zbyszek57 21.03.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) dom z drewna nie wymaga ogrzewania ścian tylko samego wnętrza..w domu murowanym spora cześć ciepła sluzy do zagrzania ścian obrysowych. a błędów w poście poprzednim nie ma. To wierny cytat z opracowania ITB.Oni tłumaczyli- ja zacytowałem. Edytowane 21 Marca 2011 przez zbyszek57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 22.03.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Kurde, no to mam chyba omamy we zwroku: na stronie http://www.szkielet.com.pl:"Poniżej przestawiono wskaźniki bezwładności cieplnej dla ścian z litych bali drewnianych w zestawieniu do wskaźników innych materiałów stosowanych powszechnie na ściany zewnętrzne budynków"w poście:"Poniżej przestawiono wskaźniki pojemności cieplnej dla ścian z litych bali drewnianych w zestawieniu do wskaźników innych materiałów stosowanych powszechnie na ściany zewnętrzne budynków" Sie czepiam.... 8-/ Ale z tym ogrzewaniem to masz 100% racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 23.03.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 sie czepiasz:) prawie jak andstach;) ale nie zmienia to faktu ze dom drewniany per saldo potrzebuje o ok 50 % energii mniej niz murowany- mowie o energii grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woodenhouses 13.08.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Powiem tak nie zawsze jest istotny współczynnik ciepła. to jest błędne myślenie!!!!Domy z bali drewnianych mają dobry współczynnik ciepła,ściany z litych bali drewnianych posiadają wysoką bezwładność cieplną, natomiast ściany o konstrukcji szkieletowej, tj. ściany domów tzw. kanadyjskich oraz ściany „domów gotowych” wypełnione izolacja cieplną, posiadają bardzo niską pojemności cieplnej. zapraszam na naszą stronę tu dowiecie się wszystkiego o tych domach http://www.woodenhouses.com.pl/technologia/izolacyjnosc-cieplna-scian-z-bali.htmllub do lektury fachowej P. Wojciech Nitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts