Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie dam rady wszystkiego obsadzić w tym sezonie .Na razie chcemy działkę przedzielić i zająć się najbliższym otoczeniem domu.W późniejszym czasie czyt.dość odległym:),zagospodarujemy resztę .Przedzielimy siatką pozostałą z wcześniejszego ogrodzenia i na środku wymuruję dwa słupy z cegły rozbiórkowej .Między słupami będzie jakaś stylizowana furta.Za furtą marzy mi się aleja z pergoli obrośniętych pnączami Echchch ,to są tylko marzenia ..może kiedyś...

To dobry pomysł. Najbliższe otoczenie domku bym pielęgnowała, a tą dalszą część zalesiła ;)

Pergole też mi się marzą :rolleyes:

Damy radę!!!:)

A Ty jak zaplanowałas swój ogród ? tez macie dużą działkę,prawda?

Beatko my mamy 1200m na blizniak, więc wielkość nie poraża, ale przyznam, że pracy i tak jest sporo. Lada chwila robimy automatyczne podlewanie, potem rollborder, kora i trawa. :)Roślinki dosadzam cały czas;)

Mam nadzieję, ze po tym pierwszym sezonie jakoś to będzie wyglądało.:rolleyes::rolleyes:

Beatko my mamy 1200m na blizniak, więc wielkość nie poraża, ale przyznam, że pracy i tak jest sporo. Lada chwila robimy automatyczne podlewanie, potem rollborder, kora i trawa. :)Roślinki dosadzam cały czas;)

Mam nadzieję, ze po tym pierwszym sezonie jakoś to będzie wyglądało.:rolleyes::rolleyes:

A to podlewanie automatyczne to jest kosztowna sprawa?

Ja przy tym swoim areale to muszę zapomnieć o nawadnianiu:bash: a roślinki jakie kupiłaś?

My robimy to podlewanie głównie na trawę. Iglaki będziemy podlewać ręcznie, raz na jakiś czas...;)

Z roślinek w zeszłym roku to kupiliśmy głównie iglaki: tuje szmaragdy, jakieś świerki, jałowce, a w tym roku rododendron, trzmieliny, krzewuszki, hortensje, berberysy, kosodrzewina, trochę bylin których nazw nie pamiętam... a i jeszcze róże rabatowe i pnącą.

WOW :jawdrop: to bardzo dużo nakupiliście :p ,a jakich wymiarów ten rododendron i jakim kwiatostanie (kolor ;) ), klurcze ja cholera nie wiem jak mam połączyć te zielska aby to miało ręce i nogi ( to może napiszę piękne roślinki co by się nie pogniewały :lol2:;) )

Muszę się pochwalić, że FUNKIA pokazała swoje piękne liście jest ich już 5 ( sama ją posadziłam do donicy i coś już wychodzi :p:lol2::wiggle: czyli jakaś zachęta na dalsze działania :wiggle: )

WOW :jawdrop: to bardzo dużo nakupiliście :p ,a jakich wymiarów ten rododendron i jakim kwiatostanie (kolor ;) ), klurcze ja cholera nie wiem jak mam połączyć te zielska aby to miało ręce i nogi ( to może napiszę piękne roślinki co by się nie pogniewały :lol2:;) )

Muszę się pochwalić, że FUNKIA pokazała swoje piękne liście jest ich już 5 ( sama ją posadziłam do donicy i coś już wychodzi :p:lol2::wiggle: czyli jakaś zachęta na dalsze działania :wiggle: )

Andżeliko rodo pokazywałam kilka stronek temu razem z jałowcami, pamiętasz? Nie jest wielki, średni- taki, żeby się przyjął. Ma spore pąki więc mam nadzieje, że zakwitnie. Kolorek, to taki ciemny bordo z białymi lamówkami na końcach:)

Funkia jest super, też mam kilka, ale w gruncie i jeszcze listków niet :eek:

Co do tej ilości roślinek, to niby dużo jak się je wymienia, ale po posadzeniu wszystko znika jakoś...:lol2:

Będziesz miała ładnie zobaczysz! Między iglaki trzeba wciskać różne liściaste, np. trzmieliny, byliny, funkie- wtedy będzie ładny widok :)

Andżeliko rodo pokazywałam kilka stronek temu razem z jałowcami, pamiętasz? :)

nie :oops: to się cofnę do tyłu ;)

kolorek ciekawy, też mi się marzy rodo...

Napisz coś więcej o tej FUNKI co i jak , powiadasz wsadzić ją do ziemi...., i co dalej niech sobie rośnie i tyle? Jest to roślina wieloletnia i mrozy jej nie przeszkadzają ?:no::confused:

Wczoraj mama kupiła mi pierwsze w tym roku roślinki do ogrodu:)

2 jałowce normalne, 1 jałowiec płożący oraz całkiem nowy rodo :rolleyes:

Czekają jeszcze tylko na wsadzenie gdzieś przez 2-3 tygodnie ;)

http://img864.imageshack.us/img864/9321/dsc02330.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/9263/dsc02331q.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/7018/dsc02332z.jpg

Przebrnęłam przez łóżka, inspiracje wielkanocne, trawę, tkaniny min. WYBEBESZONE ;)MANEKINY :lol2::lol2::lol2: i znalazłam na str. 67 uffffff. Zdecydowanie kupię takiego giganta :yes:

nie :oops: to się cofnę do tyłu ;)

kolorek ciekawy, też mi się marzy rodo...

Napisz coś więcej o tej FUNKI co i jak , powiadasz wsadzić ją do ziemi...., i co dalej niech sobie rośnie i tyle? Jest to roślina wieloletnia i mrozy jej nie przeszkadzają ?:no::confused:

Andżaliko, funkia lub hosta to są byliny, najlepiej rosną w miejscach zacienionych. Na zimą gubią liście, ale niedługo powinny wypuścić. Ale z tymi Twoimi hodowanymi w doniczkach to bym poczekała z wsadzeniem do gruntu po 15 maja.;)

Jeszcze maja być przymrozki...:bash:

A tu jeszcze dorzucam artykulik o funkiach:cool:

http://www.wymarzonyogrod.pl/1273_280.htm

Przebrnęłam przez łóżka, inspiracje wielkanocne, trawę, tkaniny min. WYBEBESZONE ;)MANEKINY :lol2::lol2::lol2: i znalazłam na str. 67 uffffff. Zdecydowanie kupię takiego giganta :yes:

Ja Ci dam wybebeszone manekiny :rotfl::rotfl:

Nawet nie wiedziałam, że już było tego tak dużo i tyle stron przeleciało:eek::eek:

Ale na szczęście znalazłaś! :wave:

Kup, kup, potem będziemy chwalić się kwiatkami:lol2:

To i ja swoje 5 groszy odnośnie funki też mam kilka odmian ale na allegro nie radzę kupować bo ja dostałam inne niż kupowałam inne tzn takie jakie juz miałam. Najlepiej w sklepie jak juz liście puszczą. A liście mają śliczniutkie :)

to ja już na oko czyli czuja będę kupować ( tego rodzynka co mam kupowałam w kwiaciarni ) a jak się powtórzą to powiem TAK MIAŁO BYĆ i koniec kropka ;)