Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne ogrodzenie gabionowe ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...

Temat troche umarl, ale moze uda mi sie go ozywic. Pytanie do uzytkownika, ktory pisal o ogrodzeniu sasiada: jak sie zachowuje teraz? Jak wyglada? Warto probowac takich "podrobek" gabionow?

Ja w gabionach jestem zakochana. A poniewaz moja dzialka sasiaduje z dosc ruchliwa ulica (mam dom na dzialce naroznej) to chcialam z tej wlasnie strony ogrodzic sie murem (sasiad wymurowal ogrodzenie i do niego chcialam wyrownac). No ale sam mur jakos mi sie nie widzi. Klinkieru nie lubie. Wiec stawiam na gabiony. Tyle, ze to szalenie drogi interes, jesli tego muru trzeba postawic 32mb, na kolejnych 34 trzeba jakos do tego muru nawiazac laczac gabiony z deska na przyklad. No i pytanie: czy ktos juz stawial takie ilosci gabionow (zakladam ze wysokosc od strony ulicy to jakies 180cm) i potrafi podpowiedziec, jak to zrobic, zeby bylo jakos przyzwoicie cenowo? I wlasciwie ile to moze kosztowac?

Ogrodzenie gabionowe można wykonać samodzielnie z paneli ogrodzeniowych prostych np z drutu 6/5/6 mm. W ogrodzeniach gabionowych należy zwrócić szczególną uwagę na zabezpieczenie antykorozyjne ponieważ w trakcie zasypywania kamienie często uszkadzają powierzchnię cynku, co prowadzi do korozji siatki.

heavy_przeslo.jpg

• 3 weeks później...

też zamierzam coś takiego wykonać samodzielnie, ale na zwykłych panelach ogrodzeniowych ocynk, chyba nawet z drutu 4mm. za parę dni zrobię test z jednym przęsłem czy to w ogóle będzie stabilne.

Standardowe gabiony odstraszają ceną, nie tylko za kosze ale wypełnienie też sporo kosztuje. A ja mam do wykonania 50mb szczelnego ogrodzenia o wysokości 1,7m :(

Jak macie jakieś foty to śmiało...

Przy budowie poprzedniego domu,ogrodzenie gabionowe wykonałem samodzielnie.No,może tak nie do końca,bowykonanie fundamentów zleciłem.Na gabiony zamówiłem panele ocynkowane z drutu 6mm o oczkach 4x10cm i dodatkowo zgrzanym po obwodzie drutem o gr 10mm.(łatwiej skręca się ścianki za pomocą drutu a całosc jest bardziej stabilna i nie "rozłazi"się na boki)Jednocześnie zamówiłem klamry spinające boczne panele z drutu 6mm.Po skręceniu podstawy z bokami,drutem o gr 2,5mm,kosze postawiliśmy nana przygotowanym wczesmiej fundamencie,w którym jednocześnie z wylewaniem,osadzone zostały słupki do bram,a także grube druty zbrojeniowe,majace na celu dodatkowo wzmocnić konstrukcję(po 8 na kosz).Do bocznych ścianek zamocowane zostały łaty,które posłużyły pózniej do zamocowania sztachet drewnianych pomiędzy koszami.Całość zasypana została odpadem granitowym i zamknięta od góry.Za siatkę do 7 koszy o wymiarach 2,5x1,7x0,5 i jednego o wymiarze 1,5x1,7x0,5 zapłaciłem 48 zł za m2 co dało kwotę prawie 4 tys zl,druty do skrecania kosztowały ok.450zł,odpad granitowy 2,5tys zł,własna katorżnicza praca i poranione ręce-bezcenna.:)

• 1 month później...

Witam

Jestem tutaj nowy, ale chciałem się pochwalić. Ostatnio jechałem do Warszawy i wstąpiłem do Grójca do Rodziny. Przy głównej drodze jest wystawa niesamowitych produktów wykonywanych z gabionów. Firma Ecofence (http://www.ecofence.pl) wykonuje z nich ogrodzenia, ale nie tylko. Poszczególne moduły łączą z drewnem, lub pustymi panelami. Umieszczają szkło, podświetlają, itp. Jak widać wystarczy ruszyć głową :yes:

Trochę czasu od tej chwili minęło. Właśnie kupiłem i robię u siebie. Dam znać jak się montuje, bo sprzedawca mówił, że tu jest pies pogrzebany. Dostałem solidną instrukcję (szkolenie) jak montować. Jeszcze chwilę i zamieszczę parę zdjęć.

Przepraszam myślałem, że w dobrym tonie jest podać adres strony. Zresztą zrobiłem to wcześniej czytając również Twój post z dnia 19-04-2012 18:28 (jest na poprzedniej stronie i tam też jest adres www firmy). Każdy zresztą może zrobić jak zechce. Ja jestem gabionami zafascynowany. Edytowane przez AndrzejOlecki
błąd

Też mi się wydaje, że panele fi4 trzeba zastąpić czymś mocniejszym. Widziałem już gdzieś w Polsce coś takiego i z biegiem czasu powykrzywiało się (zwłaszcza przy słupach). Koniecznie panele 2D (dwa druty poziome, jeden pionowy).

Te panele nie są z tego co wiem tetowane w taki sposób - a jak komuś spadnie na głowę. W Niemczech widziałem i Oni wszędzie robią 2D. Spinki łączące wówczas ściągają przez 2 druty, a nie przez jeden.

Pozdrawiam

Właśnie po to robiłem jedno przęsło na próbę żeby zobaczyć jak to się zachowuje, widziałem już takie "gabiony" o grubości 25 cm też na takich panelach i stoją już ponad rok nic sie z nimi nie dziej, moje sa cieńsze o połowę, więc tym mniej podatne na uszkodzenia i krzywienie, są różne panele ale wiadomo cena, już nie mówię o gotowych koszach, ich ceny są kosmiczne a gdzie wypełnienie i pod takie kosze trzeba robić ciągły fundament, grubości 25 cm.

Mnie panel na gotowo o wymiarach 250x173cm wraz z wypełnieniem kosztuje 300 zl, jak bym zastosował gotowe kosze to wyjdzie ponad 1000 zł.

Niestety największe koszty robią panele, taki panel strong to koszt minimum 150 zl, wiec 2 razy tyle co za zwykly panel z drutu fi 4mm.

Podsumowując moje ogrodzenie wyjdzie mnie około 8000 zl, na gotowo, z paneli strong wyszlo by 16000 zl a z gotowych koszy gabionowych około 30 000zł. Dla mnie wybór jest prosty.

Tak wygląda panel FLAT gr 5mm

http://techfence.pl/upload/obejma_do_paneli_ogrodzeniowych_tabal_om-2.jpg

Cena 2 x droższe od tych giętych i wynosi 290zł za panel 183x250cm

Gięty kosztuje 128zł a panel 173x250cm

Na gotowe kosze gabionowe nie mają cennika na stronie...

Edytowane przez fatdaddy