Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aguś zamówiłam anemony :wiggle: Co prawda do siebie tylko paczuszkę bo nie wiem czy to mi na balkonie przetrwa (mam zamiar wsadzić je do dużej donicy 100x50 i głębokiej na 50cm to może nie zmarzną?). A większość dla mamy :) Z rozpędu wzięłam sobie jeszcze piękne purpurowe tulipany i białe jaskry. Ciekawe czy coś u mnie przetrwa :rolleyes:

Aguś a napisz proszę jeszcze , jak z cebulowymi - tulipany, żonkile... je też Masz pod matą?

Moja mama wycinała kółka w agro i wstawiała plastikowe kosze z cebulkami... ale poczekajmy co Aga powie :)

Edit: Pysiaczku ja na zimę donice na balkonie owijałam taką pianką pod panele z castoramy i na wierzch dawałam jutę związaną u góry wstążką :) roślinki przetrwały i doniczki w workach jutowych nawet fajnie zimą wyglądały :) jak worki z prezentami :lol2:

Edytowane przez TwoOfUs

o matko.... jak was czytam to chyba na cebulowate się nigdy nie zdecyduję (choć marzyły mi się czosnki). Wystarczy mi, że się stresuję moimi trawami (mam je wkopać w ziemię na zimę aby nie przemarzły) i jeszcze jakieś cebule ? Wrrr.....

Zdecydowanie lepsze są rośliny bezobsługowe :).

Pysiaczku Ty to w donicy zostawisz na zimę na balkonie? Będziesz jakoś donice zabezpieczać?

Anetko z dwóch stron donicę otacza ściana balkonu ale może z pozostałych dwóch dam piankę jak pisze Two poniżej? Sama się nad tym jeszcze nie zastanawiałam, ale chciałabym mieć na wiosnę ładne kwiatki cebulowe na balkonie to jak to inaczej zrobić :rolleyes:

Edit: Pysiaczku ja na zimę donice na balkonie owijałam taką pianką pod panele z castoramy i na wierzch dawałam jutę związaną u góry wstążką :) roślinki przetrwały i doniczki w workach jutowych nawet fajnie zimą wyglądały :) jak worki z prezentami :lol2:

U mnie w sumie nic nie będzie wystawać bo cebulki przecież pod ziemią będą :) Ale chyba zgapię ten pomysł bo jest to dobra myśl a i spokojniejsza będę - że zrobiłam wszystko co mogłabym aby się udało :lol2:

Two obecnie mam tylko na balkonie lawendę (w małych doniczkach - też ją okrywać???) i tamaryszek w rogu tej dużej donicy właśnie :)

Pysiaczku ja bym lawendę bezwzględnie okryła, ona nawet w gruncie wymaga osłaniania na zimę. Jak masz kwiatuszki w mniejszych donicach to można je wszystkie razem wstawić do większego pojemnika i wewnątrz tego pojemnika wypełnić(osłonić) pianką algo folią bąbelkową, styropianem Pamiętaj żeby doniczki nie miały podstawek i nie foliuj szczelnie od spodu żeby woda i topniejący śnieg miały odpływ ;)

A co to za pogaduchy beze mnie? :eek::wiggle::D Hej dziewczynki :hug:

Dzięki za odzew w sprawie szafy, ja nadal szukam. Też najbardziej podoba mi się opcja z szufladami, ale takich za wiele nie ma. Chyba, ze na zamówienie. Jest tylko mały szczegół- nasza będzie 3 lub 4-drzwiowa. NIe wiem czy te szuflady w takiej wielkiej będą tak samo ładnie wyglądały jak w 2-drzwiowej:???:

Zaraz zabieram się za odpisanie na Wasze pasty:)

Ja miałam lawendę w gruncie - szt 8, wczesniej były w donicach ale na zimę wkopałam, nie okrywałam niczym, u nas była mega zima i ludziom w okolicy mnóstwo roślin wymarzło , moja lawenda przetrwała - szt 6, te 2 to już marne mi się wydawały przy wsadzaniu do gruntu.

ja się zastanawiam po pierwsze nad donicami - mam ceramiczne, mega ciężkie, puste ciężko mi było dzwignąć a z ziemią i roślinami nie ruszę i tak myślę czy się siłować z mężem i przewieżć je do garażu, czy też czymś osłonić...są przy wejściu więc trochę osłonięte, oczywiście mam w nich rośliny wieloletnie stąd dylemat.

i kolejny to przy domu przygotowuję rabatę "trawiastą" -(pisałam o tym u siebie), mają tam być trawy, szałwia, żurawki no i właśnie te cebulowe...tam jest dość sucho bo my okapy mamy spore i generalnie sucha część działki więc myślałam, że ewentualna włóknina i kamyczek zatrzymywałyby wilgoć tylko się zastanawiałam czy przez kamyk się przebiją - Elfirek mi napisała, że powinny dać radę...więc kamyk będzie teraz nad włókniną myślę;)

Oczywiście zestaw roślin jeszcze nie zaplanowany, brak mi weny...

Aguś co do szafy ja mam 2 z szufladą na dole, obie 2 drzwiowe, myślę, że przy większej ta szuflada byłaby niewygodna w użyciu. ..idealnie byłoby Twoją szafę podzielić na 4 i dać 2 szuflady...chyba;)

Rety, wczoraj nie zdążyłam odpisać, a teraz to dopiero będzie post-gigant!:jawdrop::lol2:

Agusia cieszę się że zajrzałaś :hug:

Mnie się szafa z szufladą podoba najbardziej :rolleyes:

Miłego dnia życzę :hug:

Dzięki Aguś za głosik:hug:Zaczęłam wyceniać też takie pod zamówienie niestety- zobaczymy, czy ceny nas nie zabiją?:bash:

Buziaki:)

Aga, a jak bardzo chciałoby się Wam bawić w stworzenie takiej szafy?

Moja propozycja jest następująca:

Jako korpusów możesz użyć szafek kuchennych Faktum, przykładowo 3x60.

Dobierzesz do nich drzwi.

Możesz też kupić PAXy i lekko je dociąć.

Albo kupić przycięte płyty i zbudować korpusy od zera.

A potem najlepsza zabawa :)

Może ten link Cię zainspiruje: KLIK

Hej Aniu, dzięki za inspiracje- bardzp chętenie obejrzałam:cool: rzeczywiście to jest myśl, ale chyba nie dla nas. My nie mamy niestety czasu na DIY, nad czym bardzo ubolewam:( zajęło by to nam pewnie z 3 miesiące., a szafa potrzebna jest od zaraz;)

Miłęgo dnia :hug:

Hej Aga,

aleeee posta walnęłaś:eek:

Bardzo ładne szafy:yes:

Ta z szufladą faktycznie do twoich wnętrz pasuje najbardziej, chociaż ta druga-biała podoba sie mi bardziej;)

Vesilko, tamten post to pikuś, zobacz na ten:lol2: Zaraz Wam pokażę szafę, którą wysyłałam do wyceny wg pewnej fotki:) Buziaki

Aguś mi się podobają wszystkie szafy ale ta z szufladą najbardziej :yes: A może znajdziesz gdzieś taką na allegro używaną nie drogo i przemalujesz sama na kolor jaki chcecie? :)

Hej pysiaczku, używane, czyli jakieś wiekowe, bo tylko taka wchodziłaby w grę są zwykle bardzo niskie- 180-190 cm. Przecież szafa nie może byc niższa od lubego...:D

[quote=pysiaczek;5535252A te wrzosy to 18szt. u nas na balkonie i 18 u teścia nad jeziorem. Tak więc w domu nie mam żadnego :p Jeden był ale po 3dniach zrobiła się z niego suszka :o Chyba nie mam w domu za dobrych warunków dla tego typu roślin :no:

Zdjęć nie ma i nie było ale może będą jak tylko w weekend uda mi się usiąść na tylku przez moment i coś cyknąć :)

Aaa 18 to jeszcze znośnie, chociaż i tak efekt był pewnie piękny:wiggle: Pysiaczku- w domy wrzosy bardzo szybko się zasuszają zawsze., więc się nie przejmuj. Mam nadzieję, ze fotki zrobiłaś:rolleyes:

Szafiszcza wszystkie fajne i pakowne :). Na pewno znajdziesz odpowiednią :) :yes: . W końcu kto na forum jest najlepszym poszukiwaczem no pytam się kto!!!???? :hug:

Co do nawożenia "kfiatków" to nawoziłam i na 100% nie przenawoziłam ;), jakieś takie byle jakie były --- od samego początku ;) .

Hej Andżeliko, dzięki kochana:hug:Szkoda mi Twoich kwiatków- pamiętam, ze w zeszłym roku miałaś piękne:) może za rok:rolleyes:

agawi,

widzisz zapomniałam o Twoich drzwiach do garderoby :eek: i tak mi wstyd (bo one takie cudniaste) i teraz rozumiem skąd się wzięły te ramki...U mnie na monitorze kremowe...

Wszystkie szafy są oki...ale ta z szufladą ok.

Amtla, nic się nie wstydź:) Masz rację, te rameczki są kremowe, takie chciałam:wiggle:

Mi też podoba się ta z szuflada, a jeśli nie ona to druga od końca :)

Mi też szafa z szufladą podoba się najbardziej:yes:

Dzięki dziewuszki za głosik:hug:

czesc Aga!

ze względu na to, że temat szaf jest mi bardzo bliski, łączę się w bólu, bo znam z autopsji nie pasujące paxy ;) poza tym przyznaję rację- stolarze mają chore ceny. . .

podoba mi sie szafa z szuflada ;) 2 też niezła ;)

pozdrowienia

Hej Edytko:) no widzisz, Ty się jakoś uporałaś z tym sza-fiskiem., a ja nadal nie...:bash:

Aguś, dzęki za privka:hug:

Szafa rzeczywiście naj... ta z szufladą:yes:

Nie ma za co yuczko:hug:

Cześć kochana :hug:

Śliczne szafy wyszperałaś (jak zawsze;)) Ta przedostatnia NAJJJJJ:rolleyes:

Hej Madziulka:hug:Dzięki za głosik, czyli jesteście prawie jednomyślne:cool:

Buziaki

hej, Aguś tęskno było:hug:

zacieram rączki na nową szafę, na pewno wymyślisz coś pięknego za cenę nie zwalającą z nóg

No jesteś wreszcie słoneczko :hug: Co tam u Ciebie słychać?:rolleyes:

Dla mnie dwójka i trójka :yes:

Na wszelki wypadek nawet sobie obie zapisałam :)

Dzięki Dropko:hug:Właśnie czekam na wyceny....:)

Hejka!

Byłaś i znikłaś. Znowu goście?

Hej Aniu, zgadłaś i goście i byliśmy na urodzinach pewnej kanjpki- winiarni i degustacji winka:rolleyes: Główka bolała, oj bolała:rotfl:

Aguś

no i jak imprzeki ??? udane? w czym wyskoczyłaś?

co do szafy to ta z szufladka najbardziej mi sie widzi:wiggle:

ale pewnie cena zaporowa:bash:

Karolka, byłam w dżinsach i.... szpilkach:lol2: Impreza była częściowo plenerowa, więc nie mogłam założyć sukienki;) Twoja kreacja pewnie była wystrzałowa, cooo?:)

Ta szafa z szufladką w naszym rozmiarze wyjdzie coś ok 8-9 tys, więc sporo za dużo jak na wiatrołap:mad:

Szukam dalej:rolleyes:

Agus sto lat mnie nie bylo :( ale nadrobilam i zdjecia zobaczylam :D tez mialam duzo pracy z nowym projektem i zero czasu dla siebie i Rodzinki :( na szczescie teraz juz bedzie lepiej :)

Ogrod jak zwykle mnie zachwycil :D buzka :hug:

Hej Kasieńko, super, ze się odezwałaś:hug:DZięki za miłe słowa:) TAk myślała, że tonisz w pracy, tak jak ja ostatnio:bash:

Mam nadzieję, zę będziesz wpada teraz już częściej:hug:

Aguś mnie też się 2 i 3 podoba najbardziej, ja też myślę nad szafą do siebie bo moja podziadkowa okazuje się być za mała i niezbyt funkcjonalna...

Hej Aneciu, więc witam w klubie poszukiwaczy szaf:lol2: A o jakiej myślisz?:)

Aga nie musisz się już kłopotać z fotkami sofek wszystko dokładnie obejrzałam sobie i Karolki :) ale gdybyś znalazła w swoich zasobach fotkę próbnika Haiti to bardzo proszę wklej u mnie, ten ich na stronie jest chyba trochę prześwietlony bo próbka którą mam jest do niczego nie podobna :rolleyes:

Szafa z szufladką najładniejsza ale ta druga też niezła :)

Cześc Two:) nie ma sprawy, już Ci fotki pluszu wstawiłam:) Haiti to doskonały wybór- mięciutki, matowy i przemiły w dotyku. Ja osobiście, nie przepadam za pluszami atłasowymi-są śliskie, błyszczące i zimne w dotyku:sick:

Dzięki za szafowy głosik, buziaki:hug:

Aguś a napisz proszę jeszcze , jak z cebulowymi - tulipany, żonkile... je też Masz pod matą?

Anetko, na koszyczki, w których są cebule zostały wycięte otwory. Podobno pod włokniną nie jest wskazane sadzenie cebulowych- tak słyszałam.

Buziaki

a mnie się najbardziej 1 podoba:)

Ooo, jakaś odmiana mrówko:) Dzięki mrówciu:)

Aguś ,znowu zniknęłaś :(:(Jak tam po imprezkach?ja w sobotę wchłonęłam za dużo wina i dogorywałam przez całą niedzielę ...;)

Z szaf ,które zamieściłaś najbardziej podoba mi się numerek 2i3:)Pozdrawiam

Nooo pojawiam się i znikam Beatko:bash:Mało casu, kruca bomba:bash:

He, he to czytam, ze miałyśmy takie samo zajęcie w sobotę i niedzielę. My w sobotę byliśmy na degustacji wina do 1 w nocy:eek:, oczywiście na winie się nie skończyło, więc domyślasz się co było w niedzielę:stirthepot: A w niedzielę byliśmy na kolejnej popijawie, w ten weekend mamy podobnie, no końca nie widać:no::D Dzięki za szafowy głosik, buziaki:hug:

Aguś zamówiłam anemony :wiggle: Co prawda do siebie tylko paczuszkę bo nie wiem czy to mi na balkonie przetrwa (mam zamiar wsadzić je do dużej donicy 100x50 i głębokiej na 50cm to może nie zmarzną?). A większość dla mamy :) Z rozpędu wzięłam sobie jeszcze piękne purpurowe tulipany i białe jaskry. Ciekawe czy coś u mnie przetrwa :rolleyes:

Pysiaczku nieeee, anemony wsadza się wiosną! Teraz nie wsadzaj, bo zmarzną na 100%

Za to tulipany i jaskry wsadzamy teraz:wiggle:

Moja mama wycinała kółka w agro i wstawiała plastikowe kosze z cebulkami... ale poczekajmy co Aga powie :)

Tak, tak Two masz rację, ja też wycinałam kółka:lol2: A co to donic, to są takie ocieplane od wewnątrz, ale nie wiem czy na siarczyste mrozy to wystarczy.... Worki z prezentami najlepsze:lol2::lol2:

o matko.... jak was czytam to chyba na cebulowate się nigdy nie zdecyduję (choć marzyły mi się czosnki). Wystarczy mi, że się stresuję moimi trawami (mam je wkopać w ziemię na zimę aby nie przemarzły) i jeszcze jakieś cebule ? Wrrr.....

Zdecydowanie lepsze są rośliny bezobsługowe :).

