Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bruk klinkierowy

Recommended Posts

Witam

Czy ma ktoś z Forumowiczów zrobiony podjazd, ścieżki wokół domu, taras, schody z bruku klinkierowego? Na pewno Ktoś się znajdzie. Proszę o zamieszczenie zdjęć jeżeli macie, stoję przed decyzją wyboru materiału na ścieżki itp. Jak się sprawdza w praktyce, jakiej grubości bruk klinkierowy na podjazd?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Cegła ułożona jest na płasko, czyli 12x24 widzę z góry. Sprawuje się ok, czyli daje się zamiatać i odśnieżać. Myślę, że w utrzymaniu jest podobna do kostek. Plamy z oleju silnikowego dają się zetrzeć szmatą i nie ma śladu. Po deszczu i mrozie robi się trochę ślisko ale to chyba normalne. Wystarczy trochę słońca i wszystko się topi i jest ok. W przyszłym tygodniu wkleję jakieś zdjęcie. pozdr adam

Cegła ułożona jest na płasko, czyli 12x24 widzę z góry. Sprawuje się ok, czyli daje się zamiatać i odśnieżać. Myślę, że w utrzymaniu jest podobna do kostek. Plamy z oleju silnikowego dają się zetrzeć szmatą i nie ma śladu. Po deszczu i mrozie robi się trochę ślisko ale to chyba normalne. Wystarczy trochę słońca i wszystko się topi i jest ok. W przyszłym tygodniu wkleję jakieś zdjęcie. pozdr adam

Dzięki.

Z fugowaniem to fachowcy dali ciała bo za mało cementu dali do piasku i to takie słabe jest. Dobre fugowanie zajmuje bardzo dużo czasu a im się ciągle spieszy a to trzeba dobrze zagęścić i ubić aby później nie osiadało. Zobaczę jak to będzie wyglądało na wiosnę być może będę musiał wszystkie fugi zrobić jeszcze raz :( Gorzej wygląda zjazd do garażu gdzie ciężki samochód rusza cegłami więc się wszystko kiwa :) Nie wiem czy tam lepsze fugi by coś dały bo auto i tak wszystko wyrwie na pochyłym podjeździe. Zastanawiam się czy taki podjazd nie powinien być układany na normalnej mocnej zaprawie murarskiej ? takie poziome murowanie. Ekipa już jesienią nie odbierała telefonów więc nie wiem jak będzie na wiosnę :) Z drugiej strony nie wiem czy przy dużych mrozach i mocnej zaprawie wszystko by nie popękało od wysadzania. pozdr adam

• 3 years później...