Juszczakówka 26.03.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 A u nas w koło łąki nie koszone i jak na razie działeczki się nie sprzedają ( z czego ja się ciesze ) to ten trawniczek będzie jaki będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 26.03.2011 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Nie poruszajmy tego tematu W tym roku musimy wszystko zrobić, ogrodzenia szukam cały czas, od frontu będzie chyba drewniane albo niedrewniane (jak widzisz sama nie wiem). W przyszłym tygodniu zasypujemy w końcu budynek. Czekamy na wykarczowanie krzewów żeby wyrównać działkę. Jak już dokonamy tego cudu zrobimy schody z przodu, kostkę, a później taras. Potem ogrodzenie . Liczę, że przy dobrych wiatrach skończymy do końca sierpnia, przy gorszych do połowy listopada - patrząc bardzo pesymistycznie. Pytanie jeszcze kiedy się wprowadzimy bo czekamy na kanalizację i tylko to nas trzyma Trochę Ci tu selftopic zrobiłam Dobra, nie poruszam tematu No u nas ogrodzenie się ciągnęło niestety- raz, że go było sporo, dwa, że ekipa jakaś taka niemrawa była. Ale może zdążycie ze wszystkim, najważniejsze wszystko zamknąć przed zimą. A na przyszły rok ruszycie z kopyta z ogrodem i git:wiggle: A selftopikuj sibie ile chcesz :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 26.03.2011 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 (edytowane) Raczej nie jest to możliwe w pełni. Trawnik jest ładny, często strzyżony, ale chodzi o to, że chwasty nasiewają się co roku, bo ogród zewsząd otoczony jest polami i łąkami, co niestety powoduje, że walka z chwastami to walka z wiatrakami. Gdyby chociaż z jednego 120metrowego boku było sąsiedztwo, które dbałoby o działkę, to byłobyjuż nieco łatwiej, a tak... z każdym wiatrem rozpylają się dmuchawce mniszków i inne chwaściska. O perzu nie wspomnę ... to dopiero plaga No tak na chwasty to trudna rada. Widziałam w OBI nawóz do trawy z odchwaszczaczem- może to jest dobry sposób? Moniu, życzę Ci w takim razie szybkiego sąsiedztwa, żeby trawnik uratować A ten nawóz wyglądał tak http://substral.pl/img_upl/p2_p2_odchwaszczacz.jpg Edytowane 26 Marca 2011 przez agawi74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 26.03.2011 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 U mnie też chwastów do groma wokół same ugory ale działeczki się sprzedają to może za kilka sezonów mój trawniczek wypięknieje:wiggle: Trzymamy kciuki anbama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 26.03.2011 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 A u nas w koło łąki nie koszone i jak na razie działeczki się nie sprzedają ( z czego ja się ciesze ) to ten trawniczek będzie jaki będzie.... No tak, za dużo ludu też niedobrze A trawka i tak będzie piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 27.03.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Nawóz z odchwaszczaniem - może i dobry, ale niewiele to da, bo musiałabym też odchwaścić hektary łąk dookoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 27.03.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) może zamiast walczyć z chwaściorami trzeba posiać łąkę u siebie zamiast trawnika I z koszeniem nie będzie kłopotu jakieś dwa razy w roku A tak na marginesie to cieszmy się że narazie mamy spokój dziewczyny ja tam uwielbiam rano w piżamce wyskoczyć z herbatką na taras i mieć ten komfort ze nikt mnie nie wdzi Edytowane 27 Marca 2011 przez anbama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 27.03.2011 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Nawóz z odchwaszczaniem - może i dobry, ale niewiele to da, bo musiałabym też odchwaścić hektary łąk dookoła O tym nie pomyślałam moniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 27.03.2011 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 może zamiast walczyć z chwaściorami trzeba posiać łąkę u siebie zamiast trawnika I z koszeniem nie będzie kłopotu jakieś dwa razy w roku A tak na marginesie to cieszmy się że narazie mamy spokój dziewczyny ja tam uwielbiam rano w piżamce wyskoczyć z herbatką na taras i mieć ten komfort ze nikt mnie nie wdzi U mnie trochę sąsiedzi widzą, bo ich płotek niski, ale już w zeszłym roku zasadziłam tuje, także niedługo błogi spokój będzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 27.03.2011 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 U nas ogrodzenia od frontu 90m i boki+ tył 220m. Aż mi słabo. Łąćznie 310m No to rzeczywiście nie zazdroszczę. U nas gdzieś połowa Twojego, czyli 150m. Przyznaję, że sporo kasy pochłonęło to nasze ogrodzenie, już pomijam robociznę, ale same materiały- podmurówka, profile metalowe, sztachety drewniane, bramy i furtki kute- majątek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 27.03.2011 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Ojjjj chcieliśmy kute, ale 90m wystarczająco nas odstraszyło. Planujemy drewniane z białymi/szarymi słupkami (nie wiem jakie, betonowe czy murowane, zobaczymy). Z tyłu siatka ale na podmurówce, może chociaż siatkę sami położymy. Na razie mamy leśną (to też dobrze, bo pale drewniane będa do kominka ). My mamy kute tylko bramy oraz furtki - wejściową i śmietnikową Przód miał być cały kuty, ale po zastanowieniu zdecydowaliśmy,że chcemy się trochę zasłonić przed gapiami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 27.03.2011 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 yokasta, specjalnie nie mam zdjęć. Wygrzebałam jakieś dwa stare z zeszłego roku. Ogrodzenie jest w trakcie robienia na nich. Góra desek będzie oczywiście ucięta i wyrównana i będzie kolor. Sorry za jakość, ale zdjęcia są chyba komórkowe. http://img585.imageshack.us/img585/4600/dsc01983t.jpg [/url]http://img194.imageshack.us/img194/7780/dsc01984rl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 27.03.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Bardzo luksusowo to wygląda. Ale niech wróci temat domu, bo ja na zielskach i innych chwastach się nie znam nic a nic. Ale śledzę wątek dzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 27.03.2011 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Bardzo luksusowo to wygląda. Ale niech wróci temat domu, bo ja na zielskach i innych chwastach się nie znam nic a nic. Ale śledzę wątek dzielnie. Hej Maszenka- dziękuję Ja Twój wątek też śledzę codziennie;) U nas chwilowo wnętrza zawisły, a zaczął się ogródek... Ale o wnętrzach zawsze możemy pogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 27.03.2011 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 A i jeszcze jedno zdjęcie dla yokasty;) Tym razem sama brama w trakcie kładzenia kostki:) http://img812.imageshack.us/img812/6024/18082010002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 28.03.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Bardzo mi się podoba :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 28.03.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Agawi piekna kostka i piękne ogrodzenie ,ale proszę nie mówcie o ogrodzie,bo to jest moja bolączka;)nie wiem "jak"i nie wiem "kiedy"?na razie muszę opanować te chwaściory , co może nie było by to takie trudne na mniejszej powierzchni ,ale do opanowania mam jakieś 40 arów....chyba przegrodzę tę działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 28.03.2011 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Bardzo mi się podoba :) Dzięki moniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 28.03.2011 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Agawi, bardzo podoba mi się brama i furtka, zwłaszcza że drzwi wejściowe mamy z elementem kutym. Ogrodzenie bym musiała od frontu zobaczyć i w kolorze, ale na pewno też pikne. Najpierw robiliście ogrodzenie, a potem podjazd czy odwrotnie? Mamy strasznie nierówny teren i cały czas nie wiem co najpierw Myśleliśmy, że podjazd, a potem dopasować ogrodzenie yokasta też dzięki Jak będzie wszystko skończone z tym ogrodzeniem i pomalowane, to wstawię foty Najpierw robiliśmy ogrodzenie, a następnie kostkę. Poziom wyznacza się od garażu i obniża w kierunku bramy wjazdowej minimum 1cm na 1m2. Ale nie ma reguły. Możesz zacząć od układania kostki. Teren najpierw musicie wyrównać, wtedy zobaczysz jak bardzo podniósł się poziom. Macie dużą działkę, więc nadmiaru ziemi nie odczujesz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 28.03.2011 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Agawi piekna kostka i piękne ogrodzenie ,ale proszę nie mówcie o ogrodzie,bo to jest moja bolączka;)nie wiem "jak"i nie wiem "kiedy"?na razie muszę opanować te chwaściory , co może nie było by to takie trudne na mniejszej powierzchni ,ale do opanowania mam jakieś 40 arów....chyba przegrodzę tę działkę. Dziękuję Beatko Masz więcej pracy, ze względu na powierzchnię działki, ale potem to dopiero będzie pięknie... Weź kogoś do pomocy do tych chwaściorów i po kłopocie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts