Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie poruszajmy tego tematu :lol2: W tym roku musimy wszystko zrobić, ogrodzenia szukam cały czas, od frontu będzie chyba drewniane albo niedrewniane (jak widzisz sama nie wiem). W przyszłym tygodniu zasypujemy w końcu budynek. Czekamy na wykarczowanie krzewów żeby wyrównać działkę. Jak już dokonamy tego cudu zrobimy schody z przodu, kostkę, a później taras. Potem ogrodzenie :D. Liczę, że przy dobrych wiatrach skończymy do końca sierpnia, przy gorszych do połowy listopada :) - patrząc bardzo pesymistycznie.

Pytanie jeszcze kiedy się wprowadzimy bo czekamy na kanalizację i tylko to nas trzyma :(

Trochę Ci tu selftopic zrobiłam ;)

Dobra, nie poruszam tematu ;):)

No u nas ogrodzenie się ciągnęło niestety- raz, że go było sporo, dwa, że ekipa jakaś taka niemrawa była.:p

Ale może zdążycie ze wszystkim, najważniejsze wszystko zamknąć przed zimą. A na przyszły rok ruszycie z kopyta z ogrodem i git:wiggle::rolleyes:

A selftopikuj sibie ile chcesz :p:D

Raczej nie jest to możliwe w pełni. Trawnik jest ładny, często strzyżony, ale chodzi o to, że chwasty nasiewają się co roku, bo ogród zewsząd otoczony jest polami i łąkami, co niestety powoduje, że walka z chwastami to walka z wiatrakami. Gdyby chociaż z jednego 120metrowego boku było sąsiedztwo, które dbałoby o działkę, to byłobyjuż nieco łatwiej, a tak... z każdym wiatrem rozpylają się dmuchawce mniszków i inne chwaściska. O perzu nie wspomnę ... to dopiero plaga :(

No tak na chwasty to trudna rada. Widziałam w OBI nawóz do trawy z odchwaszczaczem- może to jest dobry sposób?:confused:

Moniu, życzę Ci w takim razie szybkiego sąsiedztwa, żeby trawnik uratować ;):D

A ten nawóz wyglądał tak

http://substral.pl/img_upl/p2_p2_odchwaszczacz.jpg

Edytowane przez agawi74

może zamiast walczyć z chwaściorami trzeba posiać łąkę u siebie zamiast trawnika ;) I z koszeniem nie będzie kłopotu jakieś dwa razy w roku

A tak na marginesie to cieszmy się że narazie mamy spokój dziewczyny ja tam uwielbiam rano w piżamce wyskoczyć z herbatką na taras i mieć ten komfort ze nikt mnie nie wdzi :lol2:

Edytowane przez anbama

może zamiast walczyć z chwaściorami trzeba posiać łąkę u siebie zamiast trawnika ;) I z koszeniem nie będzie kłopotu jakieś dwa razy w roku

A tak na marginesie to cieszmy się że narazie mamy spokój dziewczyny ja tam uwielbiam rano w piżamce wyskoczyć z herbatką na taras i mieć ten komfort ze nikt mnie nie wdzi :lol2:

U mnie trochę sąsiedzi widzą, bo ich płotek niski, ale już w zeszłym roku zasadziłam tuje, także niedługo błogi spokój będzie;)

U nas ogrodzenia od frontu 90m i boki+ tył 220m. Aż mi słabo. Łąćznie 310m :wtf:

No to rzeczywiście nie zazdroszczę. U nas gdzieś połowa Twojego, czyli 150m.;)

Przyznaję, że sporo kasy pochłonęło to nasze ogrodzenie, już pomijam robociznę, ale same materiały- podmurówka, profile metalowe, sztachety drewniane, bramy i furtki kute- majątek!:mad:

Ojjjj chcieliśmy kute, ale 90m wystarczająco nas odstraszyło. Planujemy drewniane z białymi/szarymi słupkami (nie wiem jakie, betonowe czy murowane, zobaczymy). Z tyłu siatka ale na podmurówce, może chociaż siatkę sami położymy. Na razie mamy leśną (to też dobrze, bo pale drewniane będa do kominka ;)).

My mamy kute tylko bramy oraz furtki - wejściową i śmietnikową:)

Przód miał być cały kuty, ale po zastanowieniu zdecydowaliśmy,że chcemy się trochę zasłonić przed gapiami;)

yokasta, specjalnie nie mam zdjęć. Wygrzebałam jakieś dwa stare z zeszłego roku. Ogrodzenie jest w trakcie robienia na nich. Góra desek będzie oczywiście ucięta i wyrównana i będzie kolor.:wiggle:

Sorry za jakość, ale zdjęcia są chyba komórkowe.

http://img585.imageshack.us/img585/4600/dsc01983t.jpg

[/url]http://img194.imageshack.us/img194/7780/dsc01984rl.jpg

Bardzo luksusowo to wygląda. :D Ale niech wróci temat domu, bo ja na zielskach i innych chwastach się nie znam nic a nic. Ale śledzę wątek dzielnie. :D

Hej Maszenka- dziękuję:)

Ja Twój wątek też śledzę codziennie;):)

U nas chwilowo wnętrza zawisły, a zaczął się ogródek...:wiggle:

Ale o wnętrzach zawsze możemy pogadać ;):D

Agawi piekna kostka i piękne ogrodzenie ,ale proszę nie mówcie o ogrodzie,bo to jest moja bolączka;)nie wiem "jak"i nie wiem "kiedy"?na razie muszę opanować te chwaściory , co może nie było by to takie trudne na mniejszej powierzchni ,ale do opanowania mam jakieś 40 arów....chyba przegrodzę tę działkę.

Agawi, bardzo podoba mi się brama i furtka, zwłaszcza że drzwi wejściowe mamy z elementem kutym. Ogrodzenie bym musiała od frontu zobaczyć i w kolorze, ale na pewno też pikne. Najpierw robiliście ogrodzenie, a potem podjazd czy odwrotnie?

Mamy strasznie nierówny teren i cały czas nie wiem co najpierw :) Myśleliśmy, że podjazd, a potem dopasować ogrodzenie ;)

yokasta też dzięki :) Jak będzie wszystko skończone z tym ogrodzeniem i pomalowane, to wstawię foty ;)

Najpierw robiliśmy ogrodzenie, a następnie kostkę. Poziom wyznacza się od garażu i obniża w kierunku bramy wjazdowej

minimum 1cm na 1m2. Ale nie ma reguły. Możesz zacząć od układania kostki.

Teren najpierw musicie wyrównać, wtedy zobaczysz jak bardzo podniósł się poziom. Macie dużą działkę, więc nadmiaru ziemi nie odczujesz;)

Agawi piekna kostka i piękne ogrodzenie ,ale proszę nie mówcie o ogrodzie,bo to jest moja bolączka;)nie wiem "jak"i nie wiem "kiedy"?na razie muszę opanować te chwaściory , co może nie było by to takie trudne na mniejszej powierzchni ,ale do opanowania mam jakieś 40 arów....chyba przegrodzę tę działkę.

Dziękuję Beatko :)

Masz więcej pracy, ze względu na powierzchnię działki, ale potem to dopiero będzie pięknie...:rolleyes:

Weź kogoś do pomocy do tych chwaściorów i po kłopocie;)