Mirelko, ale cebulowate to żaden kłopot. One zimują w ziemi, a na wiosnę rosną cudne tulipanki, żonkile i inne cuda:wiggle: Polecam

Anetko z dwóch stron donicę otacza ściana balkonu ale może z pozostałych dwóch dam piankę jak pisze Two poniżej? Sama się nad tym jeszcze nie zastanawiałam, ale chciałabym mieć na wiosnę ładne kwiatki cebulowe na balkonie to jak to inaczej zrobić :rolleyes:

U mnie w sumie nic nie będzie wystawać bo cebulki przecież pod ziemią będą :) Ale chyba zgapię ten pomysł bo jest to dobra myśl a i spokojniejsza będę - że zrobiłam wszystko co mogłabym aby się udało :lol2:

Two obecnie mam tylko na balkonie lawendę (w małych doniczkach - też ją okrywać???) i tamaryszek w rogu tej dużej donicy właśnie :)

Pysiaczku ja bym lawendę bezwzględnie okryła, ona nawet w gruncie wymaga osłaniania na zimę. Jak masz kwiatuszki w mniejszych donicach to można je wszystkie razem wstawić do większego pojemnika i wewnątrz tego pojemnika wypełnić(osłonić) pianką algo folią bąbelkową, styropianem Pamiętaj żeby doniczki nie miały podstawek i nie foliuj szczelnie od spodu żeby woda i topniejący śnieg miały odpływ ;)

A ja czytałam, że jest wiele odmian lawendy. I nasza, krajowa nie przemarza ...

Dziewczyki, wszystkie sposoby okrycia donic są dobre, ale tylko przy łagodnej zimie. Przy wielkich mrozach nic nie przetrwa. Możne też wstawic donice do garażu lub piwnicy.

A co do lawendy, to podobno odmiany francuskie u nas zimą przemarzają, sama mam taką i nie wiem co zrobić... Chyba wykopię:rolleyes:

Ależ ogród, ależ feeria barw!!!

Dzięki Aniu:)

mirelko ale moja zeszłoroczna chyba przemarzła bo nic nie odbiło w tym roku i musiałam kupić nową. Nie wiadomo jaką odmianę miałam, no chyba, że u nas w Polsce wszystkie takie same są :D

Nie mirelko, są różne:) Mojej mamie też zmarzły:bash:

Aguś co do szafy ja mam 2 z szufladą na dole, obie 2 drzwiowe, myślę, że przy większej ta szuflada byłaby niewygodna w użyciu. ..idealnie byłoby Twoją szafę podzielić na 4 i dać 2 szuflady...chyba;)

Masz rację Anetko co do szuflad, ja jeszcze myślę nad 3 szufladami- jedna główna i dwie mniejsze po bokach:rolleyes: układ najbardziej nam chyba odpowiada.:)

Aga miałaś odpisać na posty i co :p

Anetko u mojej mamy cebulowe dają rade przebić się przez włókninę i kamyczki :yes:

Już, już odpisałam:p

Szafowa sprawa wygląda tak, że zaczęłam wysyłać jednak do wyceny- zobaczymy co z tego będzie. Nie możemy znaleźć nic ciekawego z gotowych, więc muszę czekać. Chociaż już jedna z wycen nas powaliła- sosnowa szafa 180x220cm została wyceniona na 7780zł!!!:jawdrop::jawdrop: To chyba jednak chora cena, co?:bash: chcemy mniej więcej taką, tylko w odpowiednim układzie drzwi i rozmiarze oczywiście.

http://images48.fotosik.pl/409/65c5c6f5e3c860b8.jpg

A poza tym mam pół spiżarni jabłek antonówek- moja mama dostała od znajomych. Czeka mnie chyba dzisiaj robienie przetworów:bash:

Chociaż zimą będą jak znalazł na szarlotkę:rolleyes:

Cena mnie powaliła!! :eek:

Dzięki moniu, nie jestem sama w takim razie;)

Ja już zrobiłam dżemiki z jabłek :stirthepot: :).... ( jabłuszka dostałam od Kubełki ;) ).....

Cena szafy chyba z kosmosu :mad:

Ooo Andżelika zawitała:wiggle: Fajnie, ze masz już zrobione dżemiki. Mnie jeszcze czeka konfitura z aronii:bash:\

Wiem, ze cena szafy z kosmosu, nie wiem, co te firmy na zadupiach sobie myślą:sick: W tej cenie znajdę w Wawie- tańszą i z dębu.

Andżeliko, wysłałam wycenę do tej Twojej firmy- zobaczymy:rolleyes: