Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś ogrzewa dom pompą ciepła?

biuro-max

Recommended Posts

czy gdybym się zdecydowałał na górze mieć podłogówkę czy moze być na drewnianej podłodze (panele) czy lepiej jednak grzejniki??
Ja mam plytki tylko w kuchni/wiatrolapie/lazienkach i holu. Reszta okolo 100m^2 to podloga drewaniana - 2 warstwowy parkiet (klejony) o grubosci 11mm.

Koszty za poprzedni sezon Ci podalem. Gdyby bylo wiecej plytek to by pewnie byelo ciut taniej. Ale o ile, o 200-300PLN na sezon? Wiecej przez zime na piwo wydaje ;-)

Na parkiecie sie pojawiala szczeliny podczas intensywnego grzania tak styczen/luty Ale mam ciemne drewno z gatunkow ktore sie malo kurcza. Do tego olejowany wiec, jak sie pojawiaja delikatne szczeliny to je szybko traktuje olejem i jest zdecydowanie lepiej :-)) Nie lubie terakoty w salonie.

marcin

Ja na dzien 29/11/2010 wlacznie mam zuzyte ok. 310 kWh pradu na ogrzewanie.

Temp. wewn. srednio 21*C, pow. podloig do ogrzania 215m2 (uzytkowej 175m2) a moc PCi 5,9kW

Drugi sezon dla pompy ale pierwszy dla mnie - zamieszkaly dom od lipca br

Dotyczy co + cwu (dwie osoby)

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca

jak bardzo przewymiarowałeś grzejniki i czy gdybym się zdecydowałał na górze mieć podłogówkę czy moze być na drewnianej podłodze (panele) czy lepiej jednak grzejniki??

Może być na podłodze z paneli, wiele osób tak ma. Na panelach powinno pisać czy się nadają do podłogówki. Trudno mi powiedzieć o ile przewymiarowałem grzejniki, mam 50x110 V22 Kermi dobrane tak trochę na pałę ;-) Wadą grzejników jest nie tylko wielkość i wymiarowanie, ale przede wszystkim to, że nie akumulują ciepła. Gdy pc się wyłączy, to podłogówka grzeje jeszcze kilka godzin, a grzejniki tylko kilka minut i trudno jest dobrze wykorzystać tanią taryfę, gdzie prąd jest 2x tańszy.

Na początku odpowiem na pytania.

Pompa jako samodzielne źródło daje radę.

Nie dziw się złośliwości innych bo pytanie jest naiwne po pierwsze świadczy o tym ,że nic nie poczytałeś wcześniej - fora i periodyki ostatnimi czasy są zasypywane artykułami o pompach ciepła .Gdybyś to zrobił to wiedziałbyś,że nikt nie kupuje pompy jako dodatkowego źródła ciepła ze względu na cenę.Z pewnościa mógłbyś się wtedy skupić na konkretnych wymogach energetycznych Twojego domu a nie pyatć się ile jest 2x2.Ja ten wątek przed zakupem pompy chłonąłem przez tydzień i dopiero zadawałem pytania już coś wiedząc.(.teraz trzeba z miesiąc ale warto)

Koszty roczne są różne i zależą od średniej temperatury w zimnych miesiącach,technologii wykonania domu i instalacji CO oraz powierzchni.W moim przypadku ( ok.220 podłogówki i 168 m2 powierzchni ) od 1300 - 2000 zł CO +CWU za rok.

Życzę wytrwałości w zgłębianiu wiedzy i nie chodź na skróty bo wtedy każdy instalator zrobi Tobie wodę z mózgu.Ja do budowy przygotowywałem się 2 lata i żaden majster ani instalator nie wcisnął mi ciemnoty.Jeśli myślisz,że w 1 dzień po zadaniu 1 pytania dowiesz się wszystkiego o pompach i będziesz mógł podjąc decyzję to się mylisz.