Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to subcio:wiggle: zazdraszczam ci tego stolarza, u mnie jeszcze żaden w terminie się nie wyrobił

Noo nie chwalmy dnia przed zachodem... Ten stolarz to ryzyk-fizyk zobaczymy, czy będę zadowolona:p

Ale fakt faktem, ze wszystkich stolarzy mieliśmy bardzo porządnych i terminowych:o:o

i kulig planujecie?, łeee ... ja tez kcem kulig...

no to śnieg musi byc na sylwka nie ma innej opcji :)

Noo nasz paczka znajomych planuje- miał być już w zeszłym roku, ale śniegu nie było:mad:

Oby ten rok był lepszy.:rolleyes:

Trzymam kciuki za szafę żeby wyszła jak sobie wymarzyłaś :yes:

A kiedy bierzesz się za dopełnianie sypialni :rolleyes:

Jest już, cudnie boszee co to będzie jak dodasz tam mebelki które planujesz:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Aga tort jak zawsze - mniiiiiiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmm :rolleyes:

Buziaki :hug:

Dzięki Kochana! Ja gdy sie nie zajmuje dzieckiem to szybko na muratora, zobaczyc co u Was słychować. Ale juz od poniedzialku wracam do pracy... masakra..:( kiedy mi mineło to macierzyńskie to ja pojęcia nie mam. Ale serce mi się kroi jak mam małego zostawić z opiekunką. z budowlanych tematów, na tenże rok prace zakończone. stan zero prawie osiagnęty, została płyta fundamentowa ale to na wiosnę, bo przed zimą trochę się baliśmy. Ekipa budowlana już zaklepana, dekarze też. Wybieraliśmy niedawno z mężem blachodachówkę, a teraz okazało się , ze mamy możlwość dokupienia sąsiadującej działki !! ogromnie się ciesze , bo 8 ar to niewiele a 16 juz można mieć ogródek i krzewy i nawet drzewa owocowe(to brzmi komicznie ale na samą myśl aż mi się banan na twarzy rysuje:) i moją płaczącą wierzbę w rogu:):):)I zaczynamy się rozglądac za stlarką okienna, i doprawdy nie wiadomo co wybrać.:(:)

zostawiam slad, że byłam i lece do pracy ;)

czekam na szafę, kurcze, przy ostatniej mojej obecnosci zbieralas wyceny, a zaraz szafa stanie we własnej osobie...nie wiem, czy jak tak Was zaniedbalam, czy Twoj stolarz taki szybki. normalnie czas przelatuje przez palce :(

stukam z pracy, wiec notka krótka.

ps tort pyszniutki :)

Dzień dobry Aguś ! fajnie że przypomniałaś swoja piękną sypialnię:) jaką komodę planujesz tam wstawić? masz już coś na oku?

Zazdroszczę energooszczędnego domku. Ja powoli zaczynam żałować, że nie zdecydowaliśmy się na pompę ciepła. Kupiliśmy butlę i mamy ogrzewanie gazowe, co prawda przy własnej butli koszt gazu jest naprawdę niski, ale ciekawe jaka będzie rzeczywistość... jeszcze się nie wprowadziliśmy, nawet podłogówki nie uruchomiliśmy bo czekamy aż klej zwiąże...ale nie ma co narzekać na przyszłość, może wcale nie będzie tak źle z rachunkami:rolleyes:

Powiem Ci, ze lato czy zima, Twój ogród wygląda pięknie nawet przykryty warstwą śniegu! a torcik chętnie bym skosztowała, wygląda bardzo smakowicie.

Trzymam kciuki za szafę żeby wyszła jak sobie wymarzyłaś :yes:

A kiedy bierzesz się za dopełnianie sypialni :rolleyes:

Jest już, cudnie boszee co to będzie jak dodasz tam mebelki które planujesz:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Aga tort jak zawsze - mniiiiiiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmm :rolleyes:

Buziaki :hug:

Aguś dzięki za kciuki:hug:Do sypialni cały czas się rozglądam za mebelkami i mam w głowie mętlik, bo nie wiem na jaki kolor postawić. Czy na coś czarnego- chociaż nie przepadam, czy pozostać przy jasnych... Musi coś w miarę pasować do moich kosmicznych srebrnych szafek:lol2:

Ale najpierw planujemy zrobić gabinet- nie wiem czy zdążymy w tym roku, ale jeśli nie to zaraz na początku Nowego.

Dzięki za torcik, miłego dnia:hug:

Dzięki Kochana! Ja gdy sie nie zajmuje dzieckiem to szybko na muratora, zobaczyc co u Was słychować. Ale juz od poniedzialku wracam do pracy... masakra..:( kiedy mi mineło to macierzyńskie to ja pojęcia nie mam. Ale serce mi się kroi jak mam małego zostawić z opiekunką. z budowlanych tematów, na tenże rok prace zakończone. stan zero prawie osiagnęty, została płyta fundamentowa ale to na wiosnę, bo przed zimą trochę się baliśmy. Ekipa budowlana już zaklepana, dekarze też. Wybieraliśmy niedawno z mężem blachodachówkę, a teraz okazało się , ze mamy możlwość dokupienia sąsiadującej działki !! ogromnie się ciesze , bo 8 ar to niewiele a 16 juz można mieć ogródek i krzewy i nawet drzewa owocowe(to brzmi komicznie ale na samą myśl aż mi się banan na twarzy rysuje:) i moją płaczącą wierzbę w rogu:):):)I zaczynamy się rozglądac za stlarką okienna, i doprawdy nie wiadomo co wybrać.:(:)

Hej domowa, oj to szkoda, ze już musisz wracać do pracy i szkoda, ze zamknęłaś wątek...:confused:

Mam nadzieję, że synuś dobrze się rozwija i rośnie jak na drożdżach:rolleyes: Super, ze tak wyszło z tą działką- bardzo dobra decyzja:wiggle:

Co do stolarki, to przede wszystkim patrz na parametry cieplne, a dopiero w dalszej części na efekty wizualne. Na rynku jest ogromny wybór, na pewno coś znajdziecie.

Buziaki:hug:

zostawiam slad, że byłam i lece do pracy ;)

czekam na szafę, kurcze, przy ostatniej mojej obecnosci zbieralas wyceny, a zaraz szafa stanie we własnej osobie...nie wiem, czy jak tak Was zaniedbalam, czy Twoj stolarz taki szybki. normalnie czas przelatuje przez palce :(

stukam z pracy, wiec notka krótka.

ps tort pyszniutki :)

Hej edi:bye: dzięki za odwiedzinki, że Ty z tym wszystkim zdążasz:o Bardzo podziwiam pracujące mamy:wiggle:

Co do szafy, to rzeczywicie czas szybko lecie, ale facet da ł też dobry termin- ok. 4 tyg. Po prostu miesiąc zleciał:lol2:

Dzięki za torcik, ucaluj Alusię i wpadaj jak najczęściej:hug:

Dzień dobry Aguś ! fajnie że przypomniałaś swoja piękną sypialnię:) jaką komodę planujesz tam wstawić? masz już coś na oku?

Zazdroszczę energooszczędnego domku. Ja powoli zaczynam żałować, że nie zdecydowaliśmy się na pompę ciepła. Kupiliśmy butlę i mamy ogrzewanie gazowe, co prawda przy własnej butli koszt gazu jest naprawdę niski, ale ciekawe jaka będzie rzeczywistość... jeszcze się nie wprowadziliśmy, nawet podłogówki nie uruchomiliśmy bo czekamy aż klej zwiąże...ale nie ma co narzekać na przyszłość, może wcale nie będzie tak źle z rachunkami:rolleyes:

Powiem Ci, ze lato czy zima, Twój ogród wygląda pięknie nawet przykryty warstwą śniegu! a torcik chętnie bym skosztowała, wygląda bardzo smakowicie.

Hej madileo:bye:nie było.....:confused:

Co do komody, to tak jak pisałam odpowiadając admete, ze cały czas poszukuję. Chyba będzie coś w stylu glamour:rolleyes: No i do tego jakaś toaletka koniecznie na moje mazidła:lol2: Straszsnie jestem ciekawa Twojego domku, może zalozysz już galerią?:rolleyes:pliz, piliz, pliz:wiggle:

Samą butlą ogrzejecie cały dom?:o I takie docelowo macie ogrzewanie?

Pompę bardzo polecam, bo koszty zwracają się błyskawicznie i jest to ogromna wygoda.

Dzięki za ogród i torcik:hug:

Miłego dnia:bye:

Edytowane przez agawi74

Aguś, tak z ciekawości zapytam: jak duży macie dom? zaintrygowały mnie parametry pompy i rachunki też;) My też mamy pompę z pionowymi odwiertami, ale my mamy 240m odwiertów:rolleyes: i moc pompy trochę większą...

Yuczko, nasz dom ma po podłodze 215m2, użytkowej ciut mniej...

Jeżeli macie mocniejszą pompę, to i rachunki muszą być wyższe. Przy naszym metrażu i grubych, dobrze ocieplonych ścianach (20cm styropianu) taka moc wystarcza.:yes: Nie wiedziałam, ze tez masz pompę:wiggle:

Yuczko, nasz dom ma po podłodze 215m2, użytkowej ciut mniej...

Jeżeli macie mocniejszą pompę, to i rachunki muszą być wyższe. Przy naszym metrażu i grubych, dobrze ocieplonych ścianach (20cm styropianu) taka moc wystarcza.:yes: Nie wiedziałam, ze tez masz pompę:wiggle:

Niom, mam:yes: jedna z lepszych decyzji w naszym domu:yes:

Nasz dom jest trochę większy (280m) i też mamy ściany ocieplone 20cm styropianu. Ubiegły rok to pierwszy sezon grzewczy w naszym domu i koszty niestety to ok. 3000 ciekawe jak w tym roku:rolleyes:

Niom, mam:yes: jedna z lepszych decyzji w naszym domu:yes:

Naszych też:wiggle::lol2:

Nasz dom jest trochę większy (280m) i też mamy ściany ocieplone 20cm styropianu. Ubiegły rok to pierwszy sezon grzewczy w naszym domu i koszty niestety to ok. 3000 ciekawe jak w tym roku:rolleyes:

No tak, pierwszy rok jest zwykle droższy, ale macie też sporo większy domek- to musi kosztować. U nas jest dodatkowo wentylacja mechaniczna z rekuperacją- to dodatkowo pozyskuje ciepło i nie mam wpływu zimnego powietrza do domu jak jest w przypadku wentylacji grawitacyjnej.

Tak czy siak obie mamy zapewniony komforcik:D

U nas też:wiggle:

I okna z pakietem trzyszybowym montowane w warstwie ocieplenia:yes:

Yhy:yes:, to niezaprzeczalny fakt:hug:

Yuczko, ale super- macie wszystko to samo co my, albo my co Wy:hug: Powiem lubemu:lol2:

że też się wcześniej nie poznałyśmy w trakcie budowy...:mad:

Hej madileo:bye:nie było.....:confused:

ekhem...co nie było? nie zakumałam:rolleyes:

Co do komody, to tak jak pisałam odpowiadając admete, ze cały czas poszukuję. Chyba będzie coś w stylu glamour:rolleyes: No i do tego jakaś toaletka koniecznie na moje mazidła:lol2:

nooo toaletka w sypialni to podstawa ;)

Straszsnie jestem ciekawa Twojego domku, może zalozysz już galerią?:rolleyes:pliz, piliz, pliz:wiggle:

tak się przymierzam właśnie, ale jak już zaczynamy coś działać w środku to całymi dniami nie zaglądam do komputera, a jak zaglądam to jest chwilowy zastój na budowie, więc nie chcę żeby nowy wątek od razu wiał nuuudą ;)

Ja jestem mega niezdecydowaną osobą,:rolleyes: więc tym trudniej jest mi opisać czego dokładnie potrzebuję...ja nawet nie wybiegam z planami za bardzo w przyszłość więc jeśli szukam tapety np. to potrzebuję na już i nie za bardzo wtedy mam czas na porady, a to błąd z mojej strony..

Później jak wstawię zdjęcia gotowych wnętrz to może być niezły lincz, :lol2:

Samą butlą ogrzejecie cały dom?:o I takie docelowo macie ogrzewanie?

Pompę bardzo polecam, bo koszty zwracają się błyskawicznie i jest to ogromna wygoda.

Dzięki za ogród i torcik:hug:

Miłego dnia:bye:

miałam na myśli taki zbiornik 2700 litrów, a nazwałam to butlą..ech , ale wiesz o co mi chodzi, prawda? stoi sobie takie ustrojstwo przed domem, ale że jest nasze to możemy je zasłonić krzewami z każdej strony więc mam nadzieję, że w przyszłości nie będzie straszyć :)

Oczywiście, że zamierzamy ogrzać tym cały dom..i wodę .... i wyjdzie taniej niż ogrzewanie gazem ziemnym, a na pewno taniej niż jakbyśmy dzierżawili zbiornik od GASPOLU np. i podpisali umowę, co jest moim zdaniem chore, bo jeśli podpisujesz umowę na odebranie kilkunastu tysięcy litrów gazu to ceny powinny być niższe a jest na odwrót..:confused: na szczęście w porę się zorientowaliśmy..:)

Pompa ciepła to niestety już niewykonalna opcja w naszym wypadku, bo nie mamy kotłowni ani pomieszczenia gospodarczego w domu..piecyk gazowy sobie wisi w garderobie, a garażu chyba byłoby za mało wstawienie tego całego ustrojstwa...trzeba było decydować sie na etapie budowy...

Miłego wieczorku:bye:

My rozpoczęliśmy budowę w marcu 2010 a mieszkamy od listopada 2011.

Raczej więc my mamy to co WY:lol2:

Fakt, szkoda, że się nie poznałyśmy wcześniej:rolleyes:

Aaa to raczej tak:lol2: My w 2010 już się wprowadzaliśmy:wiggle:

Pogody życzę na te dwa dni przynajmniej:hug:

:bye:

Dzięki kochana:hug: i wzajemnie, ale niestety przynajmniej u nas ma padać:sick:

Yuka a jaką macie pompę? Znaczy KW bo chyba to jest najważniejsze , drugie to jaka i le płaciliście za odwierty + montaż, za całość.. też zastanawiamy się nad zmianą ogrzewania...

yuczko prosimy o info:rolleyes:

ekhem...co nie było? nie zakumałam:rolleyes:

Przepraszam, ucięło mi zdanie:mad: Chciałam napisać, ze dawno Cię nie było madi...

tak się przymierzam właśnie, ale jak już zaczynamy coś działać w środku to całymi dniami nie zaglądam do komputera, a jak zaglądam to jest chwilowy zastój na budowie, więc nie chcę żeby nowy wątek od razu wiał nuuudą ;)

Ja jestem mega niezdecydowaną osobą,:rolleyes: więc tym trudniej jest mi opisać czego dokładnie potrzebuję...ja nawet nie wybiegam z planami za bardzo w przyszłość więc jeśli szukam tapety np. to potrzebuję na już i nie za bardzo wtedy mam czas na porady, a to błąd z mojej strony..

Później jak wstawię zdjęcia gotowych wnętrz to może być niezły lincz, :lol2:

Nie przejmuj się, ja też czasami wolno podejmuję decyzję, kobitki już tak mają:lol2: A wątek załóż, oprócz fot z budowy, opowiesz nam o projekcie, ogrodzie, inspiracjach. No i zawsze można poplotkować:wiggle:

miałam na myśli taki zbiornik 2700 litrów, a nazwałam to butlą..ech , ale wiesz o co mi chodzi, prawda? stoi sobie takie ustrojstwo przed domem, ale że jest nasze to możemy je zasłonić krzewami z każdej strony więc mam nadzieję, że w przyszłości nie będzie straszyć :)

Oczywiście, że zamierzamy ogrzać tym cały dom..i wodę .... i wyjdzie taniej niż ogrzewanie gazem ziemnym, a na pewno taniej niż jakbyśmy dzierżawili zbiornik od GASPOLU np. i podpisali umowę, co jest moim zdaniem chore, bo jeśli podpisujesz umowę na odebranie kilkunastu tysięcy litrów gazu to ceny powinny być niższe a jest na odwrót..:confused: na szczęście w porę się zorientowaliśmy..:)

Pompa ciepła to niestety już niewykonalna opcja w naszym wypadku, bo nie mamy kotłowni ani pomieszczenia gospodarczego w domu..piecyk gazowy sobie wisi w garderobie, a garażu chyba byłoby za mało wstawienie tego całego ustrojstwa...trzeba było decydować sie na etapie budowy...

Miłego wieczorku:bye:

A tak, teraz już wiem o co Ci chodziło:) Eee, to spokojnie ogrzejecie chałupkę:wiggle: Ale na serio, nie macie kotłowni, ani pomieszczenia gospodarczego?:o:o Trochę szkoda, bo z perspektywy czasu mówię Ci, ze to bardzo, ale to bardzo potrzebne pomieszczenia i to nie chodzi tylko o trzymanie źródła ogrzewania.

Ja w każdym razie czekam bardzo na Twoją galeryjkę:rolleyes: i dziewczyny na pewno też.

Pozdrawiam :bye:

Agi, ślinka mi poleciała na widok tortu - pozazdrościłam i zaraz zabieram się z muffinki z Twojego przepisu - trzymaj kciuki:) - bo u mnie różnie z ciastowymi efektami.

Cały czas wzdycham do Twojego stolika i obudowy kominka - cudności - to tak a propos ostatnich Twoich fotek.

Hej czaplanko, dziękuję Ci bardzo:hug: Muffinki to pikuś, dasz radę. Najdłużej się je piecze:lol2: Samo przygotowanie trwa 5 minutek:)

Co do stoliczka i kominka, to nic straconego=- mogę Ci podać namiary jeżeli będziesz zainteresowana:wiggle:

Miłego wieczoru:bye: