Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

We włoskim stylu

Recommended Posts

A mi pierwszy listek tymianku wlazł w donicy. Zastanawiam się tylko czy to łodyżka zielska czy może coś wyrasta z gleby działkowej :lol2:

Fajnie macie, ja póki co przygotowuję się teoretycznie, sezon ogrodniczy zaczniemy w przyszłym roku.

Jesli same dobieracie rośliny to pamiętajcie też, żeby je grupować w sposób umożliwiający ich jednoczesne nawożenie czyli razem roślinki lubiące kwasotę, razem lubiące zasadową glebę itd. :) bo wygląd też ważny, ale ludziska często zapominają że potem do 10 roślinek obok siebie potrzebują do każdej innego nawozu :D

• Odpowiedzi 13,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki....przeczytałam od dechy do dech i kupię jeszcze parę szt *8 zł/szt. to nie taki majątek i posadzę koło tujek.... fajnie będzie to wyglądać

w radio teraz mówili, że w BAŁTYKU pojawiły się RAKI to mamy czyste morze :wiggle:

Widziałam u mojej siostry ciotecznej wieloletnie funkie- to się rozrasta jak głupie i teraz to musi aż je wyrywać ;)

A co do raków w Bałtyku to pierwsze słyszę...

Widziałam w jeziorze Białym w Augustowie parę lat temu:)

To i ja swoje 5 groszy odnośnie funki też mam kilka odmian ale na allegro nie radzę kupować bo ja dostałam inne niż kupowałam inne tzn takie jakie juz miałam. Najlepiej w sklepie jak juz liście puszczą. A liście mają śliczniutkie :)

No śliczniutkie, ale w cieniu. W zeszłym roku moja mam dostała od koleżanki kilka funkii i trzymała je na słońcu to porobiły się pieknee wielkie dziury i brzegi i obsychały :bash:

A mi pierwszy listek tymianku wlazł w donicy. Zastanawiam się tylko czy to łodyżka zielska czy może coś wyrasta z gleby działkowej :lol2:

Fajnie macie, ja póki co przygotowuję się teoretycznie, sezon ogrodniczy zaczniemy w przyszłym roku.

Jesli same dobieracie rośliny to pamiętajcie też, żeby je grupować w sposób umożliwiający ich jednoczesne nawożenie czyli razem roślinki lubiące kwasotę, razem lubiące zasadową glebę itd. :) bo wygląd też ważny, ale ludziska często zapominają że potem do 10 roślinek obok siebie potrzebują do każdej innego nawozu :D

Życzę Ci, żeby to było zioło, ale stawiam na zielsko, bo chyba za szybko..... dopiero co sadziłaś te nasionka.:rolleyes:

To prawda, np. co do kwaśnej gleby. Tak jest łatwiej i pewniej, że roślinkom będzie dobrze.

aaa jeszcze zioła trzeba kupić: rozmaryn i lawenda ( sadzimy koło wejścia - zapraszamy do siebie dobre duchy ;) ) , bazylia, mięta, szałwia i gdzie ja to wszystko pomieszczę ;):rolleyes::)

Właśnie lawenda! o mały włos bym zapomniała:bash:

Na pewno znajdziesz miejsce na ziółka:wiggle: W razie czego w doniczkach na tarasie...

Życzę Ci, żeby to było zioło, ale stawiam na zielsko, bo chyba za szybko..... dopiero co sadziłaś te nasionka.:rolleyes:

To prawda, np. co do kwaśnej gleby. Tak jest łatwiej i pewniej, że roślinkom będzie dobrze.

Gleba jest cały czas wilgotna i mają ciepełko, nie doprecyzowałam - to zioło ma 1mm :lol2: jakieś prawdopodobieństwo jest ale pewnie masz rację (niestety ;)). Zobaczymy za miesiąc :D

Przepięknie, bardzo w śródziemnomorskim klimacie :) mam gdzieś zdjęcia takich uliczek, z Włoch, Chorwacji i Czarnogóry. Musiałaś mi pokazywać wakacyjne rejony, kiedy w tym roku nigdzie nie jedziemy? Niedobra Ty ;)

Ups nie chciałam...:eek:;) Jeszcze się najeździsz, yokasta.:cool:

Nie w tym, to w przyszłym roku:)

A tu nadal o roślinkach:roll:;)

No nic, będę próbować dalej... może kideyś trafię na coś dla mnie, na coś, na czym się choć troszeńkę znam:lol2:

Madzia, sezon się zaczął to dlatego. Poza tym sama zobaczysz, że jak już zamieszkasz w swoim pięknym mieszkanku to też skończą się tematy wykończeniówki, niestety ;):)

Madzia, sezon się zaczął to dlatego. Poza tym sama zobaczysz, że jak już zamieszkasz w swoim pięknym mieszkanku to też skończą się tematy wykończeniówki, niestety ;):)

wiem, wiem, żartuję;) Ale teraz tak przeżywam te wszystkei fugi, sylikony, tapety itp. że w ogóle nie mogę się wczuć w roślinki:lol2: Wybaczcie:oops:

wiem, wiem, żartuję;) Ale teraz tak przeżywam te wszystkei fugi, sylikony, tapety itp. że w ogóle nie mogę się wczuć w roślinki:lol2: Wybaczcie:oops:

Rozumiem Cię Magda- też tak miałam, ale za późno założyłam swoją galerię. Choć jak tak teraz analizuję, to chyba nie miałabym czasu na nią w trakcie budowy:)