Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za cienka warstwa knaufa

Recommended Posts

Witam.

Mam problem - pośpieszyłem się z remontem i nie wiem co teraz robić.

Miałem krzywe ściany w pokoju i znajomy powiedział, że najlepiej je naprostować knaufem.

Kupiłem więc Knauf MP75L i obtynkowałem nim cały pokój. Nie zaglądałem do instrukcji na opakowaniu do tej pory...

Na jednej ścianie tynk położyłem grubości 3cm - warstwami po 1cm w odstępach czasu około 5 minut. Na innych ścianach warstwa sięga nawet tylko 1mm bo były akurat proste, a na instrukcji jest napisane, że minimalna warstwa tynku wynosi 8mm. Do tego w kilku miejscach kładłem kilka warstw tynku - jak jedna wyschła to na drugi dzień położyłem drugą aby bardziej wyrównać, a teraz wyczytałem, że powinna być tylko jedna warstwa tynku.

Nie wiem co teraz robić. Chciałem zastosować tego knaufa jako podkład po gładź gipsara i nie wiem czy teraz to gruntować przed gładzią czy dopiero gładź przed malowaniem? Ile czekać z nakładaniem gładzi?

Ciężko odpowiedzieć. Tynk taki jeśli nakłada się kilka warstw lubi się rozwarstwić (jeśli kładzie się kolejną warstwę na wyschnięty wcześniej tynk). Jeśli nie zacierałeś na gładko poprzedniej warstwy to zostaw jak jest. Zbyt cienka warstwa może nie mieć takiej przyczepności jak podaje producent i się zwyczajnie skruszyć... Na twoim miejscu użył bym teraz na całość gips szpachlowy (nida szara), później zaś tylko poprawić gipsem z wiaderka (nida ekomas) i tyle. Wg mnie będzie to lepsze rozwiązanie niż gipsar (trzeba umieć nim robić, jest bardzo miękki i możesz mieć problem przy malowaniu).

Zazwyczaj robimy mp-75 zwykłym...