na nadciśnienie- a takiego nie posiadam. Jesteśmy chyba na tą migrenę skazane do końca życie:sick: