nickzajety 26.11.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Witam szanownych Forumowiczów Może ktoś mi pomoże - źle wywierciłem otwory w ścianie z porothermu. Chciałem powiesić półki na książki, na początku wierciłem małym wiertłem, a potem rozwiercałem coraz większymi - efekt jest taki, że otwory są na różnych wysokościach (różnice są rzędu 3-5 mm). Po zamocowaniu półek okazało się, że wiszą krzywo. Próbowałem rozwiercać otwory w pionie i teraz po obciążeniu półki kołki wysuwają się ze ściany. Nie mogę użyć grubszych kołków, bo wkręty nie zmieszczą się w otworach w mocowaniach półek. Nie mogę też wiercić obok, półki muszą wisieć dokładnie w tym miejscu. Przy wyciąganiu kołków obrzeża otworów pokruszyły się i teraz jest ogólna masakra. Kołki luźno "latają" w otworach Czy jest jakiś sposób, żeby naprawić te otwory? Może da się je czymś wypełnić, np. cementem albo zaprawą iniekcyjną? Można w takim wypełnieniu wiercić? Jeśli wypełnię czymś ten otwór to jakich kołków użyć: do pustaków, do betonu? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 26.11.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Porotherm to bardzo kruchy materiał. Myślę, że najlepiej zrobisz kupując tubę kotwy chemicznej i kołki do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 26.11.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 \Jeżeli masz wywiercone otwory mozesz zastosować klej Beko - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.11.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Obecne otwory zagipsuj (solidnie, dużo gipsu do wewnątrz), a jak dobrze zwiąże, wywierć nowe. Kołki do porothermu tez warto kupić porządne, nylonowe, a nie ten popularny szajs. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.11.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Nie zagipsuje porządnie takich otworów fi 10-14... bo przecież gipsu strzykawką nie wciśnie do dziury.Dobrze ktoś radził, albo kotwy chemiczne albo kleje montażowe.I oczywiście dobre kołki dostosowane do tego typu ścian. Masz jeszcze inną opcję. Do ściany przymocować listwę montażową, a półkę/szafkę powiesić na tej listwie.Taka listwa może mieć 2-3 mm grubości i będzie trzymać. O tyle (2-3mm) będzie też odstawać ścianka półki/szafki od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.11.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Cóż... rozrobiłbym gips do konsystencji gęstej śmietany, wpakował go w foliową torebkę z obciętym rogiem i do dziury po prostu wycisnął, ale w sumie masz rację, masy montażowe wyciskane z kartusza będą i solidniejsze i prostsze w aplikacji. Listwa montażowa będzie idealna do szafki lub dużej półki z plecami, jednak otwarta od tyłu lekka półka takiej listwy by już nie zasłoniła. Niestety, pustaki typu porotherm są trudnym materiałem do precyzyjnego wiercenia otworów, zwłaszcza jeśli się nie ma sprzętu, którym te otwory można zrobić w sposób pewny. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.11.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Ceresit Cx 5 - momentalnie twardy i wlasnie do tego się nadający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.12.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Ceresit Cx 5 - momentalnie twardy i wlasnie do tego się nadający aplikowanie w otwór na torebkę foliową to najbardziej popularny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts