Jastrząb 30.11.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 czy gdybym się zdecydowałał na górze mieć podłogówkę czy moze być na drewnianej podłodze (panele) czy lepiej jednak grzejniki??Ja mam plytki tylko w kuchni/wiatrolapie/lazienkach i holu. Reszta okolo 100m^2 to podloga drewaniana - 2 warstwowy parkiet (klejony) o grubosci 11mm. Koszty za poprzedni sezon Ci podalem. Gdyby bylo wiecej plytek to by pewnie byelo ciut taniej. Ale o ile, o 200-300PLN na sezon? Wiecej przez zime na piwo wydaje Na parkiecie sie pojawiala szczeliny podczas intensywnego grzania tak styczen/luty Ale mam ciemne drewno z gatunkow ktore sie malo kurcza. Do tego olejowany wiec, jak sie pojawiaja delikatne szczeliny to je szybko traktuje olejem i jest zdecydowanie lepiej ) Nie lubie terakoty w salonie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.11.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 A w tym listopadzie PC spalila mi 300KWh. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 30.11.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) Ja na dzien 29/11/2010 wlacznie mam zuzyte ok. 310 kWh pradu na ogrzewanie.Temp. wewn. srednio 21*C, pow. podloig do ogrzania 215m2 (uzytkowej 175m2) a moc PCi 5,9kWDrugi sezon dla pompy ale pierwszy dla mnie - zamieszkaly dom od lipca brDotyczy co + cwu (dwie osoby) Pzdr. Edytowane 30 Listopada 2010 przez piwopijca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 30.11.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) Na dzień 29/11/10 dla 140 mkw. pow użytk.( 160mkw. po podłodze) na co i CWU 334 kWh, PCi 7KW Edytowane 30 Listopada 2010 przez wit74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.11.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 jak bardzo przewymiarowałeś grzejniki i czy gdybym się zdecydowałał na górze mieć podłogówkę czy moze być na drewnianej podłodze (panele) czy lepiej jednak grzejniki?? Może być na podłodze z paneli, wiele osób tak ma. Na panelach powinno pisać czy się nadają do podłogówki. Trudno mi powiedzieć o ile przewymiarowałem grzejniki, mam 50x110 V22 Kermi dobrane tak trochę na pałę Wadą grzejników jest nie tylko wielkość i wymiarowanie, ale przede wszystkim to, że nie akumulują ciepła. Gdy pc się wyłączy, to podłogówka grzeje jeszcze kilka godzin, a grzejniki tylko kilka minut i trudno jest dobrze wykorzystać tanią taryfę, gdzie prąd jest 2x tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 02.12.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Na początku odpowiem na pytania.Pompa jako samodzielne źródło daje radę.Nie dziw się złośliwości innych bo pytanie jest naiwne po pierwsze świadczy o tym ,że nic nie poczytałeś wcześniej - fora i periodyki ostatnimi czasy są zasypywane artykułami o pompach ciepła .Gdybyś to zrobił to wiedziałbyś,że nikt nie kupuje pompy jako dodatkowego źródła ciepła ze względu na cenę.Z pewnościa mógłbyś się wtedy skupić na konkretnych wymogach energetycznych Twojego domu a nie pyatć się ile jest 2x2.Ja ten wątek przed zakupem pompy chłonąłem przez tydzień i dopiero zadawałem pytania już coś wiedząc.(.teraz trzeba z miesiąc ale warto) Koszty roczne są różne i zależą od średniej temperatury w zimnych miesiącach,technologii wykonania domu i instalacji CO oraz powierzchni.W moim przypadku ( ok.220 podłogówki i 168 m2 powierzchni ) od 1300 - 2000 zł CO +CWU za rok. Życzę wytrwałości w zgłębianiu wiedzy i nie chodź na skróty bo wtedy każdy instalator zrobi Tobie wodę z mózgu.Ja do budowy przygotowywałem się 2 lata i żaden majster ani instalator nie wcisnął mi ciemnoty.Jeśli myślisz,że w 1 dzień po zadaniu 1 pytania dowiesz się wszystkiego o pompach i będziesz mógł podjąc decyzję to się mylisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts