Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z bali - dylematy, budowa, ogrzewanie... uff, dużo tego ;)

netes

Recommended Posts

dom z drewna nie wymaga ogrzewania ścian tylko samego wnętrza..w domu murowanym spora cześć ciepła sluzy do zagrzania ścian obrysowych.

a błędów w poście poprzednim nie ma. To wierny cytat z opracowania ITB.Oni tłumaczyli- ja zacytowałem.

Edytowane przez zbyszek57

Kurde, no to mam chyba omamy we zwroku:

na stronie http://www.szkielet.com.pl:

"Poniżej przestawiono wskaźniki bezwładności cieplnej dla ścian z litych bali drewnianych w zestawieniu do wskaźników innych materiałów stosowanych powszechnie na ściany zewnętrzne budynków"

w poście:

"Poniżej przestawiono wskaźniki pojemności cieplnej dla ścian z litych bali drewnianych w zestawieniu do wskaźników innych materiałów stosowanych powszechnie na ściany zewnętrzne budynków"

Sie czepiam.... 8-/

Ale z tym ogrzewaniem to masz 100% racji.

• 3 years później...

Powiem tak nie zawsze jest istotny współczynnik ciepła. to jest błędne myślenie!!!!

Domy z bali drewnianych mają dobry współczynnik ciepła,ściany z litych bali drewnianych posiadają wysoką bezwładność cieplną, natomiast ściany o konstrukcji szkieletowej, tj. ściany domów tzw. kanadyjskich oraz ściany „domów gotowych” wypełnione izolacja cieplną, posiadają bardzo niską pojemności cieplnej.

zapraszam na naszą stronę tu dowiecie się wszystkiego o tych domach http://www.woodenhouses.com.pl/technologia/izolacyjnosc-cieplna-scian-z-bali.html

lub do lektury fachowej P. Wojciech Nitka