Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie dot. tynkowania

Recommended Posts

Witam, jestem po próbnym wytynkowaniu kilku m2 sciany tynkiem cementowo-wapiennym maxit'a. Mam w zwiazku z tym pytanie, jeśli tynkuje z listwami i pomiedzy je naloze tynk, wyrównam łatą to sa miejsce gdzie nie ma równej powierzchni (są wgłebienia i ubytki). Co z takim czyms sie robi? Czekam az tynk stwardnieje i dopiero wtedy to wypelniam czy jak? I jeszcze jedno pytanie dot. zacierania tynku cem-wapiennego jednowartstwowego - kiedy to się robi? Ostatnio robiłem to jakieś 6h po nalozeniu tynku pacą z gumową gąbką, mam jeszcze pace styropianową ale jeśli nią bym robił to bym porobił wgłebienia w tynku i musiałem robić to bardzo ostroznie dlatego mysle ze chyba za szybko zaczałem zacierać. Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Powiem Ci jak ja tynkowałem u siebie. Zacząłem od ułożenia listew prowadzących, zrobiłem obrzutkę, następnego dnia robiłem narzut i ściągałem łatą po listwach prowadzących. Jak się ściga łatą, to jest mnóstwo miejsc w których będą dołki, ja tego nie wypełniałem bo zabawy z tym co nie miara. 3-go dnia robiłem na ścianie gładź (potrzebna jest paca styropianowa ). Na pacę nakładałem kielnią niewielką ilość zaprawy i zacierałem wszystkie dołki. Po zatarciu ściany pacą styropianową skrapiałem ścianę delikatnie wodą i brałem pace z filcem i jeszcze to wszystko docierałem. Teraz wiem że nie potrzebnie bawiłem się z filcowaniem ścian bo Na tynki poszły gładzie.