lukz 27.11.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Witam,Mam następujący problem z moją bramą segmentową Hormann z napędem Supramatic: po zamknięciu przy górnej krawędzi zostaje 0,5 - 1 cm szpara (od środka widać w tym miejscu światło słoneczne). Boki bramy dochodzą do końca i tam szpary nie ma, natomiast na środku, tam gdzie brama jest ciągnięta, nie dochodzi ona do końca. Przeprowadziłem ponowne programowanie położeń skrajnych bramy, jednak nie przyniosło to efektu. W czasie nauki, gdy brama uczyła się położeń skrajnych, brama była domykana do końca, tak, że szpara znikała. Niestety gdy już uruchomiłem ją w trybie normalnej pracy, problem pozostał. Co ciekawe brama przy zamykaniu domyka się prawie do konca, tak że szpary nie ma lub jest ona bardzo mała, po czym odbija o około 0,5 cm i dopiero w takim położeniu silnik się zatrzymuje. Czy kotoś z Was wie, jak można usunąć ten problem? Dodam, że próbowałem rozwiązać to, poprzez przesunięcie na prowadnicy ogranicznika krańcowego "Baram zamknięta", ale to też nic nie pomogło. Z góry dziękuję z pomoc,Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.11.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Boki bramy dochodzą do końca i tam szpary nie ma, natomiast na środku, tam gdzie brama jest ciągnięta, nie dochodzi ona do końca. Najprawdopodobniej masz krzywe nadproże - w części środkowej jest "wklęsłe na zewnątrz". Możesz to sprawdzić długą łatą, cienkim sznurkiem, laserem czy co tam jeszcze wymyślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukz 27.11.2010 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Najprawdopodobniej masz krzywe nadproże - w części środkowej jest "wklęsłe na zewnątrz". Możesz to sprawdzić długą łatą, cienkim sznurkiem, laserem czy co tam jeszcze wymyślisz Nadproże jest proste. Kiedyś brama działała dobrze i szczeliny nie było. Po 2,5 roku coś się w niej rozregulowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 30.11.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 lukz mamy bramę no-name z OBI ale w opisach i etykietach napisane, że to Hormann. Segmentowa z napędem. Mamy ją od około roku i ostatnio zauważyłem podobny objaw jak u Ciebie. Nie miałem czasu z tym powalczyć - jedynie widzę, że monterzy (robili fuchę) to poszli na skróty. np. "nie wiadomo po co producent przewidział 3 śruby mocujące jak jedna też trzyma". Mam nadzieję, że jest tam jakaś możliwość regulacji i dociśnięcia górnej części do nadproża (u mnie głównie w lewym górnym rogu widzę taki efekt). Jak coś wymyślę to się podzielę "wiedzą" Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.11.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Nadproże jest proste. Kiedyś brama działała dobrze i szczeliny nie było. Po 2,5 roku coś się w niej rozregulowało... Jak szeroka jest ta brama? Sprawdzałeś czy w takim razie górna sekcja bramy nie jest wygięta do wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukz 13.12.2010 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Brama ma około 5,3m szrokości. Ponieważ nadproże jest proste, boki dochodzą do nadproża, a środek nie dochodzi, więc wychodzi, że wygina się sekcja bramy. Podczas programowania bramy ta szpara na moment znika podczas "testowego" przejazdu bramy, jednak zapamiętywany program nie dopycha jej tak mocno i szpara zostaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.12.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Trochę walczyłem z ustawieniami swojej z napędem Promatic, tym wolniejszym i w instrukcji masz opis jak wzmocnić siłę docisku przy zamykaniu. Trzeba tam o kilka stopni śrubokrętem przesunąć potencjometr. Ja w pewnym momencie już odpuściłem uczenia na nowo tej bramy bo zauważyłem, że pomimo ustawiania skrajnego ogranicznika napęd trzyma uparcie stare parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